onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Botkyrkapolitiker misstänks bo på Östermalm – åtalas

Publicerad: 11 januari 2023, 13:23

SD:s gruppledare i Botkyrka kommun lämnar sina uppdrag. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Sverigedemokraternas gruppledare i Botkyrka lämnar alla sina politiska uppdrag sedan han åtalats för folkbokföringsbrott.

Ämnen i artikeln:

Fusk med folkbokföringenPolitikBrott

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Martin Inglot är gruppledare för SD i Botkyrka, ledamot av regionfullmäktige i Stockholms län samt politisk sekreterare för partiet i Upplands Väsby, men kommer inom kort att lämna alla sina politiska uppdrag. Han åtalades nyligen för folkbokföringsbrott, eftersom han misstänks bo i Stockholm och inte hos sin mamma i Botkyrka, där han är skriven.

– Vi tycker att när läget är som det är så är det vettigt att han tar en timeout. Det var hans egna beslut, säger SD:s ordförande i Botkyrka, Robert Stenkvist, till tidningen Mitt i. 

Martin Inglot har sedan 2018 förstahandskontrakt på en lägenhet på Östermalm i Stockholm och har enligt polisutredningen hela tiden betalat hyran från sitt eget bankkonto. Han är dock folkbokförd på den adress i Botkyrka där hans mamma bor. Det kunde Aftonbladet berätta i somras.  

För att kunna ha ett mandat i kommunfullmäktige måste man vara folkbokförd i den kommunen. 

För sitt uppdrag som gruppledare har Martin Inglot fått ett arvode på knappt 36 000 kronor i månaden och han har enligt åtalet därmed haft ekonomisk vinning av att vara felaktigt folkbokförd.

Martin Inglot har tidigare sagt till Expressen att han inte anser sig ha gjort fel och att han tycker att det är positivt att saken nu prövas. 

När Dagens Samhälle ringer upp Martin Inglot vill han inte kommentera åtalet men bekräftar att han lämnar alla sina politiska uppdrag.

– Jag blir en privatperson, säger han.

Robert Stenkvist säger till Mitt i att han inte utesluter att Martin Inglot kan göra comeback som politiker, om han frias från misstankarna. Men det kan då inte ske förrän efter nästa val. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev