söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Biblioteken – inte bara förmedlingscentraler

Den senaste tiden har folkbiblioteken debatterats intensivt, det är bra. Vi uppmanar nu landets kommunpolitiker att använda regeringens satsning på biblioteken till att förstärka verksamheten så att den passar kommunens invånare.

Publicerad: 28 september 2017, 13:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Behovet av bibliotek är stort, men verksamheten påverkas av samhällsutvecklingen. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin/ Mostphotos


Ämnen i artikeln:

BibliotekRegeringenKommuner

Folkbiblioteken är omdebatterade och det är inget nytt. Det är snarare en bekräftelse på bibliotekens starka stöd och dess stora betydelse för samhället och individen. Det är när ingen vill diskutera bibliotekens uppgift och verksamhet som vi ska bli oroliga.
Vilka medier ska köpas in, vilka åsikter ska ges utrymme, vad ska biblioteksrummet användas till? Detta är några exempel som lett till en polariserad debatt.

Att biblioteken engagerar debattörer, beslutsfattare och den breda allmänheten är naturligt. Folkbiblioteken är med över 65 miljoner besök vårt lands mest besökta kunskaps- och kulturinstitution. I återkommande mätningar rankas biblioteken högt bland de samhällsinstitutioner som har högst förtroende.

Biblioteksverksamhet är inte en statisk verksamhet utan förändras ständigt och uppdraget omtolkas efter förändringar i både omvärld och lokalsamhället. Men förändring är stökigt och leder obönhörligen till diskussion och debatt. Sett i ett längre perspektiv har inte biblioteksutvecklingen varit rätlinjig. Stora förändringar har ofta skett i tider av oro och snabb förändring i vår omvärld. 1912 års beslut om utökat stöd till folkbiblioteken fattades i demokratiseringens tidevarv och det fanns en stark tro på folkbildningens möjligheter. På samma sätt skedde en snabb utveckling av biblioteken under 30-talet mot bakgrund av depression och framväxande fascism.

I dag skapar globala trender som digitalisering, migration och klimatförändring nya förutsättningar och möjligheter för biblioteken, men också ett större behov av biblioteksverksamhet. Mer än någonsin behöver vi professionella bibliotekariers kompetens inom läsfrämjande, bildning, integration, sökkritik och digital delaktighet. Vi behöver biblioteken som öppen mötesplats för samtal och reflektion. Vi behöver kort sagt allt det som biblioteken i dag står för.

Samtidigt måste vi förstå att biblioteksvardagen påverkas av samhällsutvecklingen. Oro och stök på bibliotek sker samtidigt som blåljus- och sjukvårdspersonal utsätts för oacceptabla hot under sin yrkesutövning. Huvudmän och ordningsmakt måste se till att de anställda på biblioteken har en trygg arbetsmiljö och att biblioteken kan vara öppna för alla.

Det behövs en insikt om att biblioteken har ett mångfacetterat uppdrag och inte kan reduceras till enbart förmedlingscentraler. Det behövs vidare en saklig diskussion om hur biblioteken uppfyller och tolkar det förstärkta demokratiuppdraget i Bibliotekslagen från 2014. Vi måste slutligen lita till professionens förmåga att göra svåra avvägningar och förhålla sig till inte bara bibliotekslagstiftning utan även regeringsform och internationella konventioner. Den våg av påtryckningar och hot från extrema krafter mot bibliotek och enskilda bibliotekarier är helt oacceptabla.

När regeringen nu presenterat en stor och närmast historisk satsning på biblioteken är det därför både naturligt och välkommet. 275 miljoner kronor mer årligen till förbättrad tillgång till folkbiblioteksverksamhet, stärkt läsfrämjande och ett digitalt lyft för stärkt arbete med källkritik kan göra skillnad i biblioteksvardagen och i lokalsamhället.

Vi uppmanar därför landets kommunpolitiker att ta chansen och använda regeringens satsning på biblioteken till att förstärka sina bibliotek. Se till att era bibliotek är anpassade efter hur ert lokalsamhälle ser ut, hur människor rör sig, vilka demografiska och sociala förutsättningar som finns och rusta sedan verksamheten och medarbetarna på era bibliotek för att möta dessa behov.

Calle Nathanson, ordförande Svensk biblioteksförening

Karin Linder, generalsekreterare Svensk biblioteksförening

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BibliotekRegeringenKommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev