Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

En mötesplats i ständig utveckling

Publicerad: 19 maj 2016, 06:45

Bosse Ståldal och Boo Folkets Hus vision om en mötesplats i miljonprogramsområdet har varit verklighet i över tre decennier.

Foto: Jenny Frejing

Nominerad till Årets Samhällsentreprenör: Bosse Ståldal och Boo Folkets Hus. En samlingspunkt mitt i miljonprogramsområdet. En mötesplats där seniorer spelar jazz och unga spelar musik eller dansar i rummet intill. Bosse Ståldals och Boo Folkets hus vision för Orminge har varit verklighet i över tre decennier.


Ämnen i artikeln:

Årets VälfärdsförnyareÅrets SamhällsbyggareÅrets Superkommuner

Det började med en lokal i centrum, men verksamheten växte och 1995 kunde man flytta in i sitt eget hus på 1 100 kvadratmeter. Bygget möjliggjordes genom bidrag från Nacka kommun och Boverkets stöd för samlingslokaler. Resten lånade man.

– Från början var vi väldigt projektberoende, då var det svårt att få en långsiktighet. Strategin blev i stället att ta på oss uppdrag från kommunen. Nu driver vi till exempel fritidsgården på deras uppdrag. Det är ett rakare och bättre arbetssätt, säger Bosse Ståldal.

Han bodde själv i området när allt startade. Under många år var han verksamhetschef, men i dag är han ordförande i föreningen. Bostadsområdet Orminge i Nacka kan nästa år fira 50 år – och gissa vilka som håller i firandet! Sedan 1983 har Boo Folkets hus verkat i området som en mötesplats över generationerna. Föreningen har under dessa år varit arrangör av Ormingekarnevalen som är Nackas största årliga arrangemang.

Den största motgången kom 2008 när stora delar av huset brändes ner i vad som misstänks vara en anlagd brand. Men det byggdes upp på bara ett halvår. Försäkringen stod för en stor del, men också en egen insamling.

– Det var oerhört jobbigt att komma dit morgonen efter. Men alla runt omkring ställde upp. Vi fick hålla till hos vår granne, kyrkan, ett tag. Och genom att hela samhället mobiliserades kunde vi öppna igen efter ett halvår, säger Bosse Ståldal.

I Boo Folkets hus finns i dag ungdomsgård, Lushuset, dit även seniorer kommer under vardagar eller på mogendans i samarbete med SPF, PRO och kommunen liksom ”Jazziorerna”, gladjazz på Boo-vis. Det fungerar också som kunskapshus för lärande, kreativitet och entreprenörskap, och som kulturhus för dans, teater, musik och bild.

I samband med att Orminge centrumområde byggs ut planerar Folket Husföreningen att också bygga ut till att bli ett ”Lokalt utvecklingskluster” med service och verksamheter i samarbete med musikskolor, föreningar, arbetsförmedling, polis och sociala stödinsatser.

– Jo, visst är det samhällsentreprenörskap, säger Bosse Ståldal.

Läs mer om de andra nominerade till Årets Samhällsentreprenör. 

Janne Sundling

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev