måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Dags för haverikommission om sveken mot gifta barn

Varför guidar vi vuxna män genom den "byråkrati" som är barns rättigheter, frågar sig Jonas Lundgren.

Publicerad: 29 mars 2018, 11:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Migrationsverket placerade gifta barn i dubbelsäng med sina “äkta hälfter


Ämnen i artikeln:

BarnperspektivetBarnkonventionenHur hantera barnäktenskap i Sverige?Mänskliga rättigheter

Ännu en gång gör den kungliga svenska dumheten sig påmind. Denna gång i form av en broschyr utgiven av Socialstyrelsen och Migrationsverket. Broschyren heter “Till dig som är gift med ett barn" och handlar bland annat om att man i Sverige inte får ha sex med minderåriga. (Och är nu tillbakadragen efter all kritik.)

Det här är i sig inget konstigt. Svensk lag gäller och byxmyndig blir man vid 15 års ålder. 2016, i samband med att den stora flyktingvågen, var det några få röster, bland andra Juno Blom, som uppmärksammade oss på hur Migrationsverket placerade gifta barn i dubbelsäng med sina “äkta hälfter" på asylboenden.

Vissa kommuner förstod det absurda och avstod från detta. Andra försvarade hårdnackat sin bedömning. Vissa dristade sig till och med att hänvisa till den sociala trygghet som den vuxne, i regel mannen, utgjorde för sin minderåriga hustru. I praktiken försvarade man alltså att svenska myndigheter underlättade och understödde pedofili. Detta är naturligtvis ett i grunden rasistiskt resonemang. Antar vi att det är skadligt för svenska barn att utsättas för sexuella närmanden eller händelser så är detta såklart en bedömning som bör gälla lika för barn från andra länder.

Barnäktenskap bör förklaras ogiltiga i Sverige. Här spelar det verkligen ingen roll i vilket annat land dessa äktenskap eventuellt är lagliga. Vi vet alla hur länder som Saudiarabien, Iran med flera har en diametralt annan syn på både barn och kvinnor än den vi har i Sverige, men den synen är inte vår. I Sverige ska inga barn vara gifta. Svårare än så är det inte.

Man blir onekligen nyfiken på hur en myndighet som Socialstyrelsen eller Migrationsverket resonerar när man inte bara tar fram denna absurda publikation, utan också tar sig tid att layouta och trycka den. Var det ingen, någonstans i kedjan, som ropade stopp? När i produktionskedjan av detta dokument beaktades barnperspektivet? Aldrig, verkar det som. (Det är förvisso bra att man snabbt lyssnade på kritiken, men händelsen illustrerar ändå en kultur i förhållningssättet i dessa frågor. En kultur som vi måste diskutera och göra upp med.)

132 barn var gifta 2016 i Sverige. Det är den senaste siffra vi har tillgång till. Det är 132 barn för mycket. Och istället för att riva upp dessa äktenskapger svenska myndigheter ut en liten smidig ”parlör” över hur dessa barns förövare, för något annat går det inte att se dem som, ska bete sig och agera för att inte bryta mot svensk lag. Om något borde vi dela ut broschyrer och en snitslad rättighetsstärkande bana med information med sikte på de barn detta handlar om. Istället guidar vi de vuxna männen genom ”byråkratin”?!

Man får en sur smak i munnen. Hur svenska myndigheter förhåller sig till barnäktenskap bör kanske underställas en haverikommission. Det har, om inte annat, denna skrift visat.

Jonas Lundgren, Goodwill-ambassadör för Glöm Aldrig Pela och Fadime, medlem i Vänsterpartiet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev