Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Avslutar samarbete med Kina – ”Gått åt fel håll”

Publicerad: 24 november 2020, 09:37

Staden Zhuhai ligger i Guangdong-provinsen i södra Kina.

Foto: Suriya Silsaksom/Mostphotos

Gävle kommun väljer efter tio år att avsluta partnerskapet med den kinesiska staden Zhuhai. – Vi tycker att utvecklingen i Kina har gått åt fel håll, säger S-kommunalrådet Jörgen Edsvik till Gefle Dagblad.


Samarbetet startades för att bland annat utbyta kunskap om geografisk informationsteknik, GIS, ett datorbaserat system för att samla in, lagra, analysera och presentera geografiska data. Ett område som den så kallade klusterorganisationen Future Position X i Gävle var intresserad av.

Avtalet om samarbete inleddes för tio år sedan och förlängdes 2015. Samma år fick Gävle senast Sida-pengar till samarbetet genom Internationellt centrum för lokal demokrati (ICLD)..

Det enda aktiva partnerskap mellan en svensk kommun och Kina som återstår genom ICLD är mellan Umeå och provinshuvudstaden Xi’an.

– Kan vi påverka Xi’an med tio miljoner invånare uppnår vi stor klimatnytta, sade Andreas Sjögren (S), ordförande miljö och hälsoskyddsnämnden i Umeå när han intervjuades av Dagens Samhälle i februari 2020.

Pelle Sten

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev