tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Efter massuteslutningen – SD återuppstår i Klippan

Publicerad: 15 maj 2023, 11:56

Elena Kurenkova har valts till ordförande för Sverigedemokraternas återstartade lokalförening i Klippan.

Foto: Ian Fernheden/Sverigedemokraterna

Efter massuteslutningen av medlemmar i Klippan har SD nu åter startat en lokalförening i kommunen. ”Vi ska driva sverigedemokratisk oppositionspolitik”, säger nyvalde ordföranden i ett uttalande.

Ämnen i artikeln:

Kommunval

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Det var i februari som Sverigedemokraterna beslutade att utesluta tolv av sina medlemmar i Klippan, tio ordinarie ledamöter i fullmäktige och två ersättare. Enligt partiet var orsaken att de varit med och röstat fram två ex-nazister som tidigare uteslutits ur SD till förtroendeuppdrag.

LÄS MER: Exnazister och politiska vildar – historien bakom Klippans styre

Med anledning av uteslutningarna fanns det inte längre någon styrelse för SD i Klippan. Nu har partiet därför återstartat lokalföreningen och tillsatt en ny styrelse som består av sex personer. Ordförande blir Elena Kurenkova som är ersättare i kommunfullmäktige och ledamot i socialnämnden. Hon är en 48-årig företagare med bakgrund som jurist och fastighetsmäklare i Ukraina och Ryssland.

Elena Kurenkova vill inte ställa upp på en telefonintervju men svarar på frågor från Dagens Samhälle på mejl.

Hur ser du på det turbulenta politiska läget i Klippan efter att 12 SD-politiker uteslutits?
“Det är en tråkig situation vi hamnat i genom att vi har politiska vildar på nästan alla våra platser i kommunfullmäktige och även i nämnder och kommunstyrelse. Vi får svårare att driva sverigedemokratisk politik i kommunen i den situation som råder, men vi får göra vårt bästa utifrån förutsättningarna”.

Ingår SD fortsatt i styret av kommunen?
“Sverigedemokraterna ingår inte i styret, utan vi sitter i opposition och är ett tredje block”.

Kan ni tänka er samarbete med andra partier och i så fall vilka?
“Vi håller alla dörrar öppna. Så länge vi kan få genomslag för vår politik är vi öppna för samarbete med det eller de partier som strävar åt samma håll som oss i olika sakfrågor”.

Hon vill ännu inte uttala sig om vilka politiska frågor SD vill driva i Klippan.

Att SD i Klippan nu meddelar att de är i opposition innebär att det nuvarande styret får finna sig i att leda kommunen i minoritet. Underlaget för styret består nu av tio mandat som innehas av uteslutna SD-ledamöter, två av sex moderata mandat, två mandat från KD och två mandat från det lokala partiet Vår framtid Klippan. Totalt 16 av 35 mandat i fullmäktige.

LÄS MER: Tolv Sverigedemokrater utesluts i Klippan

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev