Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

De är välfärdens 100 viktigaste kvinnor 2015

Publicerad: 4 mars 2015, 11:59

I det privata näringslivet är kvinnor fortfarande i minoritet på topposterna, men inom välfärden har jämställdheten nått betydligt längre. Dagens Samhälle listar de 100 viktigaste kvinnorna inom vård, skola och omsorg. Tillsammans styr de över 380 miljarder kronor och 405 000 anställda.


Ämnen i artikeln:

JämställdhetOffentlig sektorEkonomi

- Jag är fantastiskt stolt och glad personligen, men tycker också att det är viktigt att kunna vara en förebild för andra kvinnor och bidra till att dra fokus mot offentlig sektor, säger Ingrid Bengtsson-Rijavec, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Hon är Välfärdens viktigaste kvinna 2015 och hyllades tillsammans med övriga kvinnliga toppchefer under en lunch på Teaterskeppet i Stockholm på onsdagen, där jämställdhetsminister Åsa Regnér var prisutdelare.

Det är tredje året som Dagens Samhälle presenterar rankningen av Välfärdens 100 viktigaste kvinnor, där makt i form av budgetansvar och personalansvar väger tungt. Listan visar att det finns gott om exempel på kvinnor med maktpositioner på den svenska välfärdsmarknaden.

De mäktigaste inom tre underkategorier har också rankats: Landsting/region, Kommunerna och Välfärdsföretagen.

Ingrid Bengtsson-Rijavec toppar inte bara listan över Välfärdens 100 viktigaste kvinnor 2015, hon är också nummer ett inom kategorin Landsting/region. Kristina Sundin Jonsson, kommunchef Skellefteå, tar förstaplatsen i kategorin Kommunerna (nummer 4 totalt) och Ammy Wehlin, vd för Attendo, toppar listan över Välfärdsföretagens mäktigaste (nummer 11 totalt).

- Många gånger tappas cheferna inom offentlig sektor bort och det mesta ljuset faller på näringslivstopparna, trots att vi ofta har större ansvar både ekonomiskt och i antal medarbetare och faktiskt också ofta jobbar i mer komplexa system. Så det här är ett otroligt viktigt initiativ, säger Ingrid Bengtsson-Rijavec.

Hon ansvarar som hälso- och sjukvårdsdirektör för en hälso- och sjukvårdsbudget på över 28 miljarder kronor – vilket i den privata sektorn kan jämföras med till exempel börsjätten och maktbolaget Investors omsättning. Sett till antalet antställda som hon ansvarar för, 25 000 inom hälso- och sjukvården i Skåne, så är det dock 10 000 fler än vad den blivande Investor-vd:n Johan Forsell kommer att ansvara för.

ALLA BILDERNA: De minglade på välfärdens viktigaste mingel

De 100 kvinnor som finns med på årets lista ansvarar sammanlagt för 380 miljarder kronor, där topp tio står för 100 miljarder. Sammanlagt har de 405 000 anställda under sig, varav 110 000 hör till topp tio. De hanterar stora organisationer och har ett brett spann av frågor att svara för. Deras inflytande påverkar i hög grad hur medborgarna upplever samhällets välfärdstjänster.

I den privata sektorn är 16 procent av de verkställande direktörerna kvinnor. På motsvarande nivå i landstingen är 59 procent kvinnor, i kommunerna 54 procent. Färsk statistik visar att andelen kvinnliga styrelseledamöter i de svenska börsbolagen uppgår till knappt 26 procent.

När bolagen pressas på varför det inte är mer jämställt i styrelserummen får man ofta höra svaret att det inte finns tillräckligt många kompetenta kvinnor att välja på. Dagens Samhälles rankning lyfter fram mängder av kvinnliga chefer med lång erfarenhet och på tunga maktpositioner.

På topp 100-listan tar Barbro Naroskyin, Regiondirektör Region Östergötland, plats nummer 2. Hon har 25 års erfarenhet från en rad chefsbefattningar inom landstingsvärlden, bland annat som landstingsdirektör i Uppsala. På plats tre på 100 viktigaste-listan återfinns Barbro Fridén, sjukhusdirektör Sahlgrenska universitetssjukhuet. Hon är läkare och medicine doktor som lämnade Astrid Lindgrens barnsjukhus för att ta över ansvaret för Sahlgrenska med dess 2000 vårdplatser.

Elin Olaisson

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev