Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

De kan bli Årets offentliga ledare

Publicerad: 9 maj 2018, 04:00

Malin Aronsson, kommundirektör i Gislaved, Kristina Magnusson, stadsbyggnadsdirektör i Helsingborg, och Mehmed Hasanbegovic, socialchef i Eskilstuna är de nominerade. Foto: Erik Simander, Emil Langvad, Adam Wrafter

Tre finalister slåss om titeln Årets offentliga ledare på Stora Samhällsgalan den 16 maj.


Utmärkelsen, nyinstiftad för i år, ska gå till en inspirerande högre chef inom kommun, landsting eller region med bredd i sitt ledarskap och goda referenser från kollegor och medarbetare.

Här är de tre nominerade till priset Årets offentliga ledare 2018:

Förvandlar Gislaved med ny styrmodell

– Jag gör bara som jag alltid gjort. Pratar och lyssnar. Det är inget speciellt, säger Malin Aronsson, kommundirektör i Gislaved.

Riktigt sant är det nog inte. Den styrmodell hon infört i Gislaved har, med medarbetarnas ord, ”förändrat vårt tänkesätt i grunden” och väckt uppmärksamhet långt utanför Gnosjöregionen. Mängden intresserade besökare från offentlig sektor har vuxit så pass att kommunen i juni arrangerar en särskild konferens för att stilla nyfikenheten.

– Det är det roliga med att jobba i demokratibranschen, vi delar med oss av bra idéer, konstaterar Malin Aronsson.

I centrum för uppståndelsen står alltså Gislaveds nya tillitsbaserade styrning. En grundbult är att involvera samtliga medarbetare, från planering till uppföljning. En annan är att välja – och välja bort. När Malin Aronsson tillträdde för tre år sedan såg hon en verksamhet som ”hamnat i målträsket”.

– Vi hade hur många mål som helst, men ingen prioritering alls. Politiken var frustrerad och fick ingen riktig leverans. Så vi började dela upp: vilka är grunduppdrag och vilka är utvecklingsuppdrag? Med de glasögonen blev det lättare att fokusera. Var ville vi se en förflyttning?

I dag är målen på kommunfullmäktigenivå bara fem till antalet och sorterar under tre målområden. Klockrent och jättetydligt, som Malin Aronsson säger. Längs vägen hålls koll på kvalitetsfaktorer som gott bemötande, bra samverkan och friska, delaktiga medarbetare.

– Vår filosofi är att om vi mäter det absolut viktigaste blir det andra sannolikt också bra. Det är där tilliten kommer in. Till varandra, och till att vi gör ett gott jobb.

Kvitton på att styrmodellen och det nya arbetssättet fungerar har börjat trilla in, exempelvis att kommunen klättrar i Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimat.

Att förändringsresan har varit ett lagarbete är Malin Aronsson noga med att påpeka, även om hon själv varit drivkraften. Efter 23 år som chef säger hon sig i Gislaved ha fått möjlighet att förverkliga alla tankar och idéer som hon tror på i en kommun.

En sådan tanke är att bygga stolthet:

– Ja! Vi är inte tillräckligt stolta över vad vi gör tillsammans. Vi borde sträcka på oss mer och hjälpas åt att berätta den goda storyn.

Idésprutan som bygger om Helsingborg

Varje dag inleder Kristina Magnusson, stadsbyggnadsdirektör i Helsingborg, med en godmorgonrunda. Pratar med personalen, frågar vad som är på gång.

– Jag får koll, men behöver inte ha kontroll. Rundan räddar mig ofta när något dyker upp – ”just det ja, det sa ju den och den”, jag har ett hum.

De senaste sex åren har hon lotsat stadsbyggnadsförvaltningen genom en period av hög inflyttning, byggboom och omfattande stadsutvecklingsprojekt. Tempot är högt, men det är även medarbetarengagemanget.

Kristina Magnusson, som inledde karriären som yrkesofficer i flygvapnet, är noga med att organisationen ska fungera också när cheferna är lediga.

– Ibland går det bättre när vi inte är här! Vi har en enorm investeringsbudget och massor att göra, så det krävs tydlighet och bra kommunikation. Men beslutsvägarna blir kortare. Medarbetarna litar mer på sig själva.

Att utöka ledningsgruppen, så att alla avdelningar finns representerade, var hennes första beslut. Hon har vässat kompetensen på upphandlingssidan och byggt om förvaltningen till en driven beställarorganisation. Ansvar och mandat delegeras långt utåt och nedåt, och Kristina Magnusson driver ett slags ”good enough”-ledarskap tänkt att uppmuntra till innovation, att våga testa – och misslyckas.

– Jag älskar att se människor växa. Jag ställer höga krav, men vi är en omtänksam förvaltning och blir något fel är det ju bara att rätta till. Blir man sedd och hörd kan man ge det där lilla extra.

Hon har fyra ledord i jobbet: värme, hjärta, mod, engagemang. Det sistnämnda visar sig inte minst i hennes sprudlande idérikedom. Alltifrån lunchträning, mindfulness och inspirerande föreläsningar för den egna personalen till invånarprojekt ute på stan.

”Flytta stolen efter solen” kallas ett (som ger sköna sittplatser i Stadsparken om somrarna), ”Pixla piren” ett annat (staden hyr ut bitar av Oslopiren där helsingborgarna nu fixat grillplatser, odlingslådor, en skatebana, graffitikonst, beachvolleyboll med mera).

– Jag har alltid haft den bästa arbetsplats jag kan tänka mig. Alltid haft tur. Här i Helsingborg är det jätteroligt, med ett sådant engagemang på förvaltningen. Eller  … det kanske jag har varit med och skapat?

Klarade Eskilstuna genom flyktingkrisen

När Mehmed Hasanbegovic kom till Eskilstuna i juni 2015 mötte han en nyss omorganiserad, underbemannad förvaltning med rejäla budgetunderskott. Den nye socialchefen kavlade upp.

Då knackade de ensamkommande på dörren.

– Vi tog emot hundratals. Som mest 25 i veckan. Det var bara att kliva in och leda här och nu, och samtidigt försöka hålla något slags höjd och strategisk planering för helheten. Jag testades verkligen som chef.

Snabbt lyfte han flyktinghanteringen till sitt eget bord och styrde om resurser från andra förvaltningar. Fokus lades på basala behov: mat för dagen, tak över huvudet. Mycket jobb ägnades åt att rekrytera familjehem och boendestödjare, externa placeringar undveks helt.

Någon enkel resa har det dock inte varit, bland annat sattes flera tilltänkta boenden i brand.

– Då gäller det att lägga sina känslor åt sidan, vara professionell. Men när man kommer hem hinner det ikapp en. För det är klart att jag ser likheter mellan mitt eget liv och deras.

Mehmed Hasanbegovic flydde från krigets Bosnien som 14-åring och hann ta farväl av både livet och sin mor i tron att de aldrig mer skulle se varandra. Familjen placerades så småningom i Örebro, som blev ”hemma” för den blivande socialchefen. Här började han spela handboll och utveckla sina ledaregenskaper. En av hans styrkor är enligt kollegorna att rekrytera rätt talanger.

– För att få ihop individerna till ett lag behövs fingertoppskänsla. Som förvaltningschef har jag ansvar att stötta mina lagkamrater när det blåser, både chefer och medarbetare. Jag vill bygga bort kulturen där man tittar högre upp ju högre chef det handlar om – vi måste se varandra horisontellt. Alla är vi människor, alla är jäkla viktiga, säger han.

2015, vid hans tillträde, skrek tidningsrubrikerna om personalflykt och en socialtjänst i förfall. Nu har förvaltningen fått beröm från både Arbetsmiljöverket och Inspektionen för vård och omsorg.

– Vi har jobbat stenhårt med arbetsmiljön. Offentlig sektor ska vara den ballaste arbetsplatsen! Ungdomar ska se fram emot att jobba här, för vi gör skillnad på riktigt. Mitt motto är att medarbetarna ska gå leende till jobbet minst fyra dagar av fem. Själv ler jag faktiskt varje morgon.

Nominerad: Malin Aronsson, kommundirektör i Gislaved

Driver kommunens uppmärksammade förändringsresa med en ny tillitsbaserad styrmodell och tydliga, avgränsade mål. Var stolta över Gislaved! lyder hennes paroll.

Nominerad: Kristina Magnusson, stadsbyggnadsdirektör i Helsingborg

Genom ett inkluderande, kommunikativt ledarskap och delegerat ansvar har hon i en expansiv period med högt tempo skapat en engagerad förvaltning som bubblar av idéer.

Nominerad: Mehmed Hasanbegovic, socialchef i Eskilstuna

Tog över en krisande förvaltning just som flyktingvågen vällde in och lyckades behålla alla i egen regi. Lagspelare som sätter arbetsmiljön i centrum och vill stärka offentlig sektors självförtroende.

Juryn 2018

■ Olov Carlsson: Chefredaktör och vd, Dagens Samhälle – juryns ordförande 
■ Åsa Romson: Forskare och expert på IVL Svenska miljöinstitutet, tidigare vice statsminister och språkrör (MP) 
■ Håkan Sörman: Tidigare vd, Sveriges Kommuner och Landsting, ordförande för Karolinska universitetssjukhuset
■ Veronica Magnusson: Ordförande Vision
■ Roland Åkesson: Ks-ordförande och kommunpolitikens mesta valvinnare (C) i Mönsterås under 30 år

Anna Lundegårdh

Reporter

al@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev