måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

De slåss om att bli Årets superkommun

Publicerad: 19 april 2018, 02:00

Nio finalister fördelade på tre klasser tävlar om att bli Årets Superkommun 2018.

För fjärde året i rad nagelfar Dagens Samhälle landets kommuner. Målet är att lyfta fram goda exempel: framgångsrika kommuner som står särskilt väl rustade inför framtiden. Den 16 maj koras Årets superkommuner 2018. Här är de nio finalisterna.

Ämnen i artikeln:

Årets Superkommuner

Hur lyder egentligen det kommunala framgångsreceptet? Vilka kommuner lockar till sig nya invånare, lyckas väl med kärnverksamheten och står särskilt starkt rustade inför framtiden?

Inom ramen för Årets superkommuner söker Dagens Samhälle framgångsexemplen i kommunsverige genom att ranka kommunerna utifrån en mängd olika parametrar.

Förra årets superkommuner var Sundbyberg, Umeå och Vara. När årets beräkningar är klara står det klart att:

Mölndal, Nacka och Solna är finalister i klassen storstadskommuner.
Halmstad, Lund och Nykvarn är finalister i klassen städer och stadsnära kommuner.
Skövde, Varberg och Ystad är finalister i klassen småstad och landsbygdskommuner.

På Stora Samhällsgalan på Cirkus i Stockholm den 16 maj koras Årets superkommuner 2018, en vinnare i respektive grupp.

Superkommunrankningen bygger på officiell statistik och är indelad i elva kategorier. Förutom den historiska utvecklingen inom områden som ekonomi, skola, vård och omsorg, kultur och fritid samt attraktivitet tar modellen också hänsyn till olika framtidsfaktorer som demografi, näringsliv och arbetsmarknad, integration och utbildningsnivå.

Varje kategori bygger i sin tur på flera olika variabler som sammantagna avgör kommunens poäng inom kategorin. Poängsumman för alla kategorier ligger sedan till grund för årets rankning av superkommunerna. Totalt används i år 75 olika parametrar för att mäta superkommunerna.

– I år spänner vi bågen ännu hårdare. Kartläggningen har varit ambitiösare och mer omfattande än tidigare år. Dessutom kommer vi nylansera databastjänsten som är kopplad till superkommunerna. På sikt hoppas vi att databastjänsten, ett slags kommunbarometer, ska vara ett självklart verktyg när man vill jämföra kommuner med varandra, säger Anna Sönne, vice vd och redaktionschef på Dagens Samhälle.

Bakom arbetet med databastjänsten står inte minst Dagens Samhälles researchavdelning, med datajournalisterna Johan Ekman och Gustav Halth.

– Databastjänsten är dels en vidareutveckling av vår tidigare superkommunsajt, dels har vi också låtit oss inspireras av vår systertidning Kommunal Rapport i Norge, vars databastjänst Kommunebarometeret har blivit väldigt populär, säger Anna Sönne.

Här är finalisterna i Årets superkommun 2018:

Storstadskommuner

Mölndal 
Bygget av den nya innerstaden och stora bostadsprojekt, inte minst i tidigare fabriksområden, understryker att Möndal har siktet framåt. Med två spårvagnslinjer till Göteborg och goda kommunikationer med hela regionen är förutsättningarna gynnsamma.  Kommunens rika näringsliv - 500 branscher där life science är den största - ger avtryck i vår undersökning, där arbetslivet är Mölndals starkaste gren. 
Invånare: 66 121. 
Kommunstyrelseordförande: Marie Östh Karlsson (S). 

Nacka 
Med ena foten mot Stockholm och den andra utsträckt mot skärgården har Nacka mycket att locka såväl folk som företag med. Och med nya Nacka stad är fokus tydligt satt på framtiden: 14 000 nya bostäder och tunnelbana är på väg. Goda skolresultat och en välutbildad befolkning ger kommunen en extra skjuts i undersökningen. Kommunen har heller inga problem att få ekonomin att gå ihop. 
Invånare: 101 231. 
Kommunstyrelseordförande: Mats Gerdau (M). 

Solna 
75-årsjubilerande Solna stad tar sig till finalplats för fjärde året i rad. Kommunens arbetsmarknad är är urstark med rekordmånga nya arbetstillfällen, demografin gynnsam och nya invånare fortsätter att strömma till, precis som företagens huvudkontor. Den snabba tillväxten av kommunen sker med en ekonomi i balans. 2016 vann Solna tävlingen, blir det en andra seger i år? 
Invånare:  79 707. 
Kommunstyrelseordförande: Pehr Granfalk (M).

Städer/stadsnära kommuner

Halmstad 
Västkustens pärla Halmstad lockar med stränder och elva golfbanor varje sommar hundra-tusentals turister. Efter att ha placerat sig på fjärde plats i fjol tar sig kommunen i år till finalplats. Kommunen placerar sig över lag väl i de mätta kategorierna, men når särskild styrka inom kultur och fritid. Högskolan, som specialiserat sig på innovationsvetenskap, it samt hälsa och livsstil, bidrar till en gynnsam demografi. 
Invånare: 99 752. 
Kommunstyrelseordförande: Carl-Fredrik Graf (M). 

Lund 
Den skånska universitetsstaden Lund har alla känne-tecken på en studentstad. Befolkningen är ung, välutbildad och skolorna i övrigt visar på goda resultat. Men det finns ett liv i kommunen även bortom studentåren. Lund får bland annat höga poäng i kategorin arbetsmarknad. Tillväxten i kommunen är hög, med 1 000 nya bostäder färdigställda bara under 2017. Lund tog sig till pallplats redan 2015. Når man hela vägen till guld i år? 
Invånare:  121 274. 
Kommunstyrelseordförande: Anders Almgren (S). 

Nykvarn  
Stockholms läns minsta kommun är också en av landets yngsta, bildad 1999 efter att ha brutit sig loss från Södertälje. Över lag syns jämna, höga värden i vår undersökning. Ekonomin är välskött och resultaten inom såväl äldre- som barnomsorgen höjer kommunens position. Befolkningsökningen de senaste åren har varit kraftig och kommunen möter tillväxten med nya bostäder och förnyelse av  av Nykvarns centrum. 
Invånare:  10 660  
Kommunstyrelseordförande: Bob Wållberg (NP)

Småstad och landsbygdskommuner

Skövde 
Skövde är en anrik industristad som står stark tack vare bland annat Volvo, högskolan och garnisonen. Kommunen kniper höga poäng på sin dynamiska arbetsmarknad, gynnsamma demografi samt goda betyg inom vård och omsorg. Målet är att antalet invånare ska öka till 60 000 till år 2025. Därför byggs det också så det knakar. Bland annat Sveriges största bostadsområde med höga hus med trästomme i Frostaliden. Skövde har varje år placerat sig väl bland superkommunerna, men utan att ta pallplats. I år har man chans till seger. 
Invånare: 54 975. 
Kommunstyrelseordförande: Katarina Jonsson (M). 

Varberg
Varberg är, liksom konkurrenten Ystad, en kommun som förändras med turisttillströmningen på somrarna. Meni vår undersökning utmärker sig Varberg framför allt genom fina skolresultat, en välutbildad befolkning och en attraktiv -arbetsmarknad. Hade havsbadplatser varit en av kategorierna hade Varberg varit ännu mer svårslaget. Och i framtiden ska det blir mer av Varberg. Västkustbanan ska läggas i tunnel och industrihamnen flytta. På så vis görs plats för en helt ny stadsdel: Västerport. 
Invånare: 62 755. 
Kommunstyrelseordförande: Ann-Charlotte Stenkil (M).

Ystad
Sveriges näst sydligaste kommun hamnar långt upp i vår rankning. Ystad gynnas av sitt läge i en dynamisk region, med goda kommunikationer till såväl Malmö och Köpenhamn som Polen. I undersökningen plockar Ystad också poäng på bra skolresultat och genom hög attraktivitet. Man håller sig även framme i kategorin kultur och fritid, där bland -annat storsatsningen på Ystad Arena sticker ut – 18 000 nya kvadratmeter för äventyrsbad, event och idrott. 
Invånare: 29 848. 
Kommunstyrelseordförande: Kent Mårtensson (S)

Gustav Halth

Johan Ekman, Research

Så jämförs kommunerna 

Kommunrankningen bygger på officiell statistik. Kommunerna jämförs på 75 variabler fördelat på 11 kategorier. Rankningen är uppdelad i tre klasser, som från och med i år utgår från huvudgrupperna i SKL:s kommungruppsindelning.

■ I kategorin storstadskommuner ingår de tre storstadsregionerna samt kommunerna nära dem. Totalt: 46 kommuner
■ I kategorin städer/stadsnära kommuner ingår kommuner med minst 50 000 invånare, varav 40 000 i största tätorten, samt kommunerna nära dem. Totalt: 108 kommuner
■ I kategorin småstad och landsbygdskommuner ingår övriga kommuner. Totalt: 136 kommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev