Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Dramatisk vändning i Göteborg – nu riktas blickarna mot C

Publicerad: 15 september 2022, 09:14

Daniel Bernmar (V) och Karin Pleijel (MP) vill gärna bilda styre i Göteborg med Jonas Attenius (S), men de får inte majoritet på egen hand.

Foto: Nicklas Elmrin / Bildbyrån, Thomas Johansson / Bildbyrån

Det blir det ingen rödgrön majoritet i Göteborg och C ser ut att bli vågmästare. Nu lägger alla partier locket på och hänvisar till pågående förhandlingar.


Ämnen i artikeln:

Val 2022GöteborgSenaste nytt

Rösträkningen efter kommunvalet i Göteborg har bjudit på dramatik då ett mandat hoppat mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Om mandatet hamnat hos S hade det inneburit att S, V och MP fått en majoritet i fullmäktige. 

Nu blir det inte så eftersom mandatet landade hos M när alla röster räknats. Det innebär att S, V och MP får 40 mandat och övriga partier 41. De rödgröna behöver alltså få med sig ytterligare ett parti för att få majoritet.

Det nuvarande alliansstyret med M, L, KD och C får 27 mandat. Tillsammans med Demokraterna och SD får de 41 mandat. Men Centerpartiet tvekar och kan bli vågmästare. 

–Vi vill inte att vi gör oss beroende av Sverigedemokraterna, sa Emmyly Bönfors (C), kommunalråd, till Dagens Samhälle på måndagen efter valet. 

Emmyly Bönfors meddelar på torsdagen att hon står fast vid detta men inte vill ge några ytterligare kommentarer nu. 

Vänsteroppositionen har varit splittrad den gångna mandatperioden. S har utgjort ett eget block medan V och MP samarbetat med Fi som nu åker ur fullmäktige. V och MP har varit tydliga med att de nu vill samarbeta med S. 

Men Socialdemokraterna har inte gett något besked om vilka partier de vill söka sig till. S-kommunalrådet Jonas Attenius hälsar via sin pressekreterare att han har ”fullt fokus på att föra samtal om hur valresultatet ska hanteras” och inte vill kommentera det politiska läget. 

– Det finns flera partier att diskutera med, sa Jonas Attenius till Dagens Samhälle på valnatten. 

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefsson (M) hoppades efter valet fortfarande på att kunna styra vidare med alliansen. På torsdagen skriver han i ett sms att han ”inte vill uttala sig om det politiska läget”. 

LÄS MER: Osäkert i Göteborg – kan splittrad vänster enas? 

LÄS MER: 13 kommuner där styret är nära 

LÄS MER: Fyra lokala röstmagneter med drömresultat – så lyckades de

Samuel Åsgård

Reporter

sa@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev