Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

De är Sveriges bråkigaste kommuner

Publicerad: 14 augusti 2014, 03:00

Landskronas kommunalråd Torkild Strandberg (FP), till vänster, och oppositionsrådet Niklas Karlsson (S) är oense om det mesta.

Foto: Drago Prvulovic/MalmöBild AB

Kommunpolitik lika med samförstånd? Nej, långtifrån. De politiska striderna i kommunerna ökar. I veckans DS presenterar vi hela listan över var det är mest och minst spänningar i Sveriges kommuner.


Bara en månad kvar. Nu drar slutspurten av den långa valrörelsen i gång. Hur hårda tag blir det? I kommunpolitiken är spännvidden enorm – från kompakt samförstånd till högoktanig konfliktnivå.

Om några veckor publicerar forskare i Göteborg en bok med undersökningar om den gångna mandatperioden i kommunerna. Där ingår en mätning av hur de lokala politikerna själva bedömer graden av partipolitisk konflikt i kommunen.

Visst är spänningarna större i stora kommuner än i små. Men mönstret är inte alls entydigt. Kommunen med de starkaste politiska laddningarna är inte ens en av de 50 största. Göteborg och Malmö finns inte med på tio i topp.

Så varför är det så heta känslor just i Landskrona?

Svaren går isär. Kommunalrådet Torkild Strandberg (FP) pekar på det mycket långvariga socialdemokratiska maktinnehavet – innan han tog över 2006.

– Det finns fortfarande en oförmåga hos S att hitta en konstruktiv oppositionsroll. S söker hela tiden argument för att säga nej och slippa vara med om beslut.

Oppositionsrådet Niklas Karlsson (S) ger en annan bild. Den går ut på att hans parti aldrig släpps in.

– Det är en attityd de har, det finns inget intresse att prata med oss. Vi har dörren öppen, men viljan till kompromisser är noll! Sverigedemokraterna har mycket större inflytande än vi, de är en del av makten i Landskrona.

Den politiska situationen i Landskrona är komplicerad. Torkild Strandberg beskriver det som tre block. FP, M och MP styr i minoritet. I opposition finns SD i en vågmästarroll, samt S och V.

– Det krävs alltså att två block är överens, konstaterar Torkild Strandberg. I många frågor har vi fått stöd av SD, men de är inte en del av makten.

Jodå, kommunalrådet diskuterar och förhandlar med SD, enligt Niklas Karlsson. Sverigedemokraternas gruppledare Stefan Olsson håller med om att SD har större inflytande än S.

– Torkild frågar oss och pratar med oss ibland. Vi har i många frågor stött treklövern.

Det finns tydliga skiljelinjer också i sakfrågor i Landskrona. Torkild Strandberg beskriver hur de borgerliga tog över en stad ”i utförsbacke”, med stor otrygghet, hög brottslighet, stort bidragsberoende och ”ett centrum på dekis”.

– Sedan vi tog makten har stora förändringar skett. Kamp mot kriminalitet, jobb före bidrag, nya attraktiva bostadsområden  …

Det mesta är kontroversiellt, förstår man på Niklas Karlsson. Han pekar bland annat på att Landskrona har Skånes högsta ungdomsarbetslöshet.

– De styrande gör bristen på jobb till en moralisk fråga, de drabbade får skylla sig själva.

Den här höga konfliktnivån – är det positivt eller negativt för den lokala demokratin? Fullmäktigemötena beskrivs av flera som ”inte precis några döda tillställningar”.

Men folkpartisten Torkild Strandberg är kluven. Livlig debatt är bra, framhåller han.

– Risken är att det urartar till personangrepp, tjafs om oväsentligheter och att man automatiskt är emot varandra i allt. Det måste också finnas en förmåga till breda lösningar, vi ska ju leverera resultat.

Han ser sig själv som med tiden alltmer pragmatiskt inriktad. Också Niklas Karlsson säger sig vara ”för pragmatism”, samtidigt som han slår fast att politik bygger på konflikt.

Vad säger forskarna om saken? Avsnittet om konflikter i kommunpolitiken i den kommande boken har skrivits av Louise Skoog och David Karlsson på institutionen för offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet.

– Det finns en historisk tradition av samförståndsanda i kommunpolitiken. Men i dag är graden av konflikter på samma nivå som i riksdagen, säger Louise Skoog.

Det handlar om olika demokrativärden, konstaterar hon. Samverkan är något positivt, men tenderar att göra alternativen i politiken otydliga.

Hon understryker att undersökningen handlar mer om det politiska klimatet i kommunen än om åsiktsskillnader.

– Det är en temperaturmätare på hur politikerna agerar i debatten.

David Karlsson talar om ”tricket” att tydligt kunna belysa skillnader i åsikter utan att bete sig respektlöst.

– Konflikter är politikens kärna. Det kan vara farligt att driva tesen om ”kommunens bästa” för långt. Det finns aldrig bara en lösning!

Magnus Wrede

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev