Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

C måste kräva satsningar på gröna städer

Det räcker inte med förtätningar av centralorten för att Uppsala kommun ska lösa sina utmaningar. För en hållbar och miljövänlig expansion krävs satsningar på kringliggande orter och landsbygden.

Publicerad: 5 juni 2014, 07:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LandsbygdKollektivtrafikLandsbygdenMiljöCenterpartiet

Centerpartiet i Uppsala har haft ett gott samarbete med övriga Allianspartier under två på varandra följande mandatperioder då Uppsala stad har haft en mycket positiv utveckling. Vi är stolta över det vi uträttat tillsammans under åtta år, men vi vill mer när det gäller landsbygdens utveckling och stadens gröna utveckling och vi behöver synliggöra varför väljaren skall välja Centerpartiet.

Vi har under mandatperioden haft bland annat gröna konflikter om byggnationen av Seminarieparken, Ärna flygplats, samt det numera ändrade byggförslaget med färre våningar vid Botaniska trädgården.

Vid dessa tillfällen gick vi emot våra Alliansvänners bygg- och exploateringsplaner i syfte att bevara eller bättre vårda miljöer som för Uppsala och dess invånare är unika. Vi är medvetna om att Uppsala stad behöver förtätas och byggas ut, men det måste ske med ansvar för den gröna och hälsosamma utvecklingen av kommunen.

Socialdemokraterna och Moderaterna är fast i ett omodernt synsätt på hur Uppsala kommun kan utvecklas hållbart. Det räcker inte med förtätningar i centralorten för att lösa Uppsalas kommuns utmaningar.

Vi saknar visionerna från Moderaterna och Socialdemokraterna om hur hela kommunen kan utvecklas så att nya Uppsalabor kan bosätta sig, leva och verka där. Vi saknar en utbyggnad av Vänge med stopp för tåget som möjliggör en miljövänlig och bekväm pendling mellan orten och Uppsala.

För en hållbar expansion måste Uppsala främst satsa på kringliggande orter längs med befintligt kollektivtrafikstråk. De behöver kraftfullt rustas upp för att skapa attraktiva centrum och boendemiljöer med lägenheter för både äldre och unga. Närliggande skolor för alla åldrar behöver byggas, vårdcentraler, omsorgsboende behöver säkerställas samt bredband med säker och snabb internetuppkoppling tillföras.

Inom ramen för vårt alternativa budgetförslag föreslår vi därför att kommunen satsar ytterligare 1,5 miljarder kronor på landsbygden, med bland annat fyra kransortscentrum i väl placerade kransorter. Dessa multianläggningar ska höja servicegraden för närområdets invånare och göra det mer attraktivt att bo på landsbygden även om man pendlar till arbetet inne i Uppsala.

Inför nästa mandatperiod uppmanar vi övriga Centerledare att ställa hårda krav på såväl Moderaterna som Socialdemokraterna när det gäller satsningar på landsbygden och på den gröna staden. Vi uppmanar landets övriga Centerpartister att göra detsamma.

Stefan Hanna, kommunalråd (C), Uppsala

Hans Dahlgren, ordförande för (C) i Uppsala

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev