Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Avgångskrav efter alternativa rättegångar i Malmö

Publicerad: 17 juni 2021, 10:32

Centerns Anton Sauer kräver att kommunalrådet Frida Trollmyr (S) i Malmö stad ska avgå efter nya avslöjanden.

Foto: Johan Nilsson/TT

Centerpartiet i Malmö kräver att kommunalrådet Frida Trollmyr (S) avgår. Detta sedan det kommit uppgifter om att hon redan i höstas fick vetskap om alternativa romska rättegångar med kopplingar till Malmö stad.


Ämnen i artikeln:

MalmöRättssäkerhet

Centerpartiet hävdar att kommunalrådets agerande är ett ”enormt övertramp”.

– Vi tycker att det är helt horribelt om hon har vetat om detta, inte agerat och låtit det fortgå i stadens regi, säger Centerns gruppledare i Malmö Anton Sauer till Dagens Samhälle.

Enligt C kan en person som agerar på det sättet inte fortsätta med uppdraget som kommunalråd.

Även det moderata oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar reagerar kraftfullt: ”Kvällsposten avslöjar att Malmös Socialdemokrater ljuger för media och ser mellan fingrarna när romska rättegångar genomförs i vad som verkar vara Malmö stads regi”, skriver han på Facebook.

”Svårt att se hur Frida Tollmyr kan ha förtroende att sitta kvar”, skriver Torbjörn Tegnhammar på Facebook.

Foto: Fotograf Drago Prvulovic

Torbjörn Tegnhammar fortsätter: ”Jag är inte den som lättvindigt kräver andras avgångar men i nuläget är det svårt att se hur Frida Trollmyr kan ha förtroende att sitta kvar.”

Det är Kvällsposten som i en serie artiklar har berättat om ”romani kris”, ett parallellt rättssystem som tar upp konflikter och brott mellan romer. Enligt tidningen har personer som på uppdrag av Malmö stad och regeringen jobbar med romsk inkludering använt sin förtroenderoll för att kalla till något som vissa mottagare uppfattar som en romsk rättegång.

Kommunalrådet Frida Trollmyr (S), ordförande i kulturnämnden och i rådet för den nationella minoriteten romer i Malmö, har i intervjuer hävdat att hon inte har känt till detta. Men nu publicerar Kvällsposten uppgifter om en dold inspelning från september. Inspelningen visar att hon fick varningar om den påstådda romska rättegången redan då.

”Vad ska jag göra, lägga ned verksamheten? Då begår jag politiskt självmord”, säger Frida Trollmyr bland annat i inspelningen.

Den person med koppling till Malmö stad som påstås ha kallat till en romsk rättegång har förklarat att det hela rör sig om ett missförstånd, att ingen har kallats till romani kris utan bara till ett möte.

M:s oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar skriver i sitt Facebookinlägg att Malmö stads romska råd måste läggas ned och att alla skattemedel till Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC) bör stoppas.

Dagens Samhälle har sökt Frida Trollmyr för en kommentar. Hon har dock i stället valt att göra ett uttalande på Facebook.

Där skriver kommunalrådet att hon ”tar avstånd från all form av hedersförtryck och alla former av parallell rättskipning”.

Hon berättar att hon inte minns allt som Kvällspostens källa hänvisade till, att det var svårt att värdera informationen och att hon därför kan ha missat något som hon borde ha uppmärksammat.

Frida Trollmyr skriver också:

”Jag förstår att uttrycket ”politiskt självmord” är dumt och slarvigt oavsett hur det används. Jag har aldrig medvetet underlåtit att stå upp mot felaktigheter.”

Till sist påtalar hon att kulturförvaltningen har startat en internutredning angående uppgifterna om att medarbetare i kommunen är inblandade i romska rättegångar och att kommunens lokaler har använts i sammanhanget.

Däremot nämner kommunalrådet inget om de avgångskrav som nu riktas mot henne.

Läs även: Fyra leveranser alkohol kostade Malmö 90 000 kronor - vållar politiskt bråk

 

Stefan Helte

Reporter

sh@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

MalmöRättssäkerhet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev