Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Det kommunala självstyret är på dekis”

Jag förstår att det kan vara frustrerande för en socialdemokratiskt ledd regering att inte kunna styra kommuners agerande in i minsta detalj. Men den inslagna vägen med utredning efter utredning som fråntar kommunerna makt och inflytande är fel väg att gå.

Publicerad: 21 februari 2017, 09:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Adam Reuterskiöld (M) har fått nog av regeringens alla utredningar.

Foto: Erik Simander, TT


Ämnen i artikeln:

SKRRegeringen

Sverige står inför stora utmaningar framöver. Vi har på kort tid tagit emot fler nyanlända än någonsin tidigare, vi har en skenande bostadsbrist och en ökad otrygghet växer fram i stora delar av landet. Detta är frågor som kräver att regeringen kliver fram och tar ansvar, omprioriteritar resurser och inför regelförändringar.

Men i stället för ett ökat ansvarstagande kan jag skönja ett helt annat mönster i regeringens agerande. Allt fler utredningar tillsätts i en rasande takt med syftet att frånta kommuner makt och inflytande samtidigt som de tillskjuts mer ansvar och skyldigheter. Under det senaste året har nya lagar stiftats för att tvinga kommuner till ett visst antal i mottagandet och man har lagt en oerhörd prestige i att omdana Sveriges karta och dela in riket i regioner.

Men det slutar inte här, de senaste månaderna har staten trappat upp tempot än mer och tillsatt ytterligare två utredningar som leder åt samma håll. Först tillsatte man utredningen ”Kartläggning och analys av den statliga styrningen av kommuner och landsting.” Syftet med Statskontorets uppdrag var att ge regeringen ett fördjupat underlag att använda som ett stöd för att utveckla styrningen av kommunerna.

För bara en vecka sedan stoltserade civilminister Ardalan Shekarabi (S) med en utredning om kommuners struktur och framtid. Ansvarig utredare blev Heléne Fritzon, djupt engagerad inom socialdemokratin och som nog har agendan klar. Särskilt besvärande blir det i och med att hon sitter i Sveriges Kommuner och Landstings styrelse, en organisation som säger sig värna det kommunala självstyret.

Det senaste tillskottet kom nu i veckan; en utredning om hur den kommunala planeringen av bostäder ska gå till. Jag citerar här direkt från kommittédirektivet; Syftet är att etablera en ordning där staten gör bedömningar av behovet av nya bostäder i hela landet som kommunerna tillgodoser genom att i sin planering avsätta mark för ett bostadsbyggande som motsvarar behoven.

Jag förstår att det kan vara frustrerande för en socialdemokratiskt ledd regering att inte kunna styra kommuners agerande in i minsta detalj, inte ens med hjälp av de drygt 80 riktade statsbidragen lyckas man åstadkomma full kontroll. Jag förstår också att det är frestande att ägna sig åt omstruktureringar när man inte har svar på de tuffa samhällsfrågorna.

Men den inslagna linjen med regelförenklingar som syftar till att inskränka det kommunala självstyret är helt fel väg att gå. Det kommer enbart skapa låsningar och en växande byråkrati, och därmed ökade kostnader. Stärk istället det kommunala självstyret och ålägg myndigheter och verk att genomföra konkreta regelförenklingar.

Det kommer leda till enklare processer i kommunerna och att vi tillsammans kan åstadkomma det som behövs för att klara Sveriges utmaningar.

Adam Reuterskiöld, kommunstyrelsens ordförande (M) Ekerö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SKRRegeringen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev