onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Elever med allergi får betala för skolmaten

Att arbeta med allergianpassad kost kräver rutiner och kunskap. Unga Allergikers undersökning visar att det finns stora variationer och att brister i kommunernas arbete . I över 100 kommuner saknas beslut om obligatorisk vidareutbildning för kökspersonal i specialkost och i minst 17 kommuner måste elever, i strid med skollagen, betala för läkarintyg för att få allergianpassad kost.

Publicerad: 15 augusti 2018, 08:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Elever med födoämnesöverkänslighet vittnade om hur de blir utan fika, inte kan delta på hemkunskapen och blir sjuka av skolmaten, skriver . Foto: Lennart Månsson / Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

SkolmatKommunerEleverBarn

Under år 2014–2017 drev Unga Allergiker och Svenska Celiakiungdomsförbundet projektet Tillgängligskola.nu. Under projektets gång kartlades vad elever med astma, allergi och celiaki behöver för att må bra i skolan. Ett av de största problemen som uppmärksammades var maten som serveras, både på lunchen men också vid andra tillfällen. Elever med födoämnesöverkänslighet vittnade om hur de blir utan fika, inte kan delta på hemkunskapen och blir sjuka av skolmaten. Problem som, i och med att antalet barn som äter specialkost ständigt ökar, blir allt vanligare.

Ökningen av specialkost i skolan beror delvis på att förekomsten av födoämnesöverkänslighet bland barn ökar. Men det beror också på att så kallad ”önskekost” ökar, där specialkost krävs av andra anledningar än medicinska. Detta innebär svårigheter för skolköken. Ju fler rätter som tillagas, desto större blir risken för kontaminering och desto mer resurser i form av personal, pengar och utbildning behövs. Resurser som de flesta skolor inte har. I dag är det många kommuner som redan har, eller arbetar för att införa, krav på läkarintyg för allergianpassad kost. Med tanke på att allt fler vill ha specialkost i skolan är detta inte speciellt förvånande – men det är problematiskt.

En undersökning om hur kommuner arbetar med specialkost gjord av Unga Allergiker 2018, visar att elever själva måste bekosta läkarintyget i minst 17 kommuner som kräver detta för allergianpassad kost. Beroende på vilket landsting en tillhör kan intygen kosta upp till 400 kronor. I skollagen framgår det att skolan ska vara avgiftsfri för alla, men detta gäller inte för allergiker i dagsläget. Ytterligare problem med läkarintyg är att det i dag kan vara svårt att få en ordentlig utredning och diagnos. Det behövs alltid mer utredning än bara ett allergitest och utredningen ska göras av en allergolog. Men på grund av brist på allergologer görs dock utredningen oftast av andra läkare i stället, vilket kan göra diagnosen osäker.

Av undersökningen framkommer även andra oroande siffror – endast hälften av alla kommuner har fattat ett beslut om obligatorisk vidareutbildning för kökspersonal i specialkost. Detta betyder med andra ord att det saknas beslut i över 100 kommuner. Att arbeta med födoämnesallergier kräver stor kunskap och tydliga rutiner. Utbildning för personal innebär en ökad trygghet, dels för de ansvariga men framförallt för eleven som är den som blir lidande och faktiskt riskerar att bli sjuk. Undersökningen visar även att så lite som 8 procent av kommunerna har beslutat att övrig personal, såsom fritidspedagoger och hemkunskapslärare, ska få kunskap om hantering och kontamineringsrisk.

Som elev ska du inte behöva betala för att äta i skolan och du ska inte heller behöva oroa dig för att bli sjuk av maten. Med anledning av de skillnader och utmaningar som finns i dagsläget, anser vi att det behövs mer resurser och nationella riktlinjer som kan stötta och vägleda kommunerna i deras arbete med specialkost. Det behövs bland annat riktlinjer kring utbildning men också om hur information om allergier ska samlas in.

Vi tror att läkarintyg kan vara ett alternativ i framtiden men att det måste utredas mer innan det införs – vi måste bland annat få bättre allergiutredningar och det måste bli tydligt vem som ska utforma och betala för intygen. Vi tror att ett nationellt grepp kring detta skulle underlätta kommunernas arbete samtidigt som vi gör skolan tryggare och mer likvärdig för alla elever, oavsett vilken kommun de bor i.

Jesper Persson, vice ordförande Riksförbundet Unga Allergiker

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SkolmatKommunerEleverBarn

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev