Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Bidragstvätteri riskerar stå kommunen dyrt

När bidragen upphör står kommunen där med ett ineffektivt och olönsamt tvätteri. Vad kommer det att kosta kommuninvånarna? skriver Jan Kluge, ordförande Sveriges Tvätteriförbund, i en slutreplik till Torkild Strandberg (L).

Publicerad: 27 februari 2017, 13:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Den svenska tvätteri- och textilservicesektorn står redo att hjälpa till för att få ut fler på arbetsmarknaden.


Ämnen i artikeln:

KonkurrensKommuner

Replik. Kommunalrådet Torkild Strandberg (L) i Landskrona svarar Kommunala tvätterier är visst en bra idé” på mitt debattinlägg om att kommuninvånare riskerar få en alldeles för hög tvättnota på grund av välmenande arbetsmarknadsprojekt.

Svaret sätter tydligt fokus på min huvudpoäng. Kommunalrådet menar att Landskrona kan sysselsätta 40-50 personer med kommunens nya tvätt, medan det bara skulle blivit max två anställningar ytterligare om tjänsten lagts ut på ett professionellt tvätteri. Jag kan inte gå i god för ekvationen, men den bekräftar bilden att Landskronas nya tvätteri är omöjligt utan bidrag från staten och Arbetsförmedlingen.

När bidragen upphör står kommunen där med ett ineffektivt och olönsamt tvätteri. Vad kommer det att kosta kommuninvånarna?

Bidragstvätterier riskerar att slå undan benen för etablerade verksamheter. Kommunalrådet argumenterar för sitt tvätteri med att det ändå inte finns några privata sådana i Landskrona: ”Det innebär att vi skulle behöva skicka iväg kommunens smutstvätt till en grannkommun för att få den tvättad.”

Så kan det vara. Det är så fri rörlighet fungerar och den är grunden för en regional arbetsmarknad. Ska jag nu tolka kommunalrådet som så, att kommunen startar eget om företag inte producerar tjänster och varor innanför Landskronas kommungräns med minst 20 gånger så många medarbetare som behövs? Vilka fler branscher är då i riskzonen för denna expansion i kommunsektorn?

Ärligt talat, det kan kommunen inte mena. Ambitionerna har tidigare varit de rakt motsatta: ”Jag hoppas att (logistikföretaget) DSV:s etablering blir startskottet för en sund och frisk utveckling i Landskrona, med fler företag och stolta invånare med riktiga jobb – i motsats till bidrag och statsstöd”, sa Torkild Strandberg i ett pressmeddelande (21/8-2008).

Andra kommuner, inte minst socialdemokratiskt styrda, har valt en annan väg. De väljer dialog med en bransch innan de bestämmer sig för att riskera kommuninvånarnas pengar. De tror att det är effektivare att samarbeta med företagen för att uppnå såväl kvalitets- som sociala mål.

Den svenska tvätteri- och textilservicesektorn står redo att hjälpa till för att få ut fler på arbetsmarknaden. Vi anställer många unga, många utan färdig utbildning och många som är utlandsfödda. Vi är en viktig instegsbransch och vill gärna vara det för alla Sveriges kommuner.

Jan Kluge, ordförande Sveriges Tvätteriförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KonkurrensKommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev