Kommunpolitik
De regerar över tre olika Sverige
Publicerad: 15 april 2015, 22:15
Moderaterna styr över de rika och välmående, Centern över de äldsta och lägst utbildade och Socialdemokraterna i kommuner med flest arbetslösa och biståndstagare. Det visar Dagens Samhälles granskning.
Alla partier har ambitionen att rikta sig till alla invånare och att täcka in hela landet. Men i verkligheten finns en mycket tydlig politisk geografi. S har makten i ett Sverige, M i ett annat, C i ett tredje.
Dagens Samhälle har granskat hur kommuner med olika politisk färg på den tyngsta maktposten skiljer sig från varandra på en rad punkter: medelinkomst, utbildning, arbetslöshet, hälsa och så vidare.
En klar förändring jämfört med den förra mandatperioden är att Moderaternas kommunala makt, efter partiets valförlust i höstas, nu är koncentrerad till en ännu rikare och välmående del av Sverige än tidigare.
– Grundläggande strukturella förhållanden förklarar både valresultat och hur folk mår och lever, säger kommunforskaren David Karlsson vid Göteborgs universitet i en kommentar till de staplar som presenteras här ovan.
Han konstaterar att Sverige har en politisk geografi som är rätt stabil över lång tid.
– Vi har en klassröstning som är mer påtaglig i Sverige än i många andra länder. Man röstar utifrån socioekonomiska förutsättningar. Resurssvaga landsdelar är mer vänster och resursstarka mer höger.
Den kommun som sticker ut allra mest är Danderyd. Landets högsta medelinkomst och högsta utbildningsnivå, flest miljonärer, lägst arbetslöshet, de friskaste invånarna …
Är det därmed också den lättaste kommunen att styra politiskt? Det är inte alls självklart, enligt kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M).
– Det finns utmaningar i Danderyd också. En av Sveriges mest trafikerade vägar, E 18, går rakt igenom kommunen och skapar stora miljöproblem. Sedan är vi hårt drabbade av skatteutjämningen, vi betalar nu nästan 350 miljoner på en omslutning på 1,6 miljarder.
Har ni krävande medborgare?
– Krävande är ett lite negativt ord, engagerade låter mer positivt. Så är det i högsta grad. Utbildningsnivån är hög och en del är kanske vana att slå näven i bordet i andra sammanhang.
– Byggprojekt överklagas ju ganska mycket runt om i kommunerna. I Danderyd överklagas precis allting.
Hur går det med bostadsbyggandet?
– I Danderyd bl ir man sällan belönad i val för att man för en expansiv bostadspolitik. Tvärtom kan man förlora val på att bygga på fel platser. Det handlar om politiskt mod, och det känner jag att vi har repat lite grann med den nya koalitionen efter valet.
En helt annan samhällsstruktur, med en helt annan politisk majoritet, finns i Katrineholm, till folkmängden en lika stor kommun som Danderyd. Men mycket svårare att ratta politiskt, enligt ks-ordföranden Göran Dahlström (S).
– Danderyd! Där rullar väl allt bara på, invånarna vill väl ha så lite politik som möjligt. Det är bara för beslutsfattarna att sitta still i båten och inte störa de sjönära villaägarna. Säkert kan folk bli förbannade där också, men i grunden är alla blåa.
Katrineholm är en annan värld, framhåller Göran Dahlström.
– Här krävs hårt politiskt arbete hela tiden. Vi har så mycket mer att tampas med. Vi måste stå för ett ledarskap som passar både starka och svaga. Vi har för hög arbetslöshet och många människor mår dåligt. De behöver samhällets hjälp.
Men i det ”eviga” S-fästet Katrineholm styr Socialdemokraterna i dag tillsammans med ärkefienden Moderaterna. Det fungerar utmärkt, tycker Göran Dahlström. Det gemensamma ledordet är tillväxt.
I ett annat av de eviga S-fästena, Sollefteå, är läget dystrare för Moderaterna. Struktur, historia och traditioner talar starkt emot ett politiskt skifte, konstaterar Bengt Sörlin, gruppledare för M.
– Det här är ju röda Ådalen. Här är vi stora stygga Moderaterna som käkar barn till frukost. Det måste dö bort två generationer till innan det blir en förändring.
Under den förra mandatperioden jobbade Moderaterna hårt för att bli ”ett parti för hela Sverige”, som dåvarande partisekreteraren Kent Persson gång på gång framhöll (”Vi ser hela Sverige, vi tror på hela Sverige och vi har en politik för hela Sverige!”).
Det misslyckades, både om man ser till valresultaten 2014 och om man lyssnar på Bengt Sörlin i Sollefteå. I dag saknar M poster som ks-ordförande i sex län – främst i norr.
– Partiet har en jättestor hemläxa att göra. Med valet av ny partiledare spädde vi på bilden av ett storstadsparti.
En kommun som alltid letts av centerpartister är Leksand.
– Det handlar om en lång tradition av självägande bönder och en bondeliberalism med mycket småföretagande, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrika Liljeberg (C).
Visst ändras maktförhållandena i många kommuner över tid. Rött kan bli blått och blått kan bli rött. Ofta hänger det ihop med att samhällsstrukturen förändras. I större städer med växande medelklass är väljarna mer lättrörliga.
Olika lokala förhållanden och strukturer kräver lokal politisk anpassning, påpekar kommunforskaren David Karlsson.
– Medan en del politiker brottas med avfolkning och arbetslöshet måste andra planera nya bostäder och infrastruktur. I dag jämförs ju kommunerna hela tiden med varandra. Om man då vill bedöma hur kommuner med olika styren sköter sig måste man inse att de har väldigt olika sorters verklighet att förhålla sig till.
– Det är skilda världar.
Research: ELIN OLIASSON
Johan Delby & Magnus Wrede, reportrar