Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Beskedet att Stjernkvist avgår var väntat

Publicerad: 8 september 2020, 12:16

Kommunalråden Reidar Svedahl (L) och Karin Jonsson (C) har jobbat med Lars Stjernkvist (S) i den så kallade Kvartetten.

Foto: Norrköpings kommun

Att Lars Stjernkvist avgår överraskande många, men för allianskollegorna var det väntat. ”Vi har vetat om i flera år att Lasse skulle sluta”, säger Reidar Svedahl (L).


Ämnen i artikeln:

Politik

Med halva mandatperioden kvar valde kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, Lars Stjernkvist (S), att meddela sin avgång på tisdagen.

Ett överraskande besked för många. Men för kollegorna i den så kallade Kvartetten, det vill säga det lokala samarbetet mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, var det väntat.

– Vi i Kvartetten har ju vetat om i flera år att Lasse skulle sluta, säger kommunalrådet Reidar Svedahl (L) till Norrköpings Tidningar.

– Jag kommer att sakna Lasse, både politiskt och som en vän. Vi har pratat om så mycket annat, som exempelvis fotboll. Socialdemokraterna kommer säkert hitta en bra efterträdare, men de kommer aldrig att hitta någon ny Lasse.

Vad tror du om framtidens Kvartetten?
– Jag tror vi kommer fortsätta att ha ett konstruktivt samarbete, oavsett vem det är som leder Socialdemokraterna.

Även kommunalrådet Karin Jonsson (C) visste att Lars Stjernkvist planerade att avgå.

– Det är något vi vetat om ganska länge, så det var inte oväntat. Han har varit vår starke man i Norrköping under ganska många år nu och är kommunens ansikte utåt, säger kommunalrådet Karin Jonsson (C) till Folkbladet.

– Nu tror jag att det kommer bli en ny typ av ledarskap med en ny generation som kanske jobbar på ett annat sätt. Lasse har lagt hela sitt liv åt politiken och alla lediga stunder, och det tror jag kanske inte nästa generation gör. Den som kommer efter tror jag vill ha ledigt någon kväll i veckan i alla fall, säger Karin Jonsson.

Vad betyder det här för ert samarbete. Finns det en risk att det spricker nu?
– Nej, det tror jag inte att det gör. Vi är ett sammansvetsat gäng och har gjort upp vårt program i Kvartetten och det är inget som ändras.

Kikki Liljeblad är socialdemokraternas andra kommunalråd i Norrköping och förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Lasse är en otroligt profilerad politiker, både i Norrköping och nationellt. Han kommer att skapa ett stort tomrum. Men han har varit kommunalråd i 13 år. Jag vet själv att det är en tuff situation. Man är ständigt i frontlinjen och jobbar väldigt mycket, säger Kikki Liljeblad till Norrköpings Tidningar.

– Lasse är en politiker som är omtyckt även av sådana som aldrig skulle rösta på honom. Människor som aldrig någonsin tänker rösta på Socialdemokraterna gillar Lasse.

– Det är någonting som alla vi andra i politiken ska sträva efter. Att vara vänlig och visa respekt. Det tycker jag att Lasse gör, samtidigt som han är vass i sin politiska ståndpunkt.

Är du redo att ta över om du skulle få frågan?
– I dag (tisdag) har Lasse bestämt att han ska sluta. Jag tänker att han får ha den här dagen för att prata om sig och sitt eftermäle. Sedan kommer vårt parti att ha en process där de som är kandidater kommer att utmejslas. Men i dag är Lasses dag.

Men det låter inte som att du säger definitivt nej?
– Jag tänker att den frågan kommer att komma sedan. Jag ska svara mitt parti i den ordning som vi har först, säger Kikki Liljeblad till NT.

Enligt kommunfullmäktiges ordförande Olle Vikmång (S) blir Lars Stjernkvist omöjlig att ersätta.

– Den som tror att Lasse kommer att ersättas med en annan Lasse lär bli besviken. Det kommer vi inte att kunna göra. Redan innan han kom in i kommunpolitiken var han en väl etablerad nationell partiföreträdare, säger Olle Vikmång till Norrköpings Tidningar.

– Vi har väldigt många duktiga kommunpolitiker och socialdemokrater som kan gå in och fylla tomrummet. Det kommer att bli annorlunda och det kommer att bli tufft, men jag är inte särskilt orolig.

Är du redo att ta över om du får frågan?
– Ytterst är det en fråga för vårt parti och för partiets medlemmar och föreningar. Skulle jag få frågan kommer jag åtminstone att överväga det seriöst och ge ett genomtänkt svar. Men jag har inte det svaret här och nu.

Oppositionsråd Sophia Jarl (M) säger att hon överlåter till Socialdemokraterna att recensera Stjernkvists ledarskap.

– Utifrån mig själv kan jag säga att vi har haft väldigt respektfulla debatter som för det mesta handlat om sakfrågor. Vi har varit väldigt oense, men det har bara handlat om sak, inte person. Det tycker jag är en viktig egenskap om man gör anspråk på att leda ett parti i en kommun, säger hon till SVT Nyheter Öst.

– Lars Stjernkvists ledarskap har ju präglat Norrköping under väldigt lång tid, så det blir väldigt intressant nu att se hur Socialdemokraterna som parti hanterar en föryngring, säger Sophia Jarl till Folkbladet.

Nicklas Lundström, gruppledare för Vänsterpartiet, överraskades av beskedet att Stjernkvist avgår.

– Han är en mycket skicklig politiker, och en väldigt duktig retoriker, och han är ju uppenbarligen oerhört bra på att synas i media. Det är viktigt för en politiker, han är tydligen den kommunpolitiker som synts mest i media i Sverige, säger Nicklas Lundström till Folkbladet.

Han säger att relationen med Stjernkvist varit ganska bra, ”tills han petade Vänsterpartiet från politiken i Norrköping i juni, utan att ge minsta signal innan”.

Det var efter valet 2014 som den något oheliga alliansen Kvartetten bildades i Norrköping, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Trots att man tappade röster 2018 fortsatte man att styra Norrköping.

Erik Pettersson

Reporter

Ämnen i artikeln:

Politik

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev