Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Byvägar bakom Centerpartiets katastrofval – toppnamn lämnar politiken

Publicerad: 16 september 2022, 13:38

Planen var att Tomas Bergsten skulle ta över kso-posten från Ulrika Liljeberg. Men Centerpartiet rasar i Leksand.

Foto: Centerpartiet, Sten Dankvardt

Centerpartiet gjorde ett uselt val i Leksand – tidigare ett av partiets starkaste fästen. Infekterade och kritiserade beslut om skolor och vägar i byarna har gynnat Bygdepartiet. Nu lämnar C:s toppnamn Tomas Bergsten politiken.


Ämnen i artikeln:

SkolanVal 2022

Bygdepartiet är valets stora vinnare i Leksand. De ökar från strax över 6 procent till 18,8 och får åtta mandat, lika många som Socialdemokraterna. 

Centerpartiet backar från 29,1 procent till 13,3. Nu lämnar toppnamnet Tomas Bergsten.

– Jag känner att jag inte kommer att ha den möjligheten att påverka och driva utvecklingen på det sättet som jag vill, säger han till P4 Dalarna.

Han lämnar partiet i ett svårt läge. Centerpartiet har alltid suttit vid makten i kommunen och gick från överlägset störst till nummer fyra. Tomas Bergsten ersatte partiets starka kvinna Ulrika Liljeberg som i fjol meddelade att hon slutar som kommunalråd i samband med valet och siktar mot riksdagen.

Den styrande alliansen har under den gångna mandatperioden fått stark kritik från Leksandsborna.  Det har varit stora protester mot förslag och beslut om att lägga ner byskolor och att flytta ansvaret för väginvesteringar från kommunen till byarnas fastighetsägare.

Vägfrågan tog stor plats i valet. Centerpartiet har konsekvent försvarat beslutet. Bygdepartiet och Vänsterpartiet – som ökar till 11,2 procent – har häftigt kritiserat det.

LÄS MER:

Så stort är Centerns ras i Kommunsverige – ”Faller från en hög nivå”

Lokala C-toppar hyllar Lööf: ”Hon har alltid stått rakryggad”

Petter Jerdén

Reporter

petter.jerden@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

SkolanVal 2022

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev