fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Bibliotek ska drivas av den som gör det bäst”

Mångfald säkrar kvalitet - även i biblioteksvärlden, svarar Nacka kommun på oron som väckts efter att man låtit två bolag sköta driften av kommunens samtliga bibliotek.

Publicerad: 30 juni 2017, 09:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det kommer alltså fortfarande att vara gratis att låna, läsa och sitta och hänga på biblioteken i Nacka.”


Ämnen i artikeln:

FolkbildningBibliotekPrivat drift

REPLIK Det är viktigt att biblioteken och deras bildningsuppdrag uppmärksammas. Bibliotek fyller en viktig samhällsfunktion som står, och ska stå för, mångfald och bildning för många människor. Det är värden som vi i Nacka kommun värnar, utvecklar och förbättrar i vår strävan att fortsätta vara en stark utbildningskommun med exceptionellt goda skolresultat och en kommun som erbjuder ett mångsidigt och lättillgängligt kulturutbud.

Vi vill passa på att bemöta den oro (DS 29 juni 2017 – DIK) som uppstått i samband med att Nacka fattat beslut om att låta två bolag, med start den 1 januari 2019, sköta driften av kommunens samtliga bibliotek. Det ena, Dieselverkstan AB, har framgångsrikt drivit tre bibliotek i kommunen sedan 2013. Biblioteken har under den tiden utvecklats positivt. I en undersökning från 2016 svarar 99 procent av biblioteksbesökarna att de är nöjda med biblioteken, vilket är en ökning sedan 2014.

Det här är ingen prisupphandling, utan en upphandling baserad på kvalitet. Aktörerna måste följa kommunens biblioteksstrategi och medieplan som säkerställer att biblioteken erbjuder böcker, tidskrifter, dvd-skivor med mera av bredd och kvalitet. Naturligtvis gäller också Sveriges bibliotekslag som bland annat styr att lån ska vara avgiftsfria. Det kommer alltså fortfarande att vara gratis att låna, läsa och sitta och hänga på biblioteken i Nacka.

Kommunen kommer att fortsätta äga biblioteken, lokalerna, böckerna och interiören, och kulturnämnden kommer dessutom att skjuta till mer pengar till biblioteken för att säkerställa fortsatt hög kvalitet.

Orsaken till att vi upphandlar driften av biblioteken är att vi tror på mångfald och att det stimulerar kvalitet och att det bidrar till utveckling, vilket vi också löpande mäter och följer upp. Vi ansvarar också för att kraven i upphandlingen följs och därmed att biblioteken i Nacka även fortsatt håller hög kvalitet. Den som är bäst på att driva bibliotek ska helt enkelt göra det. Att biblioteken i Nacka fortsätter att leverera kvalitet och mångfald ser vi som en framtidsinvestering.

Anders Mebius, kultur- och fritidsdirektör, Nacka kommun

Hans Peters, ordförande (C) kulturnämnden, Nacka kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev