Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Centerpartiet håller gränsen mot SD”

Centerpartiet är berett att fälla Stefan Löfvens regering – men inte med hjälp av Sverigedemokraterna. Det är en väg till allmänt kaos. Detsamma gäller regionalt och kommunalt.

Publicerad: 25 januari 2017, 05:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det som nu beskrivs som ”samtala” om politik med Sverigedemokraterna kan inte uppfattas som något annat än att det är tal om förhandling.

Foto: Wikimedia Commons


Ämnen i artikeln:

AlliansenSverigedemokraternaCenterpartietNy politisk karta?

Sverige behöver ett nytt ledarskap. Ett ledarskap som tar tag i framtidsutmaningarna, som ser utmaningarna och levererar aktiv politik för att förändra dem till möjligheter. Ett ledarskap som vågar förnya den svenska modellen och förstår att de små företagen är de stora jobbskaparna. Ett ledarskap som inte bara pratar utan visar handlingskraft.

Vägen till detta nya ledarskap går inte via oordning och allmänt kaos. Vägen dit går inte via aktivt stöd från eller förhandlingar med Sverigedemokraterna. Vi står fast vid vårt besked att inte göra oss beroende av Sverigedemokraterna för att kunna ta över regeringsmakten.

Det finns en grundläggande skillnad mellan oss i människosyn och i synen på vilken väg Sverige ska gå. Sverigedemokraterna pekar ut människor från andra länder som problem, vill förminska Sveriges öppenhet och sluta vårt land mot omvärlden. Detta kommer Centerpartiet inte att ställa upp på.

Vägen till ett nytt ledarskap för Sverige når vi genom att återvinna folkets förtroende. Genom att visa att vi tillsammans kan erbjuda en bättre framtid för Sverige och svenska folket. Därför behöver Alliansen fortsätta den påbörjade alliansresan, där vi gör gemensamma politiska utspel som leder till att Stefan Löfven förlorar valet 2018.

Vi behöver utforma en gemensam bild av vad det är som vi vill åstadkomma om väljarna ger oss chansen att återta regeringsmakten.

Om ni ogillar det som Stefan Löfven och hans regering ägnar sig åt, varför tar ni då inte chansen och kastar ut regeringen? Den frågan dyker upp från tid till annan.

Sanningen är att Centerpartiet var fullt berett att göra detta. När vänsterregeringens första budget föll och Löfven hotade med extra val så var inställda på att så skulle bli fallet. Vi började förbereda oss för en ny valrörelse. Andra partier inom Alliansen var däremot inte lika villiga att åter möta väljarna så snart. Därför blev det ingenting av det.

Däremot var vi varken då eller nu beredda att ta makten med hjälp av Sverigedemokraterna. Vi är heller inte beredda att samarbeta med Sverigedemokraterna om enskilda sakfrågor. Det som nu beskrivs som ”samtala” om politik med Sverigedemokraterna kan inte uppfattas som något annat än att det är tal om förhandling. För vilken annan typ av ”samtal” skulle det kunna handla om? Vi är inte intresserade av den typen av ”samtal” med Sverigedemokraterna.

Att tro att Sverigedemokraterna utan villkor och inflytande skulle släppa fram en alliansregering är också väldigt naivt. Om Alliansen inte är större än de tre rödgröna partierna blir den väldigt beroende av Sverigedemokraterna. En sådan situation vill vi inte sätta oss i.

Det är inte en väg till framgång för Sverige. Det är inte en väg till framgång för Alliansen. Det är en väg till oordning och allmänt kaos. Den vägen vill vi inte ta.

Det här gäller också regionalt och kommunalt. När Anna Kinberg Batra gör sitt utspel innebär det också att hon säger att det är okej att ”samtala” i kommuner, landsting och regioner. För en del kan det säkert vara lockande. I synnerhet som det efter förra valet finns gott om kommuner där det varit svårt att bilda majoritet. Men en sådan utveckling vore mycket olycklig.

Prognoserna från Sveriges Kommuner och Landsting är tydliga – de kommande åren kommer att bli ekonomiskt väldigt tuffa. Då behövs politisk stabilitet. Det är ingenting som vi uppnår genom att luta oss emot eller förhandla med Sverigedemokraterna.

Därför måste vi vara tydliga. Vi ”håller gränsen”! Det ska inte ”samtalas” med SD.

Magnus Svensson, distriktsordförande Centerpartiet Gävleborg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln: