Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

De som behöver p-tillstånd ska inte betala för fusket

Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm vill komma åt fusket med parkeringstillstånd för rörelsehindrade genom att att ta ut avgifter för tillstånden. Vi föreslår att parkeringsvakterna istället bötfäller fuskarna.

Publicerad: 15 april 2016, 12:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att låta människor betala för sitt rörelsehinder är principiellt fel och gör att Stockholm tar täten för en försämrad tillgänglighetspolitik i Sverige, skriver Patrik Silverudd (L). Foto: Johan Nilsson/TT


Ämnen i artikeln:

FunktionsnedsättningKriminalitetTrafik

Stockholm stad beslutar inom kort om en ny parkeringsstrategi. Strategin innehåller bland annat ett förslag för att komma till rätta med falska parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Förslaget: personer med funktionsnedsättning ska betala. Motiveringen: om personer med funktionsnedsättning får betala för sina parkeringstillstånd kommer lönsamheten i fusket minska.

Läs ocksåLåt inte skojarna få behålla sina p-tillstånd

Att det förekommer fusk med stulna och falska tillstånd är tyvärr oomtvistat. Men att på detta sätt låta människor betala för sitt rörelsehinder är principiellt fel och gör att Stockholm tar täten för en försämrad tillgänglighetspolitik i Sverige. Personer som inte kan ta sig fram på något annat sätt än med bil, för vilka bilen är ett hjälpmedel för att kunna leva ett aktivt liv, får nu alltså betala för sin funktionsnedsättning. Det strider mot all rim och reson.

Om avgiften införs riskerar Stockholm att hamna bakom många andra storstäder i Europa som i dag låter tillstånden vara kostnadsfria – en fråga där resten av landet och omvärlden tittar på hur vi agerar. Lagom till Eurovision song contest driver de rödgrönrosa alltså igenom en politik för sämre tillgänglighet att visa upp för omvärlden.

Effekten av en sådan avgift slår inte bara mot personer som bor eller vistas i Stockholm. I och med avgiften finns risken att fler kommuner i Sverige tar efter. Stockholm agerar nämligen som försökskommun i arbetet mot fusket. Regeringskansliet följer trafikkontorets arbete och den metod som väljs i Stockholm kommer troligen att vara vägledande för andra kommuners arbete. Stockholm skulle med avgifterna gå från att vara ett föredöme för tillgängligheten till ett fiasko med konsekvenser för rörelsehindrade i hela landet.

Liberalerna föreslår att parkeringsvakterna i staden börjar bötfälla fuskarna vilket inte görs i dag. Den enkla anledningen är att man inte säger sig kunna kontrollera tillstånden på ett effektivt sätt. Men det finns fall som är uppenbara. Byggfirmor som kör med falska tillstånd samtidigt som de lossar och lastar byggmaterial är ett sådant exempel. Personer som kan tas på bar gärning är ett annat. I Södertälje har polis och parkeringsvakter gått ihop för att ”lurpassa” på misstänkta felparkeringar för att kunna bötfälla dem. Det borde Stockholm också göra.

Det går att arbeta mot fusk med parkeringstillstånd utan tvinga personer med funktionsnedsättning att betala för sitt rörelsehinder. Det kräver att staden prioriterar arbetet mot fusket. Men att det finns personer som fuskar med tillstånd är inte ett argument för att låta de som gör rätt för sig betala.

Patrik Silverudd, gruppledare i Stockholms trafiknämnd (L)

Lotta Edholm, oppositionsborgarråd och gruppledare (L) Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev