Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Berts asylimperium sätter press på kommunerna

Publicerad: 23 januari 2014, 00:15

Jag har 20 hotell runt om i landet som bara står och väntar, säger Bert Karlsson.

Foto: Mikael Ljungström

Bert Karlsson, förre partiledaren för Ny Demokrati, storsatsar på tillfälliga asylboenden. Affärsidén är att bygga ett asylmottagningens Ikea med ett 20-tal boenden spridda över landet och intäkter på 100-tals miljoner kronor. Redan i fjol var han det största enskilda bolaget inom tillfälliga asylboenden, visar en granskning i veckans nummer av tidningen Dagens Samhälle.


Antalet asylsökande ökar snabbt och Migrationsverket har fullt upp med att ordna tillfälliga boenden som hotell, campingstugor och vandrarhem.

De akuta behoven av att snabbt få fram tillfälliga asylboenden öppnar affärsmöjligheter för exemplevis hotellägare och campinganläggningar. Och för den förre skivbolagsdirektören med mera Bert Karlsson.

Han har hittat en metod att dels hjälpa Migrationsverket, dels ta sig förbi eventuella kommunala motstånd. Och han satsar i vanlig ordning stort.

– Jag har 20 hotell runt om i landet som bara står och väntar, säger han.

Enligt statistik fråMigrationsverket var Jokarjo AB, bolaget där Bert Karlsson är vd och hans två barn ägare, 2013 det enskilda bolag som fick mest betalt för tillfälliga asylboenden. Närmare 38 miljoner kronor.

Bert Karlssons affärer ökar pressen på kommunerna, som inte kan kontrollera var han vill etablera sina boenden men som måste vara redo att ordna skola och barnomsorg till flyktingarna. Som i Filipstad där Bert Karlsson redan har ett asylboende men vill öppna två till.

– Det vore en total krigsförklaring, säger Per Gruvberger (S), kommunstyrelsens ordförande i Filipstad.

I dag har Bert Karlsson allt som allt 900 belagda platser på tre boenden. Den beläggningen ger en årsomsättning på närmare 100 miljoner. Men hos Migrationsverket har han lämnat in intresseanmälningar om ytterligare 18 boenden.

– Det är ett koncept du säljer in, förklarar Bert Karlsson och säger att han vill bli ”asylmottagningens Ikea.

Vi besöker honom på hans asylboende Stora Ekeberg utanför Skara. Det har 400 platser, varav runt 350 är belagda, och har varit i gång sedan slutet av 2012.

Antalet asylsökande i Sverige är fler än på länge och de permanenta boendena, främst lägenheter i allmännyttan, räcker inte till. 12 800 platser finns just nu därför i tillfälliga boenden som hotell, campingstugor och vandrarhem.

De tillfälliga boendena är dyrare för Migrationsverket. Notan för i fjol slutade på cirka en halv miljard kronor. De permanenta platserna, som är nästan dubbelt så många, 24 500, kostade totalt 600 miljoner kronor.

Jokarjo AB omsatte 7 miljoner kronor 2012, innan bolaget på allvar började med asylboendena. Under 2013 hade bolaget två boenden, plus ett under den sista månaden. Enligt Bert Karlsson blev omsättningen då cirka 50 miljoner, varav alltså nästan 40 miljoner från asylverksamheten. Hur stor vinsten blir är inte klart.

– Det blir ett bra överskott, det sticker jag inte under stol med, säger Bert Karlsson om asylboenden som affär.

Migrationsverket betalar i snitt 190 kronor per dygn och person om det bara handlar om boende. Om tre mål mat ingår är snittsumman 320 kronor.

Bert Karlsson uppger att Jokarjo har 900 belagda platser på de tre boenden som är i gång. Kan företaget hålla den beläggningen ger det en årsomsättning på närmare 100 miljoner.

Bert Karlsson har hos Migrationsverket lämnat in intresseanmälningar om ytterligare 18 boenden, främst hotell.

Det är långt ifrån säkert att han får avtal för alla boendena. Behovet av platser varierar och Migrationsverket skriver korta avtal, närmast månad för månad.

– Vi tar en risk i och med att avtalen är så korta och i de två anläggningar vi äger har vi investerat 20 miljoner, säger Bert Karlsson.

Jokarjo äger de boenden man driver i Stora Ekeberg och på Hotell Wermlandia i Hagfors. Jokarjo har också ett boende som man hyr i Filipstad. Bolaget har även kommit långt med ett i Rävlanda i Härryda kommun, men där finns ännu inget klartecken att öppna. Det, liksom de övriga asylboenden som Jokarjo vill starta, hyr man.

– De kommer till mig eftersom de vet att vi gör det här bra, säger Bert Karlsson.

Varför satsar du så stort?

– Jag har alltid byggt så här. Det spelar ingen roll om du har en eller 40 anläggningar. Det är ett koncept du säljer in, svarar Bert Karlsson.

- Jag gör det här för att jag vill visa att det går att ha ett värdigt flyktingmottagande till rätt pris.

Bert Karlsson menar att många i branschen är oseriösa. Han anser att hans egna boenden håller hög kvalitet och att man gör mer än avtalen kräver. Bert Karlsson framhåller att det på Stora Ekeberg exempelvis finns tillgång till vårdcentral, en buss som skjutsar de boende och att tandvård är på gång. Han har också planer på att ge de asylsökande surfplattor med en app som ska lära dem svenska.

Hans poäng är att han måste vara bra, att han har ögonen på sig.

- Det är många som skulle älska att sätta dit mig.

Han är medveten om att det väcker uppmärksamhet när mannen som var med och startade Ny Demokrati nu gör affärer av flyktingmottagandet. Partiet kom in i riksdagen 1991 med en linje som till stor del handlade om att införa en restriktiv flyktingpolitik.

- Jag står för precis samma politik i dag. Man ska inte ta emot fler än man klarar av. Mottagandet ska vara värdigt, säger Bert Karlsson.

LÄS HELA
• Granskningen, artiklarna om asylboendehanteringen inklusive listan över de kommuner där Bert Karlsson planerar att etablera sin asyljätte, publiceras i sin helhet i tidningen Dagens Samhälle nr 3/2014.
• Ladda ned tidningen här eller prova en gratisprenumeration här.

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev