Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”De som vill ska få komma hit och bygga vårt land”

Publicerad: 13 maj 2014, 12:35

Carola Lemne, ny vd på Svenskt Näringsliv, vill underlätta för arbetskraftsinvandrare.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

6 snabba frågor. Carola Lemne, nytillträdd vd för Svenskt Näringsliv, tidigare koncernchef och vd på Praktikertjänst och vd Danderyds sjukhus.


Vilka frågor är viktigast för dig som vd för Svenskt Näringsliv?
– Den viktigaste frågan för mig är Sveriges välstånd. Det kanske låter lite högtidligt, men det handlar om det. Vårt välstånd baseras på företagens framgång. Och för mig handlar det om folkbildning att visa på hur det hänger ihop. Dessutom måste skatterna användas på ett klokt sätt så att de bygger upp vårt fortsatta välstånd.

Hur ser du på att det lutar åt att vi får en rödgrön regering i höst?
– Det som är viktigt för Svenskt Näringsliv är att det oavsett färg blir en reformvänlig regering som skapar bra villkor för företagarna. Jag har ingen möjlighet att i förväg sia om hur det kommer att bli, tittar man tillbaka har det funnits såväl socialdemokratiska som borgerliga regeringar som har genomfört utmärkta reformer.

Hur ser du på kraven om stopp för vinster i välfärden?
– Jag tycker att den debatten är väldigt olycklig. Det har blivit en debatt som bara fokuserar på ägarfrågan när man borde fokusera på den viktigaste frågan: att klara välfärden. Det behövs en borgfred, vi behöver i stället prata kvalitet och effektivitet.

I går skrev du på DN Debatt att du vill göra det enklare för arbetskraftsinvandrare att komma till Sverige, varför då?
– Det är viktigt för hela Sverige skulle jag säga. Vi slåss faktiskt med hela världen och om vi ska fortsätta ha det välstånd vi har måste vi konkurrera med de bästa. Sverige behöver arbetskraft, SKL gick till exempel nyligen ut med att vi behöver 220 000 medarbetare i kommuner och landsting inom de närmaste tio åren.

Varför inte reglera invandringen till bristyrkena så att de som är arbetslösa i Sverige först kan få jobb?
– Det är inte så det fungerar, alla vinner på om företagen kan växa till. I dag har vi problemet att företag inte lyckas anställa den kompetens de behöver. Arbetskraftsinvandrare tar inte jobben från arbetslösa, utan tar jobb som annars inte skulle ha blivit gjorda – och det skapar fler jobb. Alla som vill ska få komma hit och bygga upp vårt land, men allra viktigast är att attrahera spetskompetens.

Är det inte bara ett sätt för företagen att få tillgång till billig arbetskraft?
– Det är inte korrekt. Medierna tycker om att rapportera om missförhållanden, men det handlar om enstaka fall. Det finns ingen generell lönedumpning, det vanligaste är att reglerna följs. Regeringen och Miljöpartiet har dessutom lagt ett bra förslag om att styra upp kontrollerna ytterligare.

Karin Lundahl

Webbredaktör

kl@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev