Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

CUF: Fel av S att slopa visstidsanställningarna

Nyligen gick Socialdemokraterna ut med att de vill ta bort anställningsformen allmän visstid. Detta kommer främst att drabba dem som redan står långt ifrån arbetsmarknaden och permanenta utanförskapet än mer, skriver Magnus Ek och Louise Grabo från Centerpartiets Ungdomsförbund.

Publicerad: 30 juni 2018, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmarknadCenterpartietSocialdemokraternaAnställningstrygghetUtanförskap

I Sverige finns det tydliga klyvningar. Mellan stad och land, mellan innerstad och förort, och mellan de som har ett jobb och de som inte har ett jobb. De som har svårast att få ett jobb att gå till är utrikesfödda och unga. Det är de som står längst ifrån arbetsmarknaden, som inte har kontakter eller någon tidigare erfarenhet, som nekas jobb, och som inte ens får sitt CV läst av den påtänkta arbetsgivaren.

Samtidigt signalerar många branscher om brist på arbetskraft – kompetensförsörjningen fungerar inte. Någonting är fel när det finns jobb i många branscher samtidigt som vi har uppemot 20 procents arbetslöshet bland utrikesfödda i flertalet kommuner i Sverige.

Nyligen gick Socialdemokraterna ut med att de vill ta bort anställningsformen allmän visstid. Denna typ av anställning är för många det första steget till ett fast jobb. Närmare 80 000 människor går från visstid till fast anställning varje kvartal. Enligt Svenskt Näringslivs företagarpanel säger 63 procent att anställningsformens avskaffande kommer att leda till färre anställningar. Detta kommer främst att drabba dem som redan står långt ifrån arbetsmarknaden och permanenta utanförskapet än mer.

Faktum är att fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Om vi vill stoppa utanförskapet är det därför mot småföretagen vi ska rikta våra insatser. Detta har regeringen totalt misslyckats med de senaste fyra åren och i stället gång på gång kommit med förslag som snarare hotar våra företagare. Vi tänker närmast på entreprenörsskatten (3:12-reglerna) som man lyckligtvis stoppade efter stort motstånd från Sveriges entreprenörer och företagare.

Det är skrämmande att se hur verklighetsfrånvända Socialdemokraterna är. Statsminister Stefan Löfven (S) sade exempelvis i en intervju med Dagens Industri att han ”inte tror på AI och att robotar kommer ta över stor del av jobben”. Detta är helt absurt då vi ser att digitalisering och AI inte är kortvariga trender utan förändringar som måste omfamnas och politiken behöver utvecklas i symbios med detta. Detsamma gäller tanken om att cementera vår redan stela arbetsmarknad. Vi behöver en mer rörlig arbetsmarknad för att kunna matcha framtidens utmaningar.

Sverige behöver en ny regering som stoppar utanförskapet, som kan möta framtidens utmaningar på arbetsmarknaden och som ger fler möjligheten att få ett jobb att gå till på morgonen.

Magnus Ek, förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

Louise Grabo, första vice ordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev