Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

C dumpar S, V och MP i Göteborg

Publicerad: 24 oktober 2022, 13:51

Emmyly Bönfors och Centerpartiet lämnar förhandlingarna om ett majoritetsstyre i Göteborg. Jonas Attenius (S) ska nu försöka att styre i minoritet med V och MP.

Foto: Nicklas Elmrin, Thomas Johansson

C lämnar förhandlingarna med S, V och MP om att bilda ett majoritetsstyre i Göteborg. Resultatet kan bli en rödgrön koalition i minoritet.

Ämnen i artikeln:

GöteborgLokala styren efter valet 2022

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


På måndagen meddelade S, V och MP att de går vidare med att försöka styra Göteborg i minoritet, rapporterar Göteborgs-Posten. Detta sedan Centerpartiet lämnat förhandlingarna som pågått i flera veckor. 

– Politiskt står vi ganska långt ifrån varandra. Det är egentligen en helhetsbedömning som gör att vi väljer att lämna, säger Centerpartiets gruppledare Emmyly Bönfors till Göteborgs-Posten. 

Jonas Attenius (S) är förvånad över att förhandlingarna spruckit. Han berättar att de fyra partierna hade enats om en budget. 

S, V och MP har tillsammans 40 av 81 mandat i fullmäktige och saknar alltså ett mandat för att få majoritet. 

Det tidigare alliansstyret med M, KD, L och C skulle få majoritet om de får stöd av Demokraterna och SD. Men C har tidigare sagt att partiet inte vill sitta i ett styre som är beroende av SD.

Centerpartiet ville på måndagen inte ge besked om partiet kommer att inleda förhandlingar med allianspartierna. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev