Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Dagens Samhälles reporter prisas för sin journalistik

Publicerad: 25 april 2017, 11:48

DS reporter Magnus Wrede prisas för sin journalistik.

DS reporter Magnus Wrede har tilldelats Förvaltningshögskolans pris för nyttiggörande av forskning i offentlig förvaltning.


Magnus Wrede är sedan drygt 30 år verksam på Dagens Samhälle och föregångaren Kommun Aktuellt, och är den första journalist som vinner Förvaltningshögskolans (Göteborgs Universitet) pris, som delas ut för sjunde gången.

Utmärkelsens syfte är att ”uppmärksamma och stimulera till goda insatser vad gäller nyttiggörandet av forskning”.

Priskommittén motiverar sitt beslut av pristagare med att ”Magnus Wrede är en av Sveriges mest framstående journalister med specialintresse för kommunal politik och förvaltning. I sina insiktsfulla reportage skildrar Magnus de komplexa skeenden och utmaningar som präglar Kommunsverige”.

Kommittén konstaterar att ”Magnus upprätthåller kontakten med många kommunforskare och följer vad som händer på forskningsfronten” och menar att ”där många journalister nöjer sig med att referera forskningsresultat sätter sig Magnus in i frågorna, läser rapporterna och använder dem i sin analys av det som sker i kommuner och landsting”.

– Priset är mycket överraskande, men roligt. Jag har alltid tyckt att man kan utvinna en hel del bra journalistik i samtal med forskare och utifrån forskningsrapporter. Sen behöver man ju popularisera och dra ihop lite för att det ska bli läsbart, säger Magnus Wrede.

– Ett forskarcitat jag tycker är tänkvärt stod statsvetarnestorn Jörgen Westerståhl för en gång: ”Alla tycker att kommunal självstyrelse är något förträffligt, bara den inte får praktiska konsekvenser”.

Bland tidigare pristagare finns bland andra statsvetaren docent Lennart Nilsson, professor Sten Jönsson vid Handelshögskolan Göteborg och professorn i arbetsvetenskap Annika Härenstam.

Torbjörn Carlbom

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev