Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Även ett öppet samhälle måste sätta hårt mot hårt”

Publicerad: 13 april 2017, 10:46

Poliser med förstärkningsvapen bevakade Svenska Mässan i Göteborg under invigningen av Socialdemokraternas partikongress.

Foto: Foto: Björn Larsson Rosvall, TT

Det pågår en upprustning av kommunernas arbete mot våldsbejakande extremism. Samarbetet med polisen fungerar mycket bra, framhåller kommuntoppar som DS pratat med efter terrordådet.

Ämnen i artikeln:

Krisberedskap

Örebro har haft åtskilliga invånare som anslutit sig till IS. Hur många av dem som återvänt är okänt. Kommunstyrelsens ordförande Kenneth Nilsson (S) slår fast att kommunens kompetens i det förebyggande arbetet har blivit bättre.

– Vi ingår i den statliga satsningen på kunskapshus för att motverka våldsbejakande extremism. Men bedömningen om det finns människor med extremistiska åsikter måste Säpo göra, säger han.

Efter påsk kommer Kenneth Nilsson att sammankalla partiföreträdarna i Örebro för att gå igenom om krisorganisationen behöver förstärkas.

– Vår ambition om ett öppet samhälle är stark, och det som hänt får inte leda till överreaktioner. Men om det behövs fler åtgärder är vi beredda på det. Även i ett öppet samhälle finns det ibland behov av att sätta hårt mot hårt.

När beskedet om terrorattentatet kom stod Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, och välkomnade internationella gäster till S-kongressen i sin hemstad.

– Det första jag gjorde var att ringa polischefen för att få korrekt information. Då fick jag veta att de direkt hade placerat ut poliser på centrala platser i Göteborg.

Just från Göteborg har många åkt för att strida för IS. Kommunen har erfarenhet av att jobba med frågan och Ann-Sofie Hermansson betonar det goda samarbetet med polisen.

– I stadsdelarna handlar det mycket om att hitta det sociala kittet. Det kan vara en idrottsförening eller något annat. Att fenomen som IS-resor uppkommer beror naturligtvis inte alltid på socioekonomiska faktorer. Men det som hänt får inte förhindra att vi fortsätter att jobba med sådana orsaker också.

LÄS ÄVEN: Stockholm samlat när övning blev verklighet. 

I Malmö satt krisorganisationen och polisen i möte om hur man kan vara bättre förberedd för olika händelser precis när nyheten om terrorattacken kom. Polisen satte genast in förstärkningar och fanns snabbt på plats på 15 ställen i staden, berättar ks-ordföranden Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

– Om vi vill ha ett öppet samhälle kan vi inte förebygga alla hot. Men en sak vi måste titta mer på är hur vi lättare kan utbyta information mellan olika myndigheter.

Också från Borås har ett antal personer åkt för att slåss för Islamiska staten i Syrien; enligt uppgifter från Säpo handlar det om ett tiotal. Två poliser jobbar lokalt med kartläggning av grupperingar med kopplingar till exempelvis IS.

– Vi har ett förebyggande och uppföljande arbete i gång. Bland annat har vi inrättat ett kompetenscentrum kring våldsbejakande extremism, säger ks-ordföranden Ulf Olsson (S).

Även Helsingborg har rutiner sedan tidigare. Men ks-ordföranden Peter Danielsson, ­andre vice ordförande för M, har synpunkter på rollfördelningen.

– Det är viktigt att polisen inte vältrar över trygghetsfrågorna på kommunerna. Det kan inte vara kommunernas roll att hålla koll på återvändare. Däremot är det önskvärt att Säpo samverkar bättre med oss, säger han.

I Stockholms grannkommun Solna tömdes Mall of Scandinavia, Sveriges största köpcentrum, när det blev känt vad som hänt. Några skolklasser från Solna fastnade i en biograf i Stockholms centrum och kollektivtrafiken mellan kommunerna lamslogs några timmar.

– Men allt fungerade väl, säger ks-ordföranden Pehr Granfalk (M), som själv befann sig med sin ettåriga dotter på bara något kvarters avstånd strax innan lastbilen plöjde fram på sin vansinnesfärd längs Drottninggatan.

Solna har inte haft några IS-resenärer, men i måndags antog en enig kommunstyrelse en strategi mot radikalisering.

– Tidigare har vi fått gliringar från oppositionen för att överdramatisera, och man har yrkat att vi skulle tona ner hotet från islamistisk radikalisering. Men i måndags var vi eniga, konstaterar Pehr Granfalk.

I Vallentuna har politikerna tagit fram en handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Ks-ordföranden Parisa Liljestrand (M) tror att kommunerna generellt behöver ”ta ett ­större grepp” kring dessa frågor.

– Vår ledningsgrupp var i Stockholms innerstad på möte, bara en liten bit från attentatsplatsen. Vi var färdiga och på väg ut precis när det hade hänt, och fastnade som så många andra i bilköer, berättar Parisa Liljestrand.

I Österåker har utbildningar för bland annat lärare och socialsekreterare kring förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism initierats. Förra året bjöds terrorforskaren Magnus Norell in för samtal.

– Vi har fått i gång ett mycket bra samarbete med vår kommunpolis, framhåller ks-ordföranden Michaela Fletcher (M), som knappt hunnit hem i fredags när hon fick höra nyheten.

Efter att ha aktiverat den kommunala organisationen valde hon att ägna tid åt att prata med sin 13-åriga dotter och försöka förklara vad som hänt.

Janne Sundling

Magnus Wrede

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev