Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

De vinner valet i storstäderna

Publicerad: 9 april 2014, 21:28

Karin Wanngård (S) tar efter valet över ordförandeklubban i Stockholm och Marlene Burwick (S) i Uppsala. I varje fall om DS prognos slår in.

DS granskar förutsättningarna och opinionsläget i dag och spår vilka partier som tar makten i landets tio största städer efter valet. Ett val där kvinnorna kommer rycka fram som de nya makthavarna.


Nästan en tredjedel av landets väljarkår finns i de tio största kommunerna. I dag leds fem kommuner av moderater, fem av socialdemokrater.

Vad händer i höstens val? Så här långt pekar alla opinionsmätningar mot regeringsskifte på riksplanet. Dagens Samhälle har studerat läget i storstäderna. Vi har också pratat med de ledande politikerna inom majoritet och opposition.

Slutsatsen är att mycket talar för fem maktskiften från blått till rött/rödgrönt, och därmed socialdemokratiska ordförande i alla tio kommunstyrelser.

Socialdemokraterna styr landets tio största kommuner efter valet, om opinionsläget inte ändras radikalt. DS har granskat förutsättningarna. En rad faktorer gynnar S.

Valet 2010 betecknades som ett ”katastrofval” för Socialdemokraterna – av dem själva. Ändå tog de makten i Västerås och Örebro och behöll den i Göteborg, Malmö och Norrköping. S blev största parti i sju storstäder, M i tre.

I alla mätningar inför årets val ökar stödet för S, jämfört med förra valet. Dessutom går MP och V framåt – medan de borgerliga backar.

Enligt valforskarna är det osannolikt att den kommunala opinionen i storstäderna går i en annan riktning än opinionen i rikspolitiken. Lokala avvikelser är vanligare i mindre kommuner.

– Den valvind som blåser på riksplanet kommer att vara helt dominerande, säger Henrik Ekengren Oscarsson, valforskningsprofessor i Göteborg.

Men det är inte bara opinionsläget som pekar mot rött. Här är ytterligare fem faktorer som gynnar S i storstäderna:

Miljöpartiet får av allt att döma en nyckelroll. MP:s starka fästen är just de stora kommunerna – och partiet går framåt i opinionsmätningar. I rikspolitiken har MP tagit tydlig ställning för S. Det påverkar också lokalt – där det redan i dag finns en stark vänsterdragning hos MP.

Dagens Samhälle har pejlat med miljöpartisterna i storstäderna. Flera beskriver partiets position som gruppledaren Nils Hilderbrand i Linköping:

– Vi förhandlar åt båda hållen för att få igenom mesta möjliga politik.

Det är ändå uppenbart att MP i de flesta fallen drar mer åt vänster än åt höger.

Om Sverigedemokraterna växer ökar sannolikheten för blocköverskridande styren. Sådana gynnar nästan alltid S, som största parti.

– Blocköverskridande betyder socialdemokratisk dominans, säger kommunforskaren David Karlsson vid Göteborgs universitet.

S är ett starkare kommunparti än riksparti, M är motsatsen. Det visade valresultaten 2010, och det bekräftas i en rad kommunala väljarbaromet­rar från Skop. Tendensen är att gapet mellan S och M växer ytterligare på kommunal nivå, enligt Skop.

I alla de så kallade välfärdsfrågorna (skola, sjukvård, äldreomsorg) som kommuner och landsting hanterar har S ett växande förtroende­övertag över M, enligt undersökningar från Novus.

I väljaropinionen finns ett starkt motstånd mot vinster i välfärden. Den frågan, liksom mer ideologiska frågor över huvud taget, väger tyngre i de stora kommunerna än i de mindre, konstaterar valforskarna. Och då gynnas vänstersidan mer än de borgerliga.

Mot allt detta talar att det går bra i de borgerligt styrda storstäderna. Låg arbetslöshet, stark tillväxt, stabil ekonomi. Medan det ser sämre ut i till exempel Norrköping som styrts av S i tjugo år.

Dagens Samhälle har pratat med de ledande politikerna, både i majoritet och opposition, i alla de tio största kommunerna. Argument att det går bra just nu framförs ofta.

– Det ser väldigt ljus ut för Linköping, jag är mycket optimistisk inför valet, säger ks-ordföranden Paul Lindvall (M).

Men otack är världens lön och väljarnas dom. Just de här faktorerna brukar spela en mycket liten roll i valen, enligt statsvetarna.

– Folk förväntar sig att det ska gå bra i deras kommuner, det finns väldigt lite belägg för att en gynnsam utveckling skulle påverka väljarnas preferenser, säger David Karlsson.

– Det ligger närmare till hands att bestraffas när det går riktigt dåligt än att belönas när utvecklingen är gynnsam, konstaterar Henrik Oscarsson.

Då spelar karismatiska ledare större roll. Och de påverkar även när de avgått, effekten kan finnas kvar i flera val, enligt forskarna.

Det gynnar S i Göteborg, där Göran Johansson länge var Sveriges populäraste politiker. Och det gynnar S i Malmö, där Ilmar Reepalu lett S till fem segerval på raken.

Ett hopp för de borgerliga, förutom att peka på att allt fler väljare bestämmer sig sent, kan vara det som många moderata ledare lyfter fram: Ju närmare valet vi kommer, desto mer riktas uppmärksamheten mot regeringsalternativen – både på riksplanet och lokalt.

Och då spretar det väldigt på den rödgröna sidan, är deras slutsats. Många resonerar som Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M):

– Alliansen har visat att vi kan samarbeta. De rödgröna partierna är splittrade i en rad stora frågor. De kommer att granskas allt noggrannare ju närmare valet vi kommer.

Johan Delby & Magnus Wrede, reportrar

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev