Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

DS chefredaktör blir ny chef på SKR

Publicerad: 4 mars 2020, 08:56

Foto: Simon Eliasson, Bildbyrån

Dagens Samhälles avgående chefredaktör Olov Carlsson blir ny chef för kommunikationsavdelningen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Han tillträder sin tjänst den 1 juli. "Det är klart att det är lite pirrigt, men det är också en stor förmån att få lära sig ett nytt yrke när man precis fyllt 50", säger han om att byta mediebranschen mot kommunikation.


Ämnen i artikeln:

MedierSKR

Olov Carlsson är i dag chefredaktör och ansvarig utgivare för Dagens Samhälle, ett uppdrag han haft sedan 2016. Han har tidigare bland annat varit chef för SVT Nyheter och Sport, producent på Sveriges Radio, redaktionschef på TV4 samt chefredaktör för Piteå-Tidningen och Länstidningen Södertälje. "Olov Carlsson har lång erfarenhet av att leda kommunikationsarbete i komplexa organisationer och en stor vana av att leda omställning. Olov Carlssons erfarenheter och kompetens kommer att vara ett värdefullt tillskott i SKR:s ledning", skriver Staffan Isling, vd för SKR, i ett pressmeddelande.

Olov Carlsson säger att det ska bli mycket spännande och utmanande att leda kommunikationsarbetet i en organisation som SKR.

– Jag tycker att de frågor som rör hur vi ska klara välfärden är otroligt intressanta och viktiga. Om jag kan bidra till att styra upp kommunikationen kring de frågorna känns det som ett mycket spännande och roligt uppdrag. SKR är redan i dag en tydlig röst i den samhällspolitiska debatten, jag ser fram emot att få vara med och driva och utveckla det arbetet framåt.

Hur tror du att du kan bidra?
– En kommunikationsavdelnings uppgift är att säkerställa att organisationen svarar bra och snabbt på frågor från media, och även kommunicera förbundets frågor klart och tydligt. Jag tror att jag under 30 år som journalist i olika ledande befattningar har samlat på mig kunskap och erfarenhet som kan vara nyttig även i min nya roll.

Blir SKR en öppnare organisation med dig som kommunikationsdirektör?
– Jag upplever inte att förbundet är speciellt slutet i dag, men syftet är naturligtvis att vi ska vara tillgängliga, kunna svara på frågor och vara tydliga och klara i våra besked. En kommunikationsavdelning ska skapa öppenhet och transparens så långt det bara går.

I dag är det svårt att få direktkontakt med förbundets handläggare per telefon. Ska du se till att det blir lättare?
– Jag har ju inte ens börjat jobbet än. Jag får sätta mig ned med de olika avdelningarna och ta fram en strategi för hur vi ska jobba. Jag kan inte svara på varför man gör på det sätt man gör i dag.

Vilka ser du som SKR:s största utmaningar de närmaste åren?
– Att klara av välfärden i hela landet. Med en åldrande befolkning måste vi kunna finansiera och effektivisera vården, skolan och omsorgen. Vi har också en jätteutmaning i att digitalisera kommuner och regioner för att skapa bättre service.

Du har varit journalist i hela ditt yrkesliv, men nu byter du sida — hur känns det?
– Det är klart att det är lite pirrigt. Men det är också en stor förmån att få lära sig ett nytt yrke när man precis fyllt 50. Jag ser det inte heller som att jag ställer mig på andra sidan. Min nya uppgift är att se till att människor får bra och vettiga svar. Journalistiken har en uppgift att granska och se till att vi gör det på ett korrekt sätt. De två systemen är samverkande.

Vad tar du med dig från din tid på Dagens Samhälle?
– Att vi har digitaliserat och moderniserat tidningen. Jag vill också lyfta fram att tidningen nu finns hos en ansvarstagande och långsiktig ägare. Det var SKR också, men det mediesystem vi lever i bygger på att det måste finnas en större kontext. Bolaget är nu i en ägarstruktur inom Bonniers som skapar förutsättningar för långsiktighet.

Olov Carlsson efterträder Monica Björklund Aksnes, som går i pension. Under perioden 1 april–30 juni är Charlotta Hemgren t f chef för avdelningen för kommunikation och ingår i SKR:s ledningsgrupp.

När Olov Carlsson nu lämnar Dagens Samhälle blir tidningens redaktionschef Örjan Björklund t f chefredaktör till dess att Christina Kennedy börjar sitt uppdrag som ordinarie chefredaktör den 1 maj.

Torbjörn Tenfält

Örjan Björklund

Ämnen i artikeln:

MedierSKR

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev