Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Byggbranschen toppar offentliga intäktsligan

Publicerad: 19 november 2013, 14:01

Byggindustrin är överlägset största bransch på den offentliga marknaden, med offentliga affärer för 115 miljarder kronor. Samtidigt fortsätter bolagen inom vård och omsorg att växa. Det framgår av Dagens Samhälles kartläggning av den offentliga marknaden.


Enligt Dagens Samhälles beräkningar uppgår omsättningen på den offentliga marknaden till hisnande 865 miljarder kronor, inräknat de inköp som görs av de offentligt ägda bolagen.

Det motsvarar nästan en fjärdedel av Sveriges BNP och är mer än vad landstingen och kommunerna omsätter totalt.

När välfärdssektorerna vård, skola och omsorg har öppnats alltmer för privat drift, har det blivit föremål för het politisk debatt.  Men omsättningen inom bygg- och teknikkonsultbranschen är  betydligt högre, och lönsamheten också bättre än i välfärdsbolagen. De närmaste åren är det också byggbolagen, tillsammans med  it-bolagen,  som väntas expandera särskilt mycket mot offentlig sektor,  som en följd av stora offentliga investeringsbehov.

De tre börsnoterade byggjättarna Skanska, NCC och Peab toppar tillsammans listan över de största företagen på den offentliga marknaden.

”När kommunala spritnotor, konferensresor och hockeyfester granskas med mikroskop klarar sig komplexa miljardprojekt ofta utan närgångna gräv. I skuggan av olika debatter på symbolnivå rullar skattemiljarderna fram och tillbaka utan särskilt upprörda rubriker. Ineffektivitet, dåliga upphandlingar och felsatsningar kostar skattebetalarna gissningsvis 5–10 gånger mer än alla välfärdsvinster tillsammans”, skriver Dagens Samhälles chefredaktör Mats Edman i förordet till Den offentliga marknaden 2013.

Vårdföretagen Capio och Praktikertjänst omsätter mindre summor än byggbolagen på den offentliga marknaden men tar ändå hem plats fyra och fem när Dagens Samhälle listar de 150 största företagen på den offentliga marknaden.

Under 2012 ökade företagen inom skola, vård och omsorg sin omsättning på den offentliga marknaden med 6 procent till över 90 miljarder.

”Trots den infekterade debatten om vinster i välfärden kan vi i denna tredje utgåva av Den offentliga marknaden konstatera att bolagen inom skola, vård och omsorg fortsätter att växa”, skriver Mats Edman.

Ta del av hela granskningen av Den offentliga marknaden, 2013 här. I rapporten redovisas inte bara vilka branscher och företag som har mest affärer på den offentliga marknaden utan också till exempel vilka bolag som ägs av de omdiskuterade riskkapitalbolagen.

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News