tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Enkelt att säga nej och skylla på invandringen”

Ingen budget, obefintlig närvaro och märkliga bortförklaringar. För att demokratin i en kommun ska fungera måste politikerna ta sitt uppdrag på allvar. Det gör inte Sverigedemokraterna i Luleå, skriver fem gruppledare i kommunen.

Publicerad: 25 november 2016, 10:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

SD:s gruppledare i Luleå har, enligt debattörerna, haft en nästintill obefintlig närvaro vid kommunens möten.


Ämnen i artikeln:

KommunerSverigedemokraternaBudgetförhandling

Luleå är en stad med starkt politiskt engagemang. Det visar sig bland annat genom att många partier finns representerade i kommunfullmäktige (KF). Sedan 2002 ingår Rättvisepartiet socialisterna, Landsbygdspartiet sedan 2010 och under två mandatperioder fanns Sjukvårdspartiet med. För två år sedan 2014 valdes även Sverigedemokraterna (SD) in.

I Luleå beslutar KF inför varje mandatperiod om ekonomiska ersättningar till förtroendevalda. I beslutet står att läsa ”varje parti med representation i KF ska ställa en ledamot (gruppledare) till kommunstyrelsens förfogande för att fullgöra särskilda beredningsuppgifter och externa kontakter”.

Gruppledarna erhåller månatligt arvode under den tid förtroendeuppdraget innehas. Arvodet står i proportion till partiets KF-mandat.  I SD:s fall innebär det att partiet på samma villkor som övriga fullmäktigepartier har en utsedd gruppledare som får 33 814 kronor i månaden.

I arbetsbeskrivningen för gruppledarna fastställs bland annat att hen ska delta i kommunstyrelsen (KS), dess arbetsutskott och budgetberedningar. Partier som inte tar mandat i KS av egen kraft har ett insynsmandat utifrån samma ekonomiska förutsättningar som övriga partier. I Luleå rör det sig om tre stycken, SD inkluderat.

Närvaron för SD:s gruppledare har dock varit nästintill obefintlig vid dessa möten, det gäller både förre och nuvarande gruppledare. De har alltså haft möjligheter att ta till sig samma kunskap som alla partier i opposition – men valt att inte göra det.

Det är nonchalant och respektlöst och innebär att de struntat i att tillgodogöra sig all den information som övriga politiker i KS förutsätts medverka till. Trots att gruppledaren under två års tid, plockat ut fullt arvode bestående av skattemedel från luleborna, inklusive de egna väljarna.

Vid de två senaste budgetfullmäktigemötena har partiet utmärkt sig. Förra året kopierades en budget nästan rakt av från södra Sverige. Detta uppdagades under pågående budgetmöte och gruppledaren tog time-out och har varit försvunnen sedan dess.

Vid årets budgetfullmäktige saknades en alternativbudget från SD. Vid påpekande av företrädare från höger till vänster gavs bortförklaringar som blev sämre och sämre för varje gång de försökte skylla ifrån sig. De meddelade att partiet skulle avstå från att delta i beslut. De yrkade inte avslag och inte bifall. De avstod i brist på en egen politik att föra fram.

Kanske är frånvaro av budget, synonymt med vad SD vill i Luleå - ingenting. Det kanske känns enklare att inte visa vad man vill och bara säga nej och skylla på invandringen.

En dag senare, via ett pressmeddelande till Dagens samhälle, kommer ytterligare svepskäl. Här menar gruppledaren att SD utestängts från de möten där information om kommunens ekonomi är tillgänglig. Detta hävdas alltså trots att de har plats i KS, utskott och budgetberedning.

Såväl Rättvisepartiet och Landsbygdspartiet har lämnat in alternativa budgetförslag, trots att de saknar representation i nämnderna.

Undertecknade representerar partier med helt olika bakgrund och ideologier - alla gruppledare i opposition. Vi kan kritisera Socialdemokraterna för den förda politiken, men vi kan inte klaga på förutsättningar som erbjuds oss att vara partipolitiskt verksamma.

För att en demokrati ska fungera måste man ta sitt uppdrag på allvar. Det har SD i Luleå visat gång på gång att de inte gör.

Thomas Olofsson, gruppledare (L) Luleå

Nina Berggård, gruppledare (V) Luleå

Jan Nyberg, gruppledare (MP) Luleå

Anette Asplund, gruppledare (KD) Luleå

Carola Lidén, gruppledare (C) Luleå

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev