Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

En Dalslandskommun är bättre än fem

I Bengtsfors ska vi folkomrösta om en stor kommunsammanslagning i samband med valet. Detta gör vi för att det är nödvändigt. De tre viktigaste skälen är kompetensförsörjning, kostnadsminskning och att Dalslands röst i omvärlden blir starkare.

Publicerad: 1 september 2014, 07:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VälfärdstjänsterKommunval

I Bengtsfors ska vi ha en kommunal folkomröstning om ett par veckor. Frågan lyder: Är du för att en gemensam Dalslandskommun bildas? (För närvarande fem kommuner med sammanlagt drygt 40 000 invånare). Svarsalternativen är ja, blankt eller nej. Det finns inte något färdigt förslag att ta ställning till, och i de andra kommunerna ställs inte frågan.

Det är alltså en omröstning om en idé, och resultatet blir vägledande för politiker i Bengtsfors och en signal till omvärlden.

Varför finns det då anledning att fundera på en kommunsammanslagning? De tre viktigaste skälen är: Kompetensförsörjning, kostnadsminskning och röst i omvärlden.

Först till kompetensfrågan, som jag tycker är viktigast. Det ställs allt större krav på kommuner. Uppifrån kommer det nya uppgifter att utföra, ofta med detaljerade regler, och redan tidigare givna uppdrag förtydligas. Medborgare, alltmer medvetna om sina rättigheter, ställer större krav på både tjänstemän och politiker jämfört med tidigare. I en liten kommun är det svårt att ha kompetens på alla områden som krävs.

Det blir ofta delade tjänster och mycket ensamarbete. Det är mer utvecklande att jobba i en större organisation med fler kolleger, och där är det också lättare att rekrytera nya medarbetare. Det vet vi i Dalsland, för vi slog ihop våra miljökontor för några år sedan. Även på politikersidan är det många gånger svårt att fylla listorna inför valet.

I Bengtsfors är det nog frågan om inte alla som verkligen vill bli valda också kommer att bli valda till fullmäktige nu i höst. Det är inte särskilt bra för varken demokrati eller kompetens.

Kostnadsminskning är lättare och mer populärt att samtala med medborgare om. När det gäller högre chefer, vissa specialister och heltidspolitiker tror jag att det går att minska kostnaderna med ungefär hälften. Själva arbetet ute i skolor och i äldrevård blir inte billigare, men även här kan det bli lättare att få stöd och hjälp till kompetensutveckling i en större organisation.

Vad gäller vår röst i omvärlden tror jag att det är bättre med en synpunkt från Dalsland än fem varianter på samma tema i vilket sammanhang det än är. För besöksnäringen är det alldeles uppenbart att Dalsland är mer lättsålt än en enskild kommun.

Finns det då ingen annan lösning på dessa problem? Jo, man kan samarbeta med andra kommuner och det gör vi i Dalsland och delvis med viss framgång. Jag har redan nämnt miljökontoret. Vi har dessutom ett kommunalförbund som just är till för att vi i Dalsland ska hitta möjligheter till samverkan, idéer saknas inte men alltför ofta hakar det upp sig av olika skäl och det blir inte av eller vi når bara halvvägs. Resultatet är att vi samverkar i olika konstellationer i skilda frågor. Det är bättre än att göra allting själv, men det är ganska svåröverskådligt och varken det mest ekonomiska eller det mest demokratiska.

En annan lösning skulle kunna vara att lägga samman kommuner på ett annat sätt, men det skulle innebära att varje del av Dalsland blir en utkant i en större kommun. Om fem någorlunda jämnstora kommuner med en gemensam identitet bildar en decentraliserad kommun blir det lättare för folk att känna att det här är min kommun.

Sammanfattningsvis tror vi att kommunsammanslagningar kommer att genomföras i framtiden och då vill vi genom denna folkomröstning styra utvecklingen åt det håll som vi tycker är bra.

Till sist: För att förstå att en sådan kommun inte är för stor föreslår jag att vi till invigningsfesten hyr Nya Ullevi och bjuder in alla innevånare i Dalsland, och dessutom alla göteborgare som är födda i Dalsland. De får alla plats där.

Jan Leander, ordförande kommunfullmäktige (FP), Bengtsfors

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev