Kommunpolitik
En lärare kan få ansvar för flera fritids
Publicerad: 30 april 2019, 03:45
Barn på fritids har rätt till legitimerade och behöriga lärare, har riksdagen beslutat. Men verkligheten ser på många håll annorlunda ut. Foto: Colourbox
En ensam legitimerad lärare i fritidshem – som får ta pedagogiskt ansvar för flera fritidshem. Så kan kommunerna klara det nya lagkravet på legitimation i fritidshemmet.
Det börjar brinna i knutarna. Den 1 juli blir det lag på att den som undervisar och ansvarar för undervisning i fritidshemmet ska ha legitimation och behörighet för detta.
I april publicerade Skolverket siffror om att bara 26 procent av de som är anställda på lärartjänster i fritidshemmen har legitimation och behörighet för fritidshemmet.
Per-Arne Andersson, direktör för avdelningen för lärande och arbetsmarknad på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), tycker att det är ”bedrövande siffror”.
I vilken mån kommer kommunerna att uppfylla lagkravet?
– Ingen aning. Det ser ju inte så bra ut. Men det förs intensiva diskussioner ute i kommunerna om hur de ska kunna uppfylla lagens krav.
En sak kommunerna diskuterar är att se över sin organisation. Det kan innebära att rektor tar över det pedagogiska ansvaret för fritidshemmet om det inte finns någon legitimerad och behörig där. Det kan också handla om att en fritidspedagog/lärare i fritidshem som har legitimation får ta pedagogiskt ansvar för flera fritidshem.
Enligt SKL uppfyller en sådan lösning lagkravet. Så här står det i ett cirkulär som SKL har skickat ut till kommunerna:
”Enligt skollagens förarbeten behöver inte läraren alltid finnas närvarande i undervisningslokalen. Det krävs dock att läraren har det övergripande ansvaret för det som ska göras.”
I Sollentuna i Stockholms län är det bara cirka 10 procent av dem som har en lärartjänst på fritidshem som också har legitimation. Vissa fritidshem har flera med legitimation, andra har ingen alls. Ett besvärligt läge alltså.
Därför funderar kommunen som ett alternativ att en legitimerad kan ta ansvar för flera fritidshem.
– Det är en av möjliga lösningar, liksom samarbeten mellan fritidshemmen, säger Linda Ekstrand, chef för utbildningskontoret i Sollentuna.
Vad tycker du själv om en sådan lösning?
– Det kan bli svårt att dela sig på det sättet. Därför är förstås det bästa om varje fritidshem har minst en legitimerad på plats. Men man måste också se på de möjligheter som står till buds.
Bengtsfors i Dalsland har ännu färre legitimerade på sina lärartjänster i fritidshemmet: 5 procent, enligt Skolverkets siffror i februari.
Av de tre legitimerade i kommunen arbetar två på ett fritidshem, en på ett annat medan det tredje saknar någon som är legitimerad och behörig för undervisning i fritidshemmet.
Hur ska ni lösa lagkravet på det fritidshemmet?
– Lyckas vi inte med rekrytering får rektor ta på sig det pedagogiska ansvaret, säger Annika Saltberg, tillförordnad skolchef i Bengtsfors.
Hur ska rektorn hinna med det?
– Det har jag inget bra svar på i dag. Det är klart att det blir svårt.