Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

EU:s avfall värmer Sverige

Publicerad: 21 mars 2012, 12:59

Det är en tickande bomb. Vi vet inte hur mycket miljöfarligt avfalls som slinker med i det som importeras, säger Roger Ekstrand, vd Svensk Klimatcertifiering.

Foto: Colourbox

Sverige är en av de största importörerna på Europas sopmarknad. Importen av avfall ökar från 250 000 till 2 miljoner ton på tio år, enligt ny prognos. ”Stoppa sophandeln” kräver miljöorganisationer.


Runt om i Europa växer sig sopbergen höga på deponierna. I Sverige växer importen av detta avfall mycket snabbt. 2010 importerades 800 000 ton sopor. Inom fem år väntas volymen bli fördubblad. De europeiska soporna ger svenska kommunala kraftvärmeverk billig råvara när de nu bygger ut kapaciteten i hög takt.

Starka känslor är i svallning, framför allt i berörda kommuner: Varför ska vi bli Europas sopstation?

Importörerna pekar i stället på att de gör en insats för klimatet – och får stöd av forskare.

— Vi ser inte några problem, säger Weine Wiqvist, vd på branschorganisationen Avfall Sverige. Det är god samhällsekonomi att bränna avfallet där kapacitet finns.

— Sverige kan inte lösa Europas avfallsproblem. Men genom att gå före och visa att kunskapen finns kan vi påskynda processen att varje land tar hand om sitt eget avfall, fortsätter han.

 Helt fel! hävdar både Naturskyddsföreningen och Greenpeace, som kräver stopp för sophandeln mellan länder.

— Om vi importerar avfall minskar ju incitamenten i andra länder att bygga ut egen kapacitet för att få bort det från deponierna, säger Sven Hunhammar, klimatchef på Naturskyddsföreningen.

— De exporterar sina avfallsproblem. Vi i Sverige måste tänka mer långsiktigt. Dessutom kan aska från förbränningen innehålla miljögifter.

Enligt Greenpeace förbränner Sverige alldeles för mycket. Organisationen ser avfallsförbränning som miljöfarlig verksamhet.

— Vi håller på att bygga in oss i sopförbränningsanläggningar, nu försöker man hitta en ursäkt genom att ta emot avfall från andra länder, säger

Martina Krüger, klimat- och energiansvarig på Greenpeace, som driver kampanjer och genomfört aktioner mot sopbåtar.

Men nya och utvidgade anläggningar för förbränning är ett faktum. Kapaciteten ökar betydligt. Och då ökar efterfrågan på bränsle. Sopor är billigt, mycket billigare än biobränslen – och därför eftertraktat.

Utbudet är det inget fel på. 150 miljoner ton avfall beräknas bli lagt på tippar varje år i Europa.

En het marknad växer fram. Vem tar emot avfall billigast och effektivast? Tyskland och Sverige ligger i täten när importen skjuter fart.

Men hur mycket bolagen vinner på att importera avfall finns inga uppgifter om.

En studie som Avfall Sverige och Svensk Fjärrvärme gjort visar att den svenska avfallsimporten leder till minskade utsläpp av växthusgaser. Då jämförs förbränningen i Sverige med deponering i andra länder, som ger stora utsläpp av metan.

Långa transporter av avfall genom Europa ger bara ”ett marginellt tillskott” av växthusgaser, enligt rapporten.

— Sammantaget är de positiva miljöeffekterna och minskningen av koldioxidutsläpp betydande, säger Johan Sundberg, forskare och utredare på det privata oberoende konsultföretaget Profu i Göteborg.

I motsats till Greenpeace och Naturskyddsföreningen är han övertygad om att handeln med avfall snarare påskyndar bättre lösningar i sopexportländerna.

— Sveriges typ av infrastruktur för avfallet smittar av sig.

Men importen är och förblir starkt kontroversiell. Tidigare kommunalrådet (FP) i Värmdö Roland Ekstrand, i dag vd på privata Svensk Klimatcertifiering, har i debattartiklar starkt varnat för utvecklingen mot ”Europas sopstation”.

— Det här är en tickande bomb. Vi vet inte hur mycket miljöfarligt avfall som slinker med i det som importeras. Kontrollerna är bristfälliga och frestelsen för fusk påtaglig.

Roland Ekstrand pekar också på att avfallshanteringen i flera länder är ”en stor sektor för kriminalitet”, där det inte är ovanligt att pengar tvättas.

— Den italienska miljökämpen Roberto Saviano har i sin bok Gomorra beskrivit hur Camorran skapat en inkomstbringande verksamhet genom att blanda hushållsavfall med giftigt miljöfarligt avfall.

Läs mer i nummer 11 av Dagens Samhälle.

Magnus Wrede

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev