Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Bolagen som tjänar mest på samhällets utmaningar

Publicerad: 2 november 2016, 23:15

Privatiseringstrenden har gynnat skoljättarna.

Foto: Lars Brundin/TT

Mer köp av privat välfärd, asylmottagande, bostadsbrist och digitalisering lyfter åtskilliga bolag. Det visar DS unika kartläggning av tillväxtraketerna på den offentliga marknaden – en marknad som nu är värd över 1 000 miljarder kronor.

Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärden

För sjätte året i rad granskar Dagens Samhälle de bolag som gör störst affärer på den offentliga marknaden, som värderas till 1 003 miljarder kronor 2015.

Storbolag har tagit en allt större andel av affärerna med stat, kommun och landsting, visar årets analys. De 100 största företagen stod för 21 procent av marknaden 2015. År 2010 var de 100 största bolagens andel 17 procent.

Totalt säljer 210 000 privata bolag produkter och tjänster till offentlig sektor, enligt Konkurrensverkets analyser, även om 5 000 står för de största volymerna.

Landets tre byggjättar är fortfarande i en klass för sig, och byggbranschen är största delbransch. Tillsammans nådde Skanska, Peab och NCC en omsättning i offentliga projekt på över 40 miljarder kronor förra året.

Men byggjättarnas avstånd till de stora välfärdskoncernerna krymper stadigt, i takt med att kommuner och landsting köper mer privat välfärd. År 2010 anlitade kommuner och landsting privata välfärdsaktörer för 80 miljarder. Förra året ökade köpen till 110 miljarder kronor, enligt siffror från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

LÄS MER: Varsågod, en rapport om en het biljon!

– Många faktorer ligger bakom privatiseringstrenden. Politiskt handlar det om valfrihet, kostnader och ideo­logi. Valfrihetssystemen har visat sig driva på och underlätta etableringar genom att människor väljer de privata alternativen, säger Henrik Jordahl, docent och programchef vid Institutet för näringslivsforskning.

– Och det är en naturlig utveckling att marknader som mognar alltmer domineras av större aktörer. Större bolag gynnas ofta av hårdare krav vid till exempel tillståndsprövning och på dokumentation.

Drygt 45 miljarder av pengarna går till 9 stora välfärdsbolag som tar plats bland de 20 största aktörerna på den offentliga marknaden. Störst är skolbolaget Academedia, som har dubblat sina intäkter sedan 2010. Det betyder att Academedia är 30 gånger större än till exempel den största idéburna utföraren av skoltjänster, Stadsmissionens Skolstiftelse.

– Småskalighet är ett ideal som lyfts fram, men ofta förblir de småskaliga och ideella nischalternativ. Trots att politikerna talar mycket om det, så har vi sett få förslag på åtgärder som kan stimulera mindre aktörer, säger Henrik Jordahl.

Men även om storbolag dominerar vissa branscher är det mindre företag som bidrar till att lösa akuta samhällsutmaningar som växer allra mest. Bostadsbrist, flyktingmottagande, digitalisering och utförsäljningar av fastigheter gav åtskilliga bolag rejäla lyft förra året.

Bert Karlssons Jokarjo ökade till exempel omsättningen med 97 procent 2015, och fortsätter att öka hittills 2016. Byggbolaget Serneke ökade omsättningen med 73 procent förra året. Flera IT- och kommunikationsföretag hamnar bland de 25 som expanderade mest, med nätbolaget IP-Only i topp.

– Vi växer med djupgående samarbeten med många kommuner med ambitionen att bygga ut fiber till 100 procent av alla företag och hushåll, säger Mikael Philipsson, vd för IP-Only Networks.

IP-Only samarbetar också med allt ifrån byalag för att bygga nät i glesbygd till Region Halland, och levererar också till sjukvårdens kommunikationsnät Sjunet. Mikael Philipsson förväntar sig att tillväxten fortsätter.

– Bredband är grunden för att digitalisera samhället och den offentliga sektorn. Det vi gör kommer att vara viktigt för Sverige för lång tid framöver.

På fastighetsmarknaden ståtar Hemfosa, specialist på samhällsfastigheter, med fjolårets mesta expansion räknat i pengar, 72 procent. Men även Balder, som är inblandat i Malmö Stads nya storprojekt Culture Casbah, hade god tillväxt.

– Offentliga sektorn äger fortfarande 70 procent av alla samhällsfastigheter, så möjligheterna för oss att expandera ser vi som goda på lång sikt, säger Jens Engwall, vd på Hemfosa.

Största idéburna aktör på offentliga marknaden 2015 var Brukarkollektivet JAG, landets största ideella anordnare av personlig assistans med 440 medlemmar.

– Vi är stora i förhållande till andra idéburna aktörer. Men inte jämfört med de största privata bolagen, konstaterar Cecilia Blanck, verksamhetschef på JAG.

Störst inom assistans är börsnoterade Humana, ett av de nio välfärdsbolag som tar plats bland de 20 största aktörerna på marknaden över huvud taget.

Hur det blir framöver för JAG och andra assistansbolag är dessutom oklart. Försäkringskassans tuffare bedömningar, en effekt av regerings krav på minskade kostnader och intensifierad jakt på fuskare, påverkar verksamheten.

– Vi har medlemmar som får färre timmar eller som åker ut ur assistanssystemet. Ännu har vi bara ett hum om hur många som berörs eftersom effekterna syns i takt med att beslut omprövas, säger Cecilia Blanck.

– Försäkringskassan har letat efter fusk i flera år, men har hittills bara hittat vad du kan räkna på båda händernas fingrar. Och man kommer inte åt fusk genom att minska antalet timmar. Det drabbar bara brukare.

Torbjörn Carlbom, Reporter

Så här beställer du Den offentliga marknaden

Ta del av Dagens Samhälles om­fattande rapport Den offentliga marknaden 2016.

För dig som är prenumerant: Logga in på ditt konto på

dagenssamhalle.se

. Gå in på Mitt konto och välj Köp rapporter. Där kan du som är prenumerant ladda ner en pdf-version av årets rapport gratis. Eller beställa den tryckta rapporten till självkostnadspriset 295 kr exkl. moms.

Är du prenumerant men saknar konto? Skapa ett konto! Det gör du enkelt

här

.

Är du inte prenumerant? Välkommen att beställa

här

.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev