måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Energiöverenskommelsen krackelerar redan

Det är skadligt att göra förnybar elproduktion till ett mål i sig. Det borde i stället vara ett medel för en hållbar energianvändning. När medel blir till mål och energipolitik till pamflett förlorar vi fokus på Sveriges verkliga utmaningar, skriver Maria Weimer, riksdagsledamot och energipolitisk talesperson (L).

Publicerad: 31 juli 2018, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

EnergipolitikElproduktionKlimatRegeringenEnergieffektiviseringMiljö

Det är två år sedan Energiöverenskommelsen slöts. På ett energipolitiskt möte nyligen fick energiminister Ibrahim Baylan (S) frågan om han kan sova gott om natten. Han svarade ja. Men frågan är om energiministern verkligen borde sova så gott om natten. Han har onekligen stora utmaningar att hantera. Överenskommelsen krackelerar redan.

I en tid då klimatförändringarna oroar många svenskar och omvärlden tittar avundsjukt på Sveriges utsläppsfria elproduktion driver regeringen en politik som nu riskerar att öka utsläppen från energisektorn.

Svensk elexport tränger undan stora mängder fossil elproduktion i våra grannländer. Elexporten gör med andra ord stor klimatnytta. Varje kilowattimme som exporterats innebär en minskad användning av fossila bränslen.

Regeringens politik leder till att vi förstör den möjligheten. De närmsta åren kommer Sverige i stället att periodvis bli beroende av att importera el. Det handlar då om elimport från fossila källor såsom kol och gas. Efter att under energiförhandlingarna ha skrutit om svensk elexport kommer Baylan nu behöva gå till val med ett nytt energiläge, nämligen att Sverige blivit mer importberoende. Knappast en fjäder i hatten.

Det inte många månader sedan det var så kallt att effektreserven fick startas i form av oljekraftverket i Karlshamn. Sverige eldar med tjockolja för att klara elförsörjningen på vintern. Klimateffekterna av Energiöverenskommelsen blir då negativa. Det rimmar illa med en regering som vill kalla sig grön.

Den stora utmaningen för svensk energipolitik, redan under energiförhandlingarna för två år sedan och ännu mer i dag, är att klara leveranssäkerheten. Frågan är egentligen mycket enkel: vi måste kunna garantera att våra sjukhus, skolor och vår industri har ström vid varje timme på dygnet, hela året om. Men leveranssäkerheten har regeringen inte velat fokusera på. I stället basuneras mantrat om 100 procent förnybart ut. Likt en slags trollformel har regeringspartierna förkunnat det. Vilket problem regeringens politik är tänkt att hantera är oklart.

Nyligen presenterade Svenska Kraftnät en analys som visar att leveranssäkerheten riskerar att bli sämre än på 70-talet om inga åtgärder vidtas. Elnätet är inför sommaren så bräckligt att det inte säkert skulle klara att någon av de största reaktorerna oplanerat kopplades bort. Därför föreslår Svenska Kraftnät nu den drastiska åtgärden att dra ner produktionen i de stora reaktorerna. Det borde räcka för att ge energiministern mardrömmar.

Det här visar att vi har stora utmaningar här och nu. Snart blir bekymren allvarligare i och med att fler kärnkraftsreaktorer stänger ner. En annan riskfaktor är låg vattennivå för vattenkraften på grund av torkan. Robustheten i elnätet försämras då än mer. I södra Sverige lägger kraftvärmeverk ner som vi kan behöva igen om fem år. Det är en kortsiktig energipolitik som leder till onödiga samhällsekonomiska kostnader.

Det är skadligt att göra förnybar elproduktion till ett mål i sig. Det borde i stället vara ett medel för en hållbar energianvändning. När medel blir till mål och energipolitik till pamflett förlorar vi fokus på Sveriges verkliga utmaningar.

Jag tror att vi inom kort kommer att se de negativa effekterna av den bristande leveranssäkerheten och regeringens subventionspolitik och det kommer att tvinga riksdagen att se över energiöverenskommelsen. Det som skulle bli en långsiktig överenskommelse har hållit i två år.

Maria Weimer, riksdagsledamot och energipolitisk talesperson (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev