Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Det är M som skapat Ekerös bostadsbrist”

Moderaterna på Ekerö leder en av de mest homogena och välbärgade kommunerna i Sverige - ändå förstår man inte sitt eget ansvar för att bostadssituationen är som den är. M har konsekvent avstått från att detaljplanelägga mark för att tillfredsställa bostadsbehovet.

Publicerad: 6 november 2017, 10:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Varför skyller Adam Reuterskiöld (M) på regeringen när ansvaret är hans? undrar MP Ekerö.

Foto: Erik Ardelius


Ämnen i artikeln:

BostadsbristenBostadsbyggandePlan- och bygglagenNyanländaAllmännyttan

Replik Det är med bestörtning och ledsamhet som vi läser Adam Reuterskiölds (M), kommunstyrelsens ordförande Ekerö, debattinlägg ”Orimligt låta nyanlända gå före i bostadskön” om hur han ser på sitt eget ansvar för bostadssituationen i den kommun han och framför allt M har styrt i över 20 år.

Ekerös styrande politiker har alla verktyg för att skapa ett vettigt bostadsutbud och frågan är varför Adam Reuterskiöld känner ett behov av att skylla på regeringen? För att förstå hans frustration behöver vi titta på vilka verktyg som kommunen har till sitt förfogande och hur dessa har använts.

Ekerö kommun har ett kommunalt bostadsbolag med kapacitet att bygga. Ekerö bostäder har dock inte byggt en enda lägenhet på 20 år, även om några började byggas under 2017. Under dessa år har den moderatledda alliansen kontinuerligt sålt ut beståndet lägenhet för lägenhet. Dessutom vill Reuterskiöld sälja ut det kommunala bolaget och därmed ett av de viktigaste verktygen för en bra bostadsförsörjning.

Ekerö Bostäder har i dag över 7 000 i bostadskö vilket motsvarar cirka 25 procent av Ekerös befolkning. Ungdomarna kan inte bo kvar i kommunen på grund av bostadsbristen och medelåldern för att flytta hemifrån är bland de högsta i landet. De allra flesta i bostadskön vill ha ettor och tvåor, men kommunen driver vidare sin villamatta-strategi, i stället för att bygga små lägenheter som skulle passa för den målgrupp som finns i bostadskön.

Kommunen har liksom alla andra kommuner i landet planmonopol, vilket innebär att endast kommunen kan styra byggtakten genom att detaljplanelägga. Men M har konsekvent avstått från att detaljplanelägga mark för att tillfredsställa behovet. I dag finns det en lista på över 60 detaljplaner som akut behöver hanteras och det är enbart för att leva upp till den mycket restriktiva bostadsförsörjningsplanen.

I rådande budget har kommunen enbart finansierat 30 av dessa detaljplaner och stadsarkitektkontoret är underbemannat, har undermåliga lokaler och hög personalomsättning. Adam Reuterskiöld skapar inte ens de grundläggande förutsättningar för att försöka skapa fler bostäder eller för att nå sina egna byggplaner. Då ska man veta att Ekerö kommun med 28 000 invånare till ytan är lika stor som Stockholms kommun, så mark saknas knappt.

Prognoser och varningar har haglat, men M väljer att inget göra. Redan 2015, innan den stora flyktingströmmen kom, reserverade sig Miljöpartiet mot den lagda bostadsförsörjningsplanen då den inte innehöll några planer på hur man skulle ta hand om de nyanlända.

M stod på barrikaden och ville att hela Europa skulle ta ett gemensamt ansvar, men det gällde tydligen inte den egna kommunen. I stället skulle man köpa sig fria och låta vår andel skickas till andra kommuner, och därmed dumpa över integrationsarbetet på andra. När väl anvisningarna till kommunen kom har kommunen inte ens försökt få till byggnationer med tillfälliga bygglov. Om man inte försöker så kan man inte heller lyckas.

Med planmonopolet har kommunen ett bostadsförsörjningsansvar. Adam Reuterskiöld och Moderaterna leder en av de mest homogena och välbärgade kommunerna i Sverige - ändå förstår man inte sitt eget ansvar för att bostadssituationen är som den är.

Rättigheter hänger ihop med skyldigheter. Alla verktyg i verktygslådan finns hos kommunen och den styrande majoriteten. Dessutom skjuter regeringen till extra pengar genom finansieringsstödet för att byggherrar ska kunna förse marknaden med billiga hyresrätter, men det säger Adam Reuterskiöld ”nej tack” till. Är det att värna om kommuninvånarnas bästa?

Sammanfattningsvis så kan Ekerö kommun styra över hela processen för att få till bostäder till dem som efterfrågar dem. Vare sig det är nya kommuninvånare eller våra egna ungdomar som vill ha sitt första boende så ligger misslyckandet hos den styrande alliansen.

Med rättigheter kommer skyldigheter, Adam. Med din retorik riskerar du att underminera det kommunala planmonopolet. I dag ligger bostadsförsörjningsansvaret enbart på dig.

Ulrika Sandin, kommunstyrelsen (MP) Ekerö och gruppledare Mälaröarna

Björn Osberg, tekniska nämnden (MP) och gruppledare Mälaröarna

Carl Ståhle, byggnadsnämnden (MP) och Ekerö bostäder

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev