Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

C bryter med alliansen – inleder samtal med de rödgröna

Publicerad: 27 september 2022, 12:13

Centerpartiets gruppledare i Göteborg Emmyly Bönfors.

Foto: Nicklas Elmrin/Bildbyrån

Centern meddelar att man inleder förhandlingar med vänstersidan och bryter med alliansen. Mycket talar nu för att de rödgröna får majoritet i Göteborg och att det blir maktskifte i Sveriges andra stad.

Ämnen i artikeln:

GöteborgVal 2022

JD


Centerpartiets gruppledare i Göteborg Emmyly Bönfors deklarerade på tisdagen att partiet väljer att prata med vänstersidan vilket, om det leder till ett samarbete, ger de rödgröna partierna S, MP och C majoritet i kommunfullmäktige i Göteborg. 

– Vi har valt att öppna upp förhandlingar med S, V och MP för att se hur långt vi kan komma för att få igenom så mycket centerpolitik som möjligt, säger Emmyly Bönfors till P4 Göteborg.  

Centern fick genom sina tre mandat i valet en vågmästarroll i Sveriges andra stad. Alternativet åt vänster är ett tredjehandsval för Centern som enligt Emmyly Bönfors helst hade fortsatt styra med alliansen. 

– Men vi ser ju att de 27 mandat som vi samlar tillsammans inte räcker för en majoritet i kommunstyrelsen. Och då har vi försökt hitta andra lösningar och där har det varit viktigt att vi är med och fortsätter ta ansvar för Göteborg, säger hon. 

Ett samarbete med vänstersidan är ändå att föredra framför ett fortsatt högerblock som ger Sverigedemokraterna inflytande, säger Emmyly Bönfors. 

Så gick kommunvalet i Göteborg

Socialdemokraterna 26,4 procent (22 mandat)

Moderaterna 17,1 procent (15 mandat)

Vänsterpartiet 15,8 procent (13 mandat)

Sverigedemokraterna 10,7 procent (9 mandat)

Centerpartiet 4,0 procent (3 mandat)

Miljöpartiet 6,0 procent (5 mandat)

Kristdemokraterna 4,2 procent (4 mandat)

Läs mer:

Dramatisk vändning i Göteborg – nu riktas blickarna mot C 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev