Kommunpolitik
De är nominerade till Årets Superkommun
Publicerad: 28 april 2016, 03:29
Nio kommuner, i tre olika kategorier, är nominerade till Årets Superkommun.
Med målet att vaska fram Årets Superkommuner har Dagens Samhälle granskat och nagelfarit landets kommuner. På Stora Samhällsgalan den 25 maj koras vinnarna. Här är de nio finalisterna.
För andra året i rad har Dagens Samhälle tittat närmare på hur utvecklingen i kommunerna har sett ut de senaste åren och hur förutsättningarna ser ut för framtiden, med målet att identifiera vilka kommuner som står särskilt starka.
Åtta nyckeltal har vägts samman för att bedöma och rangordna kommunerna; bland annat vad gäller inflyttning, kommunal ekonomi, befolkningssammansättning, skolans kvalitet, näringsliv och förbindelser.
– Vissa kommuner är starka på enskilda områden, men ofta verkar utvecklingen inom skilda områden gå hand i hand. Kommuner som lyckas hamna i topp tenderar att prestera bra över hela linjen, säger Anna Sönne, tf chefredaktör på Dagens Samhälle.
Storstadskommuner, täta kommuner och landsbygdskommuner rankas var för sig och i varje grupp koras Årets Superkommun på Stora Samhällsgalan i maj. Kategorierna utgår från Tillväxtanalys kommunindelning med utgångspunkt i hur stor andel av kommunens befolkning som bor i ett glesbefolkat område.
LÄS MER: Därför korar vi Årets Superkommuner
Syftet är att jämföra kommuner med så lika förutsättningar som möjligt med varandra, snarare än utifrån geografisk hemvist. (I fjol delade vi ut ett pris vardera i Götaland, Svealand och Norrland.)
Att vissa kommuner ändå drar fördelar av exempelvis geografiskt läge är ofrånkomligt. Utmaningen för varje kommun är i slutänden att göra det bästa möjliga av de unika förutsättningar som gäller just där.
DE NOMINERADE ÄR:
Kategori: Storstadskommun
LUND
Med anrikt universitet, välutbildade invånare, närheten till Malmö och Köpenhamn och en gynnsam demografi är Lund en stark kandidat till Årets Superkommun. Här byggs också Sveriges två största forskningsanläggningar, ESS och MAX IV, som tillsammans kommer att ta emot runt 5000 gästforskare per år, både från Sverige och från övriga världen. Ett ypperligt läge för kommunen som såväl drar spårvagnslinjer som bygger bostäder för att möta framtiden.
Invånare: 117 000
Kommunstyrelsens ordförande: Anders Almgren (S)
SOLNA
Solna växer så det knakar. I första hand är det arbetsföra och välutbildade människor som flyttar in, vilket givetvis är en dröm för den kommunala ekonomin. Med Sveriges bästa demografiska förutsättningar står Solna väl rustat inför framtiden.
Invånare: 76 000
Kommunstyrelsens ordförande: Pehr Granfalk (M)
SUNDBYBERG
Förra årets vinnare i kategorin Svealand är fortsatt stark i Kommunsverige. Liksom i Solna är inflyttningen hög och nya bostadshus växer som svampar. Med starka förbindelser ut i hela Stockholmsregionen är jobbmöjligheterna stora. Återstår att se om Sundbyberg även i år kammar hem titeln som Årets Superkommun.
Invånare: 46 000
Kommunstyrelsens ordförande: Mikael T. Eriksson (M)
Kategori: Täta kommuner
HÖÖR
Med ett läge mitt i Skåne har Höörborna bra pendlingsmöjligheter. Samtidigt skvallrar siffrorna om relativt många småföretagare i kommunen. Det tyder på att det inte bara är Höörborna som åker ut från kommunen, utan att även boende runt omkring åker till Höör.
Invånare: 16 000
Kommunstyrelsens ordförande: Stefan Lissmark (S)
LINKÖPING
Flygstaden Linköping har inte bara en stark kommunal ekonomi, stark demografi och en välutbildad befolkning. Kommunen utgör tillsammans med Norrköping dessutom en allt starkare arbetsmarknadsregion med bra pendlingsmöjligheter. Trots att Linköping är landets femte största kommun befolkningsmässigt räcker det inte för att kvala in på storstadslistan. Där krävs nämligen att man tillsammans med närliggande kommuner når en befolkning på minst 500 000 personer.
Invånare: 153 000
Kommunstyrelsens ordförande: Kristina Edlund (S)
LULEÅ
Bra förbindelser och en väl fungerande skola utmärker Luleå i Dagens Samhälles undersökning. Därutöver visar flyttmönstren att många lockas till kommunen, en stor andel säkerligen av universitetet. Tack vare frisk och kall luft har kommunen lyckats locka till sig Facebook som placerat sina dataservrar i Luleå.
Invånare: 76 000
Kommunstyrelsens ordförande: Yvonne Stålnacke (S)
Kategori: Landsbygdskommuner
ANEBY
Aneby är en av de kommuner som satsat stort på skolan på senare år och lyckats vända resultaten betydligt. Här jobbar man dessutom hårt på att behålla sina invånare, exempelvis erbjuder kommunen fria pendlingsresor för högskolestudenter. Genom bra förbindelser nås både Jönköping och Linköping på under en timme vilket ger många jobbutsikter även i en liten kommun.
Invånare: 6 500
Kommunstyrelsens ordförande: Lars-Erik Fälth (C)
RÄTTVIK
Rättvik har med sitt natursköna läge vid Siljans strand goda förutsättningar för att locka både turister och nya invånare. Kommunen har haft en väldigt stark utveckling av antalet företag, ett kännetecken för entreprenörskap och småföretagande. Även flyttnettot och skolan ger Rättvik en skjuts och möjlighet att kamma hem Årets Superkommun i landsbygdskategorin.
Invånare: 10 800
Kommunstyrelsens ordförande: Annette Riesbeck (C)
ÅRE
Åre har både ett starkt näringsliv och en företagsam befolkning, naturligtvis tätt sammankopplade med turismen där framförallt vintersporterna står i centrum. När det gäller skolan har resultaten gått upp och betydligt fler når nu behörighet till gymnasiet jämfört med för några år sedan. En utveckling som tyder på engagemang och målmedvetenhet från kommunens sida.
Invånare: 10 700
Kommunstyrelsens ordförande: Peter Bergman (S)