söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Den offentliga sektorn måste köpa mat från Sverige

Sveriges kommuner, regioner och myndigheter borde snarast revidera sina mål för upphandling av mat så att allt som är möjligt att köpa från det svenska jordbruket också köps därifrån utifrån uppställda kriterier för bra miljö- och djurskydd, skriver Staffan Danielsson, riksdagsledamot (C).

Publicerad: 27 juli 2018, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

MyndigheterTorkan i SverigeMiljöpartietCenterpartietKommunerJordbrukEkologisk matDjurskyddMiljöGlesbygdLandsbygd

Den extrema torkan kommer att göra situationen för det svenska lantbruket mycket svår under kommande år. Foderbrist ger utslaktning och överskott på nötkött och sänkta priser. Slaktköerna är redan många månader långa vilket kan tvinga fram att djur måste avlivas utan att köttet tas tillvara.

Alltfler röster, till exempel Kommunals ordförande Tobias Baudin, rekommenderar nu medborgarna och den offentliga sektorn och restauranger och så vidare att köpa svenskt kött, och annan bra mat som det svenska jordbruket producerar. Genom detta mildrar man krisens effekter för lantbruket och bönderna.

Jag stöder helt och fullt detta.

Miljöpartiet är i jordbruks- och matfrågor tillsammans med miljöpartiinfluerade Naturskyddsföreningen ett extremt radikalt parti vars mål är att hela det svenska jordbruket ska bedrivas som ”ekologiskt certifierat”, vilket ger 20-40 procent lägre avkastning samtidigt som maten blir 25-60 procent dyrare. Det skulle fördyra kommunernas matupphandling med cirka 4 miljarder kronor. Detta är något helt annat än att som i dag tillgodose en köpstark efterfrågan från en del av konsumenterna och den offentliga sektorn.

Nu vill Miljöpartiet nära fördubbla Sveriges livsmedelsproduktion, vilket självfallet är alldeles utmärkt. Att göra det genom mindre skördar blir dock mycket svårt.

Det är en oerhört tuff mål eftersom självförsörjningsgraden i det svenska jordbruket sjunkit från 100 procent år 1945 till cirka 80 procent 1975 och till endast cirka 45 procent i dag, kanske sämst i Europa.

Miljöpartiet väljer då att ytterligare öka de redan mycket höga statliga målen för den organiska/biologiska (”ekologiska”) jordbruksproduktionen, öka statsstöden ytterligare till denna produktion samt att låta universitet och högskolor starta kurser över hela landet för endast ekojordbruk.

Resultatet av detta torde tyvärr främst bli ökad import, och än sämre självförsörjningsgrad när på sikt hela det svenska jordbrukets produkter blir kraftigt dyrare och skördarna minskar. Det ensidiga fokuset på just ekocertifieringen tar också kraft från att lyfta hela det svenska jordbruket.

Miljöpartiet i Linköping och Östergötland vill inför den kris som stora delar av det svenska jordbruket nu står inför att kommuner och region i Östergötland inte ska göra allt för att upphandla i första hand svenskt kött och bra mat från det svenska jordbruket producerad enligt stränga miljö- och djurskyddskriterier.

Nej, MP vill  begränsa inköpen från det dominerande svenska jordbruket till produkter från Östergötland med omnejd. Huvudspåret är att köpa ekocertifierad mat från Sverige och utlandet.

Min uppfattning är entydig. Sveriges kommuner, regioner och myndigheter borde snarast revidera sina mål för upphandling av mat så att allt som är möjligt att köpa från det svenska jordbruket också köps därifrån utifrån uppställda kriterier för bra miljö- och djurskydd. Det torde motsvara kanske 70-80 procent av alla den offentliga sektorns matinköp, eftersom en del matvaror inte produceras i Sverige.

I andra hand bör gärna inköpen ske lokalt och gärna också med en rimlig andel som är ekocertifierad.

Staffan Danielsson, riksdagsledamot (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev