torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Återinför ett nationellt förbud mot tiggeri”

De strukturella problem som finns i de länder från vilka människor kommer till Sverige för att tigga blir inte bättre för att fler och fler söker sig hit. Dessa personer tar sig aldrig ur sin fattigdom genom att tigga i Stockholm. Därför är det dags att förbjuda det.

Publicerad: 27 februari 2015, 09:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

TiggeriförbudHemlöshetFattigdom

REPLIK. Det allra första jag tog upp i Stockholms stadshus högra talarstol förra året var tiggeriet. Att vi måste förbjuda det. Att vi på intet sätt hjälper dessa människor som tigger genom att låta dem tigga och bo helt inhumant här i Sverige.

De strukturella problem som finns i de länder från vilka dessa människor kommer är inget som blir bättre för att fler och fler söker sig till Sverige för att tigga. De futtiga kronor vi ger dem räcker ett tag, till något, men de kommer tillbaka gång efter gång. Stockholmarna betalar generöst hemresor för alla som så önskar. Dessa människor tar sig aldrig ur sin fattigdom genom att tigga i Stockholm. Däremot blir de skrupelfria som profiterar på dessa utsatta människor allt rikare.

För visst är det organiserat. Det tas ut avgifter för att resa i grupp till Sverige, det tas ut regelrätt hyra på de mest populära och lönsamma ställena att tigga. Och inte går dessa pengar till de svältande romska barnen i Bulgarien eller Rumänien. Vi stockholmare borde skämmas för vår enorma naivitet.

I Dagens Samhälle skriver moderaternas gruppledare Anna König Jerlmyr i artikeln ”Därför måste vakter få avhysa bosättningarna” (25/2) att Stockholm Stad borde få befogenheter att själva avhysa folk som bosatt sig runt om på allmänna platser i staden. Eventuellt också rätt för staden att hyra in ordningsvakter att sköta avhysandet med.

Men, fortsätter gruppledaren, det är inte frågan om tiggeriförbud. Nej, nej. Men att det byggs kåkstäder är ohållbart. Men hur tänker hon då? Tiggeri är ok, men de får inte bo någonstans på gator, torg, i skogen och så vidare. De ska alla få plats på härbärgen runt om i staden. Som redan innan strömmen av tiggare nått dagens höjder inte räckte till de stockholmare som behövde tak över huvudet. Välkommen att tigga i Stockholm men du kan inte bo någonstans.

Moderaterna i Stockholms stad och län skrev 2009 att antalet hemlösa EU-migranter ökade (och från 2009 till 2015 är ökning flera hundra procent till) men att ”härbärgen är ingen långsiktig lösning på hemlöshetsproblematiken”. Men om härbärgen, som för övrigt Alliansen i Stockholm fram till 2014 investerade tiotals miljoner kronor mer i, inte fungerar; varför är det då det König Jerlmyr förespråkar? Har gruppledarens sinne för logik tagit långledigt?

Den rödgrönrosa majoriteten i stadshuset vill överhuvudtaget inte avhysa illegala bosättningar. Den senaste avhysning, vid Sergels torg, skedde på polisens initiativ.

Båda dessa två hållningar är ohållbara och uttryck för ett hycklande.

För det är visst tiggeriet som är problemet. Inte människorna och deras oerhörda fattigdom, men fenomenet att Stockholm år 2015 numera har regelrätta kåkstäder och människor och ibland till och med barn som lever på att tigga.

Ett förbud kan på sikt hjälpa de fattiga i Östeuropa, då dessa länder tvingas, med våra och många andras ögon på sig, att själva ta tag i de problem som orsakar att delar av deras egen befolkning lever utanför samhället. Till syvende och sist är det faktiskt upp till stockholmarna hur de vill att deras stad ska se ut och vara. Här råder konsensus, en klar och tydlig majoritet av stockholmarna vill inte att människor tigger och bosätter sig illegalt överallt i staden.

De andra partierna får sluta hyckla. Vi i Sverigedemokraterna står för vad vi säger. Förbjud det organiserade tiggeriet nu. Det är inte ett förbud mot människor, det är ett förbud mot en förekomst som är djupt ovärdig och som ligaledare och människohandlare tjänar stora pengar på.

Eller som några moderater i föreningen Enskede-Årsta skrev 17 augusti 2013: ” Det finns de som menar att fattigdom och därmed tiggeri inte kan eller bör förbjudas. Här hävdar vi att våra oppositionspolitiker blandar ihop två vitt skilda begrepp. Det är viktigt att förstå att fattigdom är ett relativt tillstånd medan tiggeri är en aktiv handling och potentiellt levebröd.”

Vi kan inte acceptera det utbredda tiggeriet. Stockholm signalerar att detta beteende är acceptabelt. Då får vi i sådana fall, Anna König Jerlmyr, acceptera de konsekvenser och olägliga problem som tiggeriet medför. Man kan inte ta med ena handen och ge med den andra.

SD i Stockholm vill därför: Återinför ett nationellt förbud mot tiggeri. Och kommunen ska ha rätt att ge direktiv till polisen så att de kan prioritera upp efterlevandet av de lagar som redan reglerar tiggeriet.

Maria Danielsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev