tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Ett mörkt sjukvårdsår med M vid styret i Stockholm

Så har ännu ett år i Stockholms sjukvård passerat. Ett elfte år med Moderaterna vid styret i Stockholms läns landsting. Hur kan då sjukvårdsåret 2017 sammanfattas? Ja kanske som ett år med nya vårdskandaler, en permanent förlossningskris och en akut vårdplatsbrist i hela länet. Vi lovar en ny inriktning om vi får väljarnas förtroende i valet 2018, skriver S landstingstoppar.

Publicerad: 2 januari 2018, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

AlliansenNya KarolinskaFörlossningsvårdVårdplatserStockholm

Året inleddes med avslöjandet om att en privat vårdgivare utsatt kvinnor för omotiverade kirurgiska ingrepp för att kunna få mer ersättningar från landstinget. Vårdgivaren Ultragyn visade sig ha ett bonussystem där läkarna fick mer betalt ju mer de skar i kvinnornas kroppar. Expressens avslöjande ledde dock endast till att landstinget krävde tillbaka pengar för de felaktiga ersättningar som utbetalats, i övrigt belönades vårdgivaren med ett utökat uppdrag.

Skandalerna kring Landstingsmoderaternas upphandlingsexperiment Nya Karolinska har avlöst varandra under året. Nu senast avslöjade DN hur vårdens resurser runnit iväg till skenande konsultnoter. Nästa år blir ett tufft år när resten av sjukhusflytten genomförs. Stockholmssjukvården är illa rustad för att klara den belastning det innebär. Vi som röstade emot OPS-avtalet menar att det måste omförhandlas och vidare inflyttningar i sjukhuset stoppas tills dess att tekniken är pålitlig och garantier finns för att sjukvården klarar ett minskat antal förlossningsplatser samt minskad kapacitet på akuten i Solna.

Det har inte heller varit något höjdarår för alla de kvinnor som fött barn i Stockholms landsting. Hittills i år har 126 kvinnor hänvisat utomläns jämfört med 79 förra året. En ökning med 60 procent. Trots Stockholms överlägsna ekonomiska förutsättningar saknas närmare 4 000 förlossningsplatser på grund av bristande politisk styrning och planering av förlossningsvården. Det här året har kvinnor fått lida till följd av Moderaternas passivitet och tro på att marknaden ska lösa platsbristen i förlossningsvården.

Under året har även bristen på personal och vårdplatser lett till att operationer ställts in och att vårdköerna ökat. Efter sommaren avslöjades att 20 cancerpatienter fått sina operationer inställda tills det var för sent att operera. För Bertil Gustafsson innebar det att han inte längre kan opereras eftersom cancern spridit sig. Hans behandling är därmed inte längre botande, utan livsuppehållande. Det är en mänsklig tragedi som inte är värdigt Sverige 2017.

Läkare och andra personalgrupper har länge larmat om att patientsäkerheten hotas då vårdplatserna inte räcker. Ändå saknas politiska initiativ för att komma tillrätta med krisen i akutsjukvården. I november var fortfarande 700 vårdplatser stängda på grund av personalbrist, det motsvarar ett helt sjukhus.

Krisen inom sjukvården i Stockholm beror inte på att det saknas ekonomiska resurser. Moderaterna i landstinget har nu haft 11 år på sig med de bästa ekonomiska förutsättningarna i hela landet. Men ändå förvärras situationen för varje år.

2017 blev dessvärre inget undantag. Nu välkomnar vi valåret 2018 då det stora valet om sjukvården i Stockholms läns landsting avgörs. Om vi socialdemokrater vinner landstingsvalet så lovar vi att:

■ Införa hårdare sanktioner mot vårdgivare som fuskar med ersättningar eller begår avtalsbrott. Landstinget ska inte ha avtal med sådana vårdgivare!
■ Omfördela stora resurser till akutsjukhusen för att kunna genomföra de personalsatsningar som krävs för att öppna de vårdplatser som idag är stängda.
■ Lösa platsbristen i förlossningen och införa en barnmorska per kvinna i aktiv förlossning
■ Vända trenden emot ökad personalflykt genom lönesatsningar, försök med arbetstidsförkortning samt ökat inflytande för vårdpersonalen.

Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd (S) i Stockholms läns landsting

Dag Larsson, oppositionslandstingsråd (S) i Stockholms läns landsting

Jens Sjöström, oppositionslandstingsråd (S) i Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev