fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

De kan bli Årets superkommun 2022

Publicerad: 16 maj 2022, 10:57

Lidköping, Stockholm och Uppsala har i år chans att knipa titeln Årets superkommun. Foto: Mostphotos/Yanan Li/Maxim Thoré

En nykomling och flera favoriter i repris. Nu är det klart vilka nio kommuner som har chans att ta hem titeln Årets superkommun. Tre vinnare koras under Almedalsveckan i juli.

Ämnen i artikeln:

Årets SuperkommunerToppnyheter

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Över 40 000 mätpunkter fördelade på 142 variabler i 18 olika kategorier ligger till grund för Dagens Samhälles kommunrankning. Kommunerna tävlar i tre kommungrupper och här är de nio kommuner som nått medaljplats i sin grupp:

STORSTADSKOMMUNER

Stockholms stadshus. Foto: Yanan Li

Stockholm

”Stockholm, världens stad” sjöng Pugh Rogefeldt en gång i tiden. Stockholm har dock nöjt sig med att utnämna sig själv till the Capital of Scandinavia. Vilket retat andra skandinaver. 

Att Sveriges huvudstad nu tävlar med Härryda och Mölndal om titeln Årets superkommun 2022 i gruppen storstadskommuner kan tyckas konstigt. Men närhet till storstad smäller i denna kommunindelning lika högt som att vara en storstad.

Hög utbildningsnivå, god arbetsmarknad och många invånare i arbetsför ålder bidrar starkt till att Stockholm topprankas. Samtidigt ligger staden nära botten vad gäller hälsa och välbefinnande, vilket möjligen speglar segregation och befolkningens tudelade livsvillkor.

Bristen på bostäder och försämrad säkerhet och trygghet drog ner betyget när Stockholms handelskammare nyligen rankade europeiska huvudstäders konkurrenskraft. Ändå knep Stockholm andraplatsen på listan, enbart slagen av Oslo. 

Kanske en tröst för norrmännen som såg svensk arrogans och storhetsvansinne i Stockholms anspråk på att vara hela Skandinaviens huvudstad. 

Antal invånare: 978 770 

Kommunstyrelsens ordförande: Anna König Jerlmyr (M)

Kvarnbyn i Mölndal. Foto: Camilla Eliasson

Mölndal

I juni korar Mölndals-Posten Århundradets Mölndalsbo. Inte mindre än 100 kända och betydelsefulla personer med koppling till Mölndal har tidningen lyft fram och fem av dem har nu chans att erövra titeln.

Komikern Per Andersson är en av dessa, liksom avlidne brottaren Mikael Ljungberg och skådespelerskan Ulla Jacobsson, som 1951 väckte stort rabalder då hon badade naken i filmen ”Hon dansade en sommar”. 

Mölndal utnämndes till superkommun förra året och kan i år alltså bli det igen. Det är nämligen en av landets topp-tio-kommuner i fem av de arton kategorier som ingår i rankningen. God ekonomi, stark arbetsmarknad, ett rikt kulturliv, att samhället är hållbart och en gynnsam demografi bidrar till att placera kommunen i tätklungan. 

Men alla svenskar har inte klart för sig att Mölndal är en egen kommun. Google brukar få svara på frågan ”är Mölndal Göteborg?” och reder ut att så är inte fallet. 

Mölndal är dock tätt sammanbyggt med rikets andra stad. När Göteborgs spårvagnar glider över kommungränsen märks det knappt, trots att färden till Mölndal är ett unikt undantag. Spårvagnarna lämnar annars aldrig Göteborg.

Sitt namn har Mölndal fått av kvarnarna som började drivas av forsarna på 1600-talet. Det fornsvenska ordet mölna betyder just kvarn. År 1930 maldes det sista mjölet men den gamla kvarnbyn finns kvar med många k-märkta hus och industrier.

Antal invånare: 69 943 

Kommunstyrelsens ordförande: Kristian Vramsten (M)

Härryda har åter chans att bli Årets superkommun. Foto: Härryda kommun

Härryda

Härrydas starkaste kort är ekonomin, skolan och en allmänt god samhällsutveckling. Faktorer som sällan ändras över en dag och det är därför inte första gången Härryda har chans att utnämnas till superkommun. 

Kort pendlingsavstånd till Göteborg gör att Härryda räknas som storstadskommun, trots att invånarantalet inte når över 40 000. Men Härrydaborna blir stadigt fler. 

Sin sämsta placering når Härryda i kategorin näringsliv, som baseras på uppgifter från SCB kring antalet företag per 1000 invånare. Men ambitionen är det inget fel på. Målet är att vara Sveriges bästa företagskommun, vilket till exempel manifesteras i galor för lokala företagare. Sist prisades bland annat ett teknikproffs och ett crèperie.

Besöksnäringen är viktig och förra året kom nästan två miljoner resenärer till kommunen. Antagligen tänkte många av dem inte på att de befann sig i Härryda när de klev av sitt plan eller lyfte från Landvetters flygplats. 

Antal invånare: 39 006 

Kommunstyrelsens ordförande: Per Vorberg (M)

SMÅSTADS- OCH LANDSBYGDSKOMMUNER

Från Varbergs fästning är det fin utsikt över Kattegatt. Foto: Mostphotos/Peter Nyhlén

Varberg

Den halländska kustkommunen är för fjärde gången med i matchen om att bli Årets Superkommun. Två gånger hittills har det slutat med seger. 

I Varberg finns goda möjligheter att bada i såväl kallt som varmt vatten. Här finns ett anrikt kallbadhus och en sprillans ny simhall som byggts ihop med ishallen. 

En god arbetsmarknad, kulturen och fritiden är Varbergs främsta fördelar. Arbetslösheten är dock så låg att företagen har svårt att hitta personal. Sämre ligger kommunen till i kategorin jämställdhet, som mäter uttag av pappaledighet samt kvinnors inkomster jämfört med männens. 

Förra året gjorde kommunen sitt allra första hållbarhetsbokslut som visar att det finns mer att göra kring just jämställdhet samt energieffektivisering. Bokslutet visar samtidigt att invånarna mår bra och lever länge. 

Det sistnämnda kan på sikt öka behovet av äldreomsorg. Redan i dag blir de äldre invånarna fler i förhållande till den arbetande befolkningen. Över huvud taget blir varbergarna fler, förra året växte kommunen för 64:e året på raken. 

Antal invånare: 66 658 

Kommunstyrelsens ordförande: Ann-Charlotte Stenkil (M)

Lidköpings gamla rådhus, som även varit polisstation och brandstation. Foto: Mostphotos/JAGEN51

Lidköping

Lidköping växer. Det finns till och med en sajt som heter just så. Närheten till Vänerns vatten och goda pendlingsmöjligheter lockar varje år ett par hundra nya invånare till Lidköping. Kommunen siktar på att ha 45 000 invånare år 2030 och framåt år 2050 ska det finnas ytterligare 5 000 bostäder.

Spaden har satts i sanden för strandpromenad vid stadsdelen Framnäs, där det också ska byggas bostäder och nytt badhus. 

Ska kommunen växa hållbart behöver dock en del bilresor ersättas av utsläppsfria transporter, så cykelstråk kommer att prioriteras.  

I Dagens Samhälles rankning sticker Lidköping framför allt ut med en god barnomsorg och äldreomsorg, bra ekonomi och arbetsmarknad, samt ett allt bättre kulturliv och fina fritidsmöjligheter. 

För att slippa förväxlas med en större kommun i Östergötland med snarlikt namn har Lidköping försökt döpa om sig till Lidköping vid Vänern och bli en svensk Stratford-upon-Avon eller Frankfurt am Main. 

Något officiellt namnbyte har inte godkänts, men inget hindrar kommunen från att använda begreppet som sitt så kallade platsvarumärke. Så det gör man. 

Antal invånare: 40 460  

Kommunstyrelsens ordförande: Jonas Sundström (S)

Kalmar slott. En gång residens för kung Erik XIV, numera plats för kick-off. Foto: Mostphotos/Michael Erhardsson

Kalmar

Förra årets superkommun i gruppen småstads- och landsbygdskommuner har nu chansen att kamma hem utmärkelsen på nytt. 

En småstad har Kalmar dock inte alltid varit. Under senmedeltiden var Calmar (som stavningen såg ut då) en av Sveriges största och mest betydelsefulla städer. Och i slutet av 1300-talet gav Kalmar namn åt en union som under drygt 100 år omfattade Sverige, Danmark och Norge, vilket på den tiden även inbegrep Finland, Island och Grönland.

Numera kan Kalmar titulera sig den eviga sommarstaden. Inte för att dygnsmedeltemperaturen aldrig sjunker under 10 grader, för det gör den, utan för att staden år 2018 för femte gången utsågs till Årets sommarstad och därmed för alltid får behålla titeln.

I årets superkommunrankning utmärker sig Kalmar främst genom att ha en bra skola och en god nivå på jämställdheten. Kommunen har också tagit kliv framåt kring klimat och miljö. 

I kategorin ekonomi ligger Kalmar dock inte så bra till. För att få in kapital till nya investeringar har kommunen likt många andra gjort affärer med Samhällsbyggnadsbolaget, som i början av året köpte det kommunala fastighetsbolaget för nästan 2,7 miljarder kronor. 

Antal invånare: 71 328 

Kommunstyrelsens ordförande: Johan Persson (S)

STÄDER OCH STADSNÄRA KOMMUNER

Uppsala domkyrka sedd från Fyrisån. Foto: MAXIM THORÉ

Uppsala

Uppsala är en kommun folk hellre flyttar till än ifrån och det gör den till Sveriges mest attraktiva. Dessutom är en stor del av invånarna varken barn eller gamla utan i arbetsför ålder, vilket kan ge en bra balans mellan utgifter och inkomster. 

Bäst i landet på klimat och miljö är kommunen också, enligt superkommunrankningen, som i detta fall mäter utsläpp av växthusgaser, andelen miljöbilar och hur mycket bilkörning invånarna ägnar sig åt. Ändå minskar inte utsläppen av koldioxid tillräckligt snabbt, enligt kommunens egen bedömning.  

Den politiska ledningen strävar mot mer byggande i trä för att kommunen ska kunna vara fossilfri senast år 2030. För detta belönades Uppsala nyligen med utmärkelsen Årets trästad. 

Stadshuset har byggts om och ska nu ge så lite negativt avtryck på miljön som möjligt. Det finns till exempel bara ett fåtal parkeringsplatser, så att besökare hellre ska cykla dit, eller gå. 

Bland konsten i stadshuset ingår bland annat ett porträtt av Sveriges första kvinnliga kommunfullmäktigeordförande, Blenda Ljungberg. Hon representerade dåvarande Högerpartiet (numera Moderaterna) och greppade ordförandeklubban 1959. 

Antal invånare: 237 596 

Kommunstyrelsens ordförande: Erik Pelling (S)

Jönköping, tändsticksstaden vid Vättern.

Jönköping

Kulturhuset Spira, den gamla brandstationen och Per Brahegymnasiet är de byggnader som Jönköpingsborna tycker mest om. Det visar den medborgardialog som kommunen bjudit in till under arbetet med en ny arkitekturstrategi. 

Själva strategin, ett ännu inte beslutat förslag, presenterades häromveckan och syftar till att stärka den arkitektoniska kvaliteten i kommunen. 

Tändsticksområdet är populärt, enligt medborgardialogen. Där ligger som sig bör ett av världens tre tändsticksmuséer. Från 1800-talets mitt var Jönköping Sveriges tändstickscentrum och under en glansperiod fanns inte mindre än fem verksamma tändsticksfabriker i staden. Tillverkningen upphörde dock 1970.

Idag har Jönköping en stark arbetsmarknad och ligger även bra till i kategorierna skola, kultur och fritid samt hållbara samhällen. 

Ett kulturellt utflyktsmål är polkagrismetropolen Gränna, där det på muséet finns en permanent utställning om ingenjör S A Andrées olycksaliga luftfärd mot Nordpolen. 

Inom kommunens gränser befinner sig även Visingsö, som har slottsruin och en enorm ekskog. Ekarna planterades där under första halvan av 1800-talet för att säkra den svenska flottans behov av timmer. När de väl vuxit färdigt fanns det dock inte längre någon efterfrågan på prima ekträ till skeppsbyggnad.

Antal invånare: 143 579 

Kommunstyrelsens ordförande: Ann-Marie Nilsson (C) 

Stadsbiblioteket i Halmstad skjuter ut över Nissan. Foto: Patrik Leonardsson

Halmstad

Listan över toppkandidater när superkommunerna ska utses tycks inte vara komplett utan Halmstad. Västkustkommunen är ständigt med i tätstriden och har kammat hem titeln två gånger.

Vinnarreceptet är att hålla en hög och jämn nivå kring de flesta rankade variablerna och att locka till sig nya invånare. Halmstads bottennoteringar finns i kategorierna inkludering (inkomstskillnader, ekonomiskt bistånd, våldsbrott) och näringsliv (antal företag per 1000 invånare). 

Halmstad har inte mindre än 45 kilometer badvänlig kust, främst sandstränder, och utsågs för ett par år sedan till hela 2010-talets bästa svenska sommarstad. 

Många kopplar följaktligen ihop Halmstad med bad i Tylösand samt med den framgångsrike musikern Per Gessle – det har en nationell attitydundersökning visat. Men bara varannan tillfrågad visste att kommunen har en högskola. 

Så nu satsar Halmstad på att bli känt även som ”regionhuvudstad med ett växande näringsliv där den kustnära livsstilen alltid är närvarande”, enligt ett pressmeddelande från kommunen. 

Antal invånare: 104 573 

Kommunstyrelsens ordförande: Jonas Bergman (M)

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev