Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Bra underlag krävs när vattenkraft debatteras

Vattenfall ser fram emot en fortsatt saklig diskussion om vattenkraftens roll i det framtida svenska energisystemet. Men en sådan diskussion måste bygga på de fakta som finns om vattenkraften, dess miljöpåverkan och vad som är rimliga miljöåtgärder att genomföra.

Publicerad: 12 april 2016, 14:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

EnergipolitikMiljö

REPLIK. I en replik från Birger Schlaug med flera (11/3) anklagas vi för att vara ”genant okunniga”. Utgångspunkten för replikskiftet var en hänvisning till en rapport om att om bara fiskvandringsvägar och tappning av vatten införs så kommer fisketurismen blomstra och intäkter på i storleksordningen 11 miljarder kunna genereras.

Dessvärre är den rapporten mycket bristfällig och leder till orimliga förväntningar. De beräknade intäkterna från 33 så kallade prioriterade projekt baseras inte på några beräkningar om hur mycket fisk som skulle kunna reproduceras. Vattenkraftens produktionsförluster för det vattenspill som krävs har inte heller beaktats.

I våra beräkningar har vi använt spill av vatten i storleksordningen 15-20 procent, en siffra som bygger på ett vattenspill som används av såväl myndigheter, domstolar, universitet, intresseorganisationer.

Men vid detta vattenspill tål inte de återskapade fiskbestånden något omfattande sportfiske. Med lägre vattenflöden, vilket artikelförfattarna antyder som tillräckligt blir möjligheterna att bedriva ett sportfiske ännu mindre eftersom fiskbestånden påverkas negativt.

Ett exempel på orimliga uppgifter är de siffror som nämns för Letsi kraftverk där rapportförfattaren uppskattat den ekonomiska potentialen för sportfiske till 20 miljoner kronor per år. I en forskningsrapport från Luleå universitet har en intäkt på 350 000 kronor räknats fram.

För ett spill på 10 m3/s i Letsi kommer produktionsförlusterna att uppgå till 40 miljoner kronor per år vilket vida överstiger de optimistiska intäkterna.

Vi ställer gärna upp med mer fakta om så behövs.

Claes Hedenström, policyansvarig vattenkraft, Vattenfall

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EnergipolitikMiljö

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev