Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Desperat jakt på boenden för nya svenskar

Publicerad: 7 september 2016, 22:15

För att kommunerna ska klara mottagandet av dem som fått uppehållstillstånd är risken stor för nödlösningar.

Foto: Marcus Ericsson, TT

Jakten på boendelösningar ser ut att bli lika desperat hösten 2016 som hösten 2015. Då letade Migrationsverket boenden till asylsökande. Nu letar kommunerna bostäder till de 20 000 som anvisas till dem.


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeBostadsbristenKommunerBostadspolitik

Kommunerna dammsugs just nu i jakten på bostäder åt de nära 20 000 flyktingar som fått uppehållstillstånd och ska placeras ut enligt bosättningslagen. Det sker i ett läge där 250 kommuner har bostadsbrist.

Åtta av tio kommuner säger att de klarar mottagandet i år. Men det kräver nödlösningar. Och många säger: Vi klarar det inte 2017 när antalet kommunplacerade ökar. Det visar en enkät som Dagens Samhälle har gjort.

Trots uppfinningsrikedom uppger kommunerna att det i dag saknas boenden för över 9 000 flyktingar.

Och många tvingas till tillfälliga lösningar.

– Vi har ett asylboende som avvecklats i kommunen och förhandlar nu om de platserna. Det är en temporär lösning för att klara mottagandet i år, säger Peter Eriksson, integrationsstrateg i Ystad kommun.

– Det finns en tendens att ett anläggningsboende byts mot ett annat. Det blir ingen bra integration, säger Lotta Ahlfors, lokalförsörjningschef på fastighetskontoret i Malmö.

Genom bosättningslagen från 1 mars ska alla kommuner ta ansvar för mottagandet och integrationen förbättras. Men alla är inte övertygade om att det blir så:

– Många kommer att få ett sämre boende än de haft på de asylboenden de kom ifrån, säger Karin Martinsson, integrationschef i Kungsbacka.

Karin Martinsson. Foto: Kungsbacka

I Gävle har 29 barnfamiljer tillfälligt flyttat in i kommunala Gavlegårdarnas gamla huvudkontor.

Att hyra bostäder av privatpersoner, sluta avtal med privatvärdar, omvandla lokaler till bostäder och att ge förtur till allmännyttans lägenheter är vanliga lösningar. Däremot tycks intresset för modulhus med tillfälliga bygglov ha svalnat. 38 procent svarar att de ser det som en dellösning på den akuta bostadsbristen.

– Vi har köpt in 15 villavagnar. Lerum är en villakommun med få hyresrätter. Det finns helt enkelt inga lediga bostäder, säger  integrationschef Gun Rosvall i Lerums kommun.

– Leveransen av våra modulhus är försenad. Vi hade räknat med plats för 100 personer. Därför blir det svårt att klara mottagandet, säger Roger Eriksson, chef för individ- och familjeomsorg i Vellinge.

”Öppna ditt hem”, säger Falu kommun till invånarna.

– Det går bra. I dag har vi 18 godkända bostäder i villor och lägenheter. De kommande veckorna tillkommer tre boenden. Reaktionerna är positiva och många tycker att det underlättar att bo i områden där inte alla är nysvenskar, säger Cia Embretsen, projektledare.

Även Kungsbacka ska nu försöka få privatboenden.

– I Kungsbacka finns många stora villor. Fast det vi framför allt saknar är mind­re bostäder. Vi har fått en del från kommunala bostadsbolaget. Men just nu ser vi ut att sakna 100 boendeplatser mot slutet av året, säger Karin Martinsson.

Lund har en stor bostadsbrist redan i utgångsläget. Under året ska kommunen ta emot 378 flyktingar.

– Vi jobbar för att klara det, men jag tror inte det är realistiskt. Vi upphandlar temporära bostäder, men det tar 6–12 månader innan de är på plats. Under sommaren har vi kartlagt alla outnyttjade bygg­rätter och tittar på Sabos kombohus. Risken är annars att det blir akuta lösningar, säger Magdalena Titze, samordnare för flyktingfrågor i Lund.

I Stockholm och Göteborg har planerna för placering av tillfälliga modulhusområden väckt starka protester. Göteborg har sökt bygglov för sex modulboenden på tre nya och tre ursprungligt tänkta platser. De använder även bostadspontoner och villavagnar för att få fram 1 000 temporära bostäder.

Malmö hade också räknat med modulhus för de akuta behoven.

– Men leverantören har gått i konkurs. Nu får vi 80 platser på ett sjukhus som ska rivas. Staden köper 56 bostadsrätter. Och MKB köper in 150 Attefallshus, men upphandlingen är överklagad, säger Lotta Ahlfors.

– Vi letar bostäder överallt. Men vi kommer inte klara uppdraget i år, säger hon.

Stockholm behöver 1 200 bostäder.

– Ett modulhus i Fagersjö är i bruk, vi använder tomma servicehus och andra lokaler och får några andrahands­lägenheter. Det ger 400 bostäder. Byggandet av 400 bostäder är under process, men vi vet inte när de är klara, säger Fredrik Jurdell, vd för Stiftelsen Hotellhem och kommunens samordnare för att hitta bostadslösningar.

Till det kommer 400 boenden i fler modulhus, som nu prövas av länsstyrelsen.

Landets åttonde minsta kommun, Ydre i Östergötland, ska ta emot 9 vuxna och ett 40-tal ensamkommande.

– Bostadsfrågan är jättesvår, vi ser att vi behöver lägenheter vi inte har i dag. Vi har köpt två villor och fullmäktige har gett oss en ram på 2 miljoner som gör att vi kan köpa fler, säger kommunchefen Pär Fransson.

Öckerö är en av de kommuner som haft lägst flyktingmottagande tidigare. Nu ska de ta emot 73 personer.

– Just nu har vi kontroll, men på sikt kommer det bli mycket svårare att hantera bostadssituationen. Vi arbetar med både långsiktiga projekt och mer akuta lösningar. Vi har haft god hjälp av kommunala bostadsbolaget och ser över vad som finns i kommunens fastighetsbestånd, säger Ann-­Sofie Nestor, etablerings­samordnare i Öckerö.

Många kommuner har beslutat att nyanlända ska få förtur i den kommunala bostadskön. Något som inte är okontroversiellt.

– Fortsätter det får vi en svår rättvisefråga. Om den här gruppen får en stor del av det som blir ledigt och som byggs kan det fungera under en övergångsperiod. Men sker det under flera år kan vi få en besvärlig rättvisediskussion. Av samma skäl har vi valt bort att köpa bostadsrätter, säger Peter Eriksson i Ystad.

Läs mer: Så säger regeringen

Janne Sundling

Villavagnar en tillfällig lösning

Under hösten gör amerikanska ”mobile homes” entré i Sverige under uttrycket villavagnar. Lerums kommun skaffar 15 vagnar, Göteborg 80 och Bert Karlsson har ställt upp 23 vagnar intill Jokarjos asylboende i Skara.

I USA står mobile homes för 6 procent av bostadsbeståndet. I antal svarar de för 8,6 miljoner hem med 20 miljoner boende, enligt federala statistikbyrån US Census. Inkomsten för de som bor i mobile homes beräknas till hälften av det amerikanska genomsnittet.

I Göteborg kommer 200 nyanlända bo i villavagnarna som placeras på Lilleby camping.

Kostnaden för det ett­åriga avtalet är enligt staden drygt 20 miljoner kronor, vilket ger ett genomsnittligt pris på 8 500 kronor per månad och plats.

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev