Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Bye bye blockpolitik

Publicerad: 17 september 2014, 13:21

SD:s valchock spräcker blocken. Nu öppnar allianspartierna och de rödgröna för breda lösningar i kommunerna. Det blir rekord i blocköverskridande styren, skriver DS i veckans tidning.


Sverigedemokraternas framryckning spetsar till kampen om makten i kommunerna. Ingen tänker släppa in SD. Rekordmånga flörtar över blockgränsen.

Det är en unik situation i kommunpolitiken. Den enda stora valvinnaren är det enda partiet som alla övriga tänker hålla ute i kylan när majoriteter och styren ska bildas.

Antalet kommuner med Sverigedemokraterna i vågmästarposition har ökat dramatiskt (se särskild ruta).

Det innebär långa förhandlingar och en uppluckring av blockgränserna i betydligt fler kommuner än i dag när maktposter ska fördelas.

Den tilltagande parlamentariska oredan kan också illustreras så här:

I valet 2006 hade de två traditionella blocken – M, C FP och KD samt S och V – majoritet i 188 kommuner utan något annat parti inblandat. Efter årets val får de två blocken egen majoritet i bara 95 kommuner.

Då räknas Miljöpartiet inte in, eftersom MP gått både åt vänster och höger när styren bildats i kommunerna. MP är en nyckelaktör som båda sidor är ivriga att få med sig också efter årets val.

Till det oklara läget med många vågmästare bidrar också floran av rent lokala partier.

Dagens Samhälle har ringt runt till en rad ledande politiker med vånda för det växande SD med frågan: Hur ska ni styra nu?

Borlänge, Gävle och Norrköping är exempel på stora kommuner där Socialdemokraterna traditionellt varit mycket starka. Också den här gången är S en slags segrare, men partiet backar i alla tre städerna och måste hitta blocköverskridande lösningar om inte SD ska bli vågmästare i fullmäktige.

Att S skulle styra i minoritet med SD som vågmästare är uteslutet i de tre kommunerna.

– Allt skrivs på blanka papper nu. Jag vill hitta en bred lösning och ett majoritetsstyre, säger Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande i Borlänge där SD fick nära 19 procent.

I Gävle har S haft ordförandeposten i alla tider. Efterhand har V och MP tagits in i styret, men nu räcker inte det för majoritet. SD har en vågmästarposition med 13 procent.

S-ledaren Jörgen Edsvik samtalar med alla partier utom SD för att hitta en majoritet.

– Vi har indikationer på att det finns ett gemensamt intresse att inte ge SD, som ställer olika grupper i samhället emot varandra, mer makt än vad de ska ha, säger han.

I Norrköping fick SD nästan 12 procent. Kommunstyrelsens ordförande, Lars Stjernkvist (S), talade redan före valet om att han vill hitta en blocköverskridande lösning. Han pekar nu på att det inte behöver innebära en regelrätt koalition. Det går att hitta lösare samarbetsformer.

– Man behöver ju inte flytta ihop med en gång utan man kan pröva en särborelation till att börja med, som han uttrycker det.

Sverigedemokraterna har vuxit snabbt i Borlänge, Gävle och Norrköping. De tre S-ledarna utesluter en anpassning till SD:s syn på flyktingmottagande. De är alla inne på att receptet för att partiets framgång ska brytas är att klyftorna minskar i samhället. SD-väljare är otrygga väljare, är analysen.

– Det har varit min uppfattning hela tiden. Och den förstärks av att SD går fram när vi under några år haft ökade klyftor och en fördelningspolitik som vi varit starkt kritiska till, säger Lars Stjernkvist.

I Linköping har en borgerlig allians styrt i åtta år. Nu får de rödgröna ett mandat mer än alliansen – men Sverigedemokraterna har sex mandat. Oppositionsledaren Lena Micko (S) tänker ta initiativ till samtal över blockgränsen.

– Vi måste vara väldigt öppna i det här läget. Men vår huvudmotståndare Moderaterna känns otänkbar att samarbeta med.

Nuvarande ks-ordföranden Paul Lindvall (M) talar om ett ”bekymmersamt läge”, men utesluter inte ett styre i minoritet.

Borås har redan haft ett läge med SD i en vågmästarroll i fyra år. Där skapade de övriga en egen lösning med borgerlig majoritet i varannan nämnd och rödgrön i varannan och i kommunstyrelsen.

Ks-ordföranden Ulf Olsson (S) vill ha någon form av bred uppgörelse om hur kommunen ska styras. Han pekar på att SD ökat från 6 till 9 mandat trots att det varit kaos i deras fullmäktigegrupp hela perioden med avhopp, vildar, uteslutningar, tomma stolar och total brist på egna förslag.

– Det visar att det är rikstrenden som styrt, inte SD:s lokala meriter.

I Jönköping tappade de borgerliga sin egen majoritet i fullmäktige när SD gick från tre till åtta mandat. Miljöpartiet har varit på den borgerliga sidan, men håller nu öppet åt båda hållen.

– Det är ett väldigt oklart läge, vi sträcker ut handen över blockgränsen för att hitta en bred lösning, säger oppositionsrådet Elin Rydberg (S).

Men nuvarande ks-ordföranden Mats Green (MP) hoppas att alliansen kan fortsätta styra med hjälp av MP.

I Växjö var ks-ordföranden Bo Frank (M) snabbt beredd att styra vidare i minoritet trots en vågmästarroll för SD. Han har länge hållit en hög profil i frågor kring flyktingmottagning och är kritisk både mot det egna partiet och andra.

– Väljarna uppfattade uppenbarligen inte att vi Moderater hade den bästa politiken på flyktingområdet. Det är förödande att överlåta åt ett flyktingfientligt parti att diskutera dessa frågor!

Socialdemokraterna har inte alls samma syn på läget i Växjö som Bo Frank. Oppositionsrådet Åsa Björkmarker efterlyser samtal över blockgränsen.

– Vi kan inte ha en situation där Sverigedemokrater sitter och avgör beslut i de stora verksamhetsnämnderna.

Johan Delby & Magnus Wrede, reportrar

SD blir absoluta vågmästare i 56 kommuner - hela listan

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/vagmastare.pdf

SD flyttar fram positionerna 
• 162.
Antal kommuner där såväl Alliansen som de rödgröna (S+V+MP) saknar egen majoritet. (2010: 87 kommuner)
• 115. Antal kommuner där Alliansen kan få majoritet ihop med SD. (2010: 53 kommuner)
• 128. Antal kommuner där de rödgröna (S+V+MP) kan få majoritet ihop med SD. (2010: 47 kommuner)
• 95. Antal kommuner där båda blocken kan få egen majoritet tillsammans med SD. (2010: 35 kommuner)

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev