Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

De är Årets Välfärdsförnyare

Publicerad: 3 maj 2016, 22:15

Norrköpings ekonomichef, Claes-Göran Magnell, och Henrik Storm Dyrssen, vd för Leksell Social Ventures, arbetar för att minska utanförskap hos unga.

Foto: Christer Blondell

Vinnare av Årets Välfärdsförnyare: Norrköpings kommun och Leksell Social Ventures. För att stödja utsatta barn och minska risken för långsiktigt utanförskap har Norrköpings kommun och Leksell Social Ventures ingått ett avtal, ett socialt utfallskontrakt. Projektet är det första i sitt slag i Sverige.


Ämnen i artikeln:

SocialtjänstenHVBÅrets Välfärdsförnyare

Jyruns motivering: Tidiga förebyggande åtgärder kan ge stora långsiktiga vinster, både mänskliga och ekonomiska. Det här är ett modigt, nytänkande och resultatinriktat initiativ som möjliggör stöttning av utsatta barn med målet att minska risken för framtida utanförskap. Det är det första i sitt slag i Sverige där en extern finansiär deltar i det sociala arbetet och står den ekonomiska risken – med en möjlighet till avkastning om projektet lyckas.”

Sociala investeringar är ett fenomen som vuxit på senare år. Idén att tidiga förebyggande åtgärder ger stora långsiktiga vinster, både mänskliga och ekonomiska, har fått fäste. Samarbetet i Norrköping är det första med en extern finansiär.

Leksell Social Ventures är ett investeringsbolag som stödjer samhällsentreprenörskap och social innovation. Det ägs av familjen Leksell med Laurent Leksell i spetsen. Han är huvudägare för börsbolaget Elekta, som bland annat tillverkar strålknivar för behandling av cancertumörer.

Leksell Social Ventures satsar 10 miljoner kronor i projektet och är garanterat att få tillbaka 4. Som mest kan det få tillbaka 12. Denna eventuella vinst återinvesteras dock i bolaget.

– Vi har ett filantropiskt mandat, men vi är ett företag. Om vi kan få betalt för goda resultat kan kapitalet göra gott om och om igen, säger Henrik Storm Dyrssen, vd för Leksell Social Ventures.

Projektet pågår i fyra år med start i höst. Ett 60-tal ungdomar i åldern 6 till 18 år väljs ut. Det är samtliga placerade på hvb-hem eller hos Statens institutionsstyrelse. Ett ”multidisciplinärt team” rekryteras för att arbeta med dem. Det handlar om totalt fem tjänster med projektledare, socionomer, arbetsterapeut och specialpedagog.

Kommunen räknar med att minska kostnader, dels genom att man undviker att barnen är placerade, dels genom att andra sociala insatser kan minskas. Dessutom ska skolresultaten förbättras.

– Historiskt har en hel del av de här ungdomarna blivit återplacerade. Det ska vi undvika genom starkare insatser och bättre uppföljning, säger Norrköpings ekonomichef, Claes-Göran Magnell.

För att Leksell Social Ventures ska få tillbaka 10 miljoner kronor krävs att projektet sänker kostnaden lika mycket åt kommunen. För att få maxbeloppet 12 miljoner krävs dessutom att de deltagande barnens skolresultat mätbart har förbättrats.

Projektet pågår i fyra år och utvärderas noggrant. Kommunen räknar med att framöver dra nytta av metodutvecklingen.

LÄS MER om de tre nominerade: Årets Välfärdsförnyare. 

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev