onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Ebba Östlin utmanas i striden om S i Botkyrka

Publicerad: 13 mars 2023, 07:31

Emanuel Ksiazkiewicz (S) nomineras till ny gruppledare. Han utmanas av den tidigare gruppledaren Ebba Östlin. Foto: Sofi Sykfont, Pressbild

Styrelsen för S i Botkyrka nominerar Emanuel Ksiazkiewicz till ny gruppledare i den infekterade striden inom partiet.
Ksiazkiewicz utmanas av den tidigare gruppledaren Ebba Östlin som petades i en mycket uppmärksammad omröstning.

Ämnen i artikeln:

Botkyrkatoppen Ebba Östlin bortröstadSenaste nyttSocialdemokraternaFörtroendevalda

Socialdemokraterna i Botkyrka har enats om att nominera Ksiazkiewicz till ny gruppledare i valet den 18 mars, bekräftar partiets lokale ordförande Jens Sjöström för TT. Sju av styrelsens nio medlemmar röstade för Ksiazkiewicz och de övriga två lade ner sina röster.

– Vi tror att Emanuel kan ha en väldigt samlande kraft och är en framtidskraft för partiet, säger Jens Sjöström.

Han säger att Ksiazkiewicz är lämplig eftersom han har varit kommunalråd i sju år och är uppvuxen i Norsborg. Om medlemmarna går på styrelsens förslag och röstar fram Ksiazkiewicz blir han partiets kandidat till kommunstyrelsens ordförande. Men det utesluter inte att någon i kommunfullmäktige föreslår en annan person – från S eller ett annat parti – och begär en sluten omröstning.

– För styrelsens del är det viktiga att hitta en person som vi tror på, som vi också känner kan bära det här uppdraget för framtiden, som har en politiskt bred kunskap och erfarenhet, och som vi dessutom bedömer har förmågan att på sikt läka partiet och skapa en större enighet, säger Sjöström.

Ksiazkiewicz utmanas av Botkyrka kommuns tidigare S-ledare Ebba Östlin, samt andra kandidater som nominerats av arbetarekommunens föreningar.

Ebba Östlin avgick nyligen sedan medlemmarna på ett möte den 28 januari med knapp majoritet förklarat att de saknar förtroende för henne som gruppledare och kommunstyrelsens ordförande. Östlin har ersatts av Gabriel Melki (S) under tiden som partiet hittar en ny gruppledare.

Flera medier, däribland Expressen och Aftonbladet, har rapporterat om uppgifter om att Östlin kan ha petats genom ett slags kupp. Kuppen ska ha genomförts med hjälp av personer med kopplingar till kriminella i det så kallade Vårbynätverket som blivit S-medlemmar och sedan var med och röstade bort henne.

En utredning genomförd av partiet har dock inte funnit någon grund för en sådan kupp.

Företrädare för Östlins kritiker har sagt att det endast är en fråga om hennes ledarskap. I botten finns en infekterad konflikt.

I bakgrunden finns också ett beslut av Östlin längre tillbaka om att stänga fritidsgårdar som ABF drev i kommunen, på grund av missförhållanden. En rapport från ett säkerhetsföretag från i början av 2022 sa bland annat att dömda kriminella anställts för att arbeta med ungdomar och att narkotika hittats.

TT/DS

Läs mer om striden i Botkyrka

Tvekamp om makten i Botkyrka - ”Vi måste börja prata med varandra igen”

S Botkyrka nekar nära 100 personer medlemskap

Östlin inte nominerad av egna föreningen

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev