Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

En farlig flirt med främlingsfientliga krafter

Ovärdigt att ett rikt land som Sverige gör sitt bästa för att färre människor ska få komma hit, skriver företrädare för studentförbunden knutna till S, FP och MP och riktar kritik mot Migrationsuppgörelsen i allmänhet och tillfälliga uppehållstillstånd i synnerhet.

Publicerad: 23 oktober 2015, 12:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

De tillfälliga uppehållstillstånden kommer inte stoppa konflikterna i vår omvärld eller de människor som flyr från dem.


Ämnen i artikeln:

UppehållstillståndFlyktingmottagandeAsylsökandeFlyktingpolitikMigrationsuppgörelsen

Nyss presenterade regeringen och den borgerliga oppositionen ett gemensamt förslag för att hantera situationen för flyktingar i Sverige. Det finns några positiva aspekter i överenskommelsen. Alla kommuner ska vara med i deltagandet och barnfamiljers rätt kommer att värnas. Det kommer att ske en utredning om lagliga vägar och vi kommer att öka andelen kvotflyktingar som vi tar emot.

Men det finns delar i överenskommelsen som pekar åt helt fel håll. Med dagens uppgörelse gör Sverige avkall från den humana linje som så länge kännetecknat vårt lands politik. De utsträckta händerna visade sig vara lika tillfälliga som de uppehållstillstånd de höll i.

Med tillfälliga uppehållstillstånd tar vi varken ansvar för de människor som flytt hit eller för Sverige. De tillfälliga uppehållstillstånden kommer inte stoppa konflikterna i vår omvärld eller de människor som flyr från dem.

Ett besked om att Sverige erbjuder skydd, men bara med armbågen under en kort period, innebär svagare incitament att lära sig svenska och hitta ett arbete. Att människor som flytt från krig ska behöva leva med resväskan packad i hallen kommer leda till ökad psykisk ohälsa och minskad förmåga att tillgodogöra sig etableringsåtgärder. Tillfälliga uppehållstillstånd kommer alltså leda till att integrationen försämras. Det handlar bara om ihålig signalpolitik.

Enligt Migrationsverkets senaste prognoser kommer historiskt många människor att söka asyl i Sverige de kommande åren. Migrationsverkets personal jobbar i skift för att hinna med att hantera alla ansökningar. Att i det läget välja att fördubbla deras arbetsbörda är orimligt. Ingen tror i dag att IS kommer att vara besegrade och fred råda inom tre år. Därför kommer  tillfälliga uppehållstillstånd för flyktingar därifrån kommer att behöva omvandlas till permanenta ändå. Migrationsverket kommer alltså behöva pröva deras ansökan igen, helt i onödan.

Fram till 1984 hade Sverige ett system med tillfälliga uppehållstillstånd som norm. Detta avskaffades eftersom bara en handfull flyktingar inte fick fortsatt beviljat uppehållstillstånd och den dubbla prövningen var helt i onödan. När vi fick permanenta uppehållstillstånd minskades antalet ärenden med 8 000-10 000. Att återinföra tillfälliga uppehållstillstånd är att backa in i framtiden med mer byråkrati, högre kostnader och mindre trygghet.

Slutligen så är det en farlig flirt med de främlingsfientliga politiska krafter vi kämpat så hårt för att de inte ska få inflytande. Fortsätter vi på den här banan kommer vi snart inte känna igen vårt land. Under den värsta flyktingkrisen i modern tid är det ovärdigt ett rikt land som Sverige att göra sitt bästa för att färre människor ska få komma hit.

Elin Hylander, språkrör Gröna studenter

Elin Ylvasdotter, förbundsordförande Socialdemokratiska studentförbundet

Hanna Håkansson, riksordförande Liberala studenter

Mårten Espmarker, språkrör Gröna studenter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev